Μπαράζ ελέγχων σε 18.000 επιχειρήσεις για «μαύρη» εργασία

Μπαράζ ελέγχων σε 18.000 επιχειρήσεις για «μαύρη» εργασία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια 18.000 στοχευμένων ελέγχων έως το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο τον περιορισμό της αδήλωτης, της υποδηλωμένης αλλά και της ανασφάλιστης εργασίας, ξεκινούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, «πυξίδα» στην επιλογή των επιχειρήσεων που θα ελεγχθούν αναμένεται να αποτελέσουν τα στοιχεία του μηνός Αυγούστου που προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», καθώς μέσω αυτών εντοπίζονται εργοδότες που παρεκκλίνουν από τη νομιμότητα.

Εικονικές απολύσεις

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της διασταύρωσης των στοιχείων, φαινόμενα εικονικών απολύσεων μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού καθώς και υποδηλωμένης εργασίας αποτελούν τις πλέον συνηθισμένες πρακτικές, οι οποίες όμως αφήνουν ίχνη στο πληροφοριακό σύστημα.

Πλέον, τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα στα ελεγκτικά όργανα και βάσει αυτών θα σχεδιαστούν οι έλεγχοι. Τα πορίσματα των ελέγχων, όπως και αυτών της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα αξιοποιηθούν και προς την κατεύθυνση της επιβράβευσης των συνεπών εργοδοτών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι υποδειγματικοί εργοδότες θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη συγκρότηση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων προκειμένου να επιβραβευθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, που σέβεται τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους.

Την εντολή προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας που διαχειρίζονται το σύστημα «Εργάνη». Σε αυτήν αποφασίστηκε ότι η περίοδος των ελέγχων επεκτείνεται μέχρι τέλη Οκτωβρίου και στο μικροσκόπιο μπαίνουν κυρίως οι τουριστικές περιοχές της χώρας αλλά και οι επιχειρήσεις με… ύποπτη συμπεριφορά, βάσει των στοιχείων του Αυγούστου.

Αναλυτικά, κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίσθηκαν τα εξής:

α. Η περαιτέρω στόχευση των προγραμματισμένων ελέγχων μέσω της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης των αναγγελιών προσλήψεων και απολύσεων του συστήματος «Εργάνη», ώστε να εντοπισθούν οι επιχειρήσεις με αποκλίνουσα συμπεριφορά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο.

β. Η επέκταση της περιόδου εντατικοποίησης των ελέγχων μέχρι 31/10/2019, με στόχο οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 18.000, με έμφαση στους παρακάτω τουριστικούς προορισμούς:

• Παράλιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

• Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος, Σάμος, Χίος, Θάσος και Ικαρία).

• Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος).

• Νησιά του Νότιου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Νάξος, Κουφονήσια, Πάρος, Αντίπαρος, Ανδρος, Κέα, Σύρος, Τήνος, Κάλυμνος, Λέρος, Κύθνος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Σύμη, Σαντορίνη, Ιος, Μύκονος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος).

• Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Χερσόνησος, Μάταλα, Ελούντα, Μάλια, Στυλίδα, Νεάπολη, Μοίρες, Αγ. Πελαγία, Πλακιάς, Κεραμόκαμπος, Τσούτσουρας, Στάλος, Αγία Μαρίνα, Τυμπάκι, Γούβες, Πάνορμος, Βάι, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πισκοπιανό, Πλακιάς).

• Νησιά Ιονίου (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Παξοί).

• Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας (παραλιακή ζώνη Λάρισας και Μαγνησίας), Κ. Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία) και Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα).

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων τον Ιούλιο και, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, διαπιστώθηκε η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ, μετά τη σχετική χαλάρωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.

Ασυνείδητοι εργοδότες

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αμέσως μετά τη σύσκεψη, κατά την οποία αποφασίστηκε το «σαφάρι» καθολικών, στοχευμένων και επιτόπιων ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και η διοίκηση του ΕΦΚΑ παρακολουθούν και στηρίζουν το έργο των επιθεωρητών των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης του ταμείου.

«Ούτε οι κοινωνικά ανεύθυνες πρακτικές μερικών επιχειρήσεων ούτε ακόμη και τα απαράδεκτα περιστατικά συμπεριφορών εκ μέρους ασυνείδητων εργοδοτών, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, μπορούν να κάμψουν την αποφασιστικότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των ελεγκτών για την προστασία των εργαζομένων, του ασφαλιστικού συστήματος και των ίδιων των συνεπών επιχειρήσεων από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή