Είχαν και οι Βυζαντινοί τον δικό τους ΕΝΦΙΑ

Είχαν και οι Βυζαντινοί τον δικό τους ΕΝΦΙΑ

Κύριε διευθυντά

Στο θαυμάσιο βιβλίο του Αγγελου Βλάχου «Οι τελευταίοι Γαληνότατοι», που αφορά τη δυναστεία των Βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών, αναφέρεται ότι, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ανδρόνικος, κατήργησε τον φόρο του καπνικού που έπρεπε να τον πληρώνει κάθε σπίτι που είχε εστία.

Ο φόρος ήταν μικρός αλλά άδικος, αφού η αθλιότερη καλύβα έπρεπε να πληρώνει το ίδιο με το παλάτι των Παλαιολόγων και των Κατακουζηνών. Κάτι, ας πούμε, σαν τον δικό μας τον ΕΝΦΙΑ, που μας επέβαλε (προσωρινά είπε) ο κύριος Σαμαράς, που ευτυχώς η νέα ηγεσία της Ν.Δ. κατάλαβε τι προσφέρει στην παράταξη και σιγά σιγά τον απομακρύνει από τα κέντρα αποφάσεων.

Μαριος Χριστοφοριδης, Χίος

Είχαν και οι Βυζαντινοί τον δικό τους ΕΝΦΙΑ-1

Σπίτι παλάτσο αλλοτινά, ερειπιώνας πια, με τα απομεινάρια της αρχιτεκτονικής του εξάρτυσης και τη νεκρική σιωπή στο εσωτερικό του. Κοντοστέκεται ο περαστικός και συγκλώθοντας συγκίνηση, φαντασία και στοχασμό σκηνοθετεί εικόνες από βίο αγνώστων του επιλέγοντας σκηνές χαράς, ανταμώματα, γλεντοκόπια, σκανταλιές μικρών, που πόσο γρήγορα γίναν μεγάλοι. Χρόνος κερνάει, χρόνος πίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή