Value for Money στη Σαντορίνη

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο νησί με τις ορδές επισκεπτών, οι επιλογές για συνετά τιμολογημένο φαγητό δεν αποτελούν την πλειονότητα. Αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που στην τιμή του φαγητού συμπεριλαμβάνουν τη θέα, τη μοναδικότητα του τοπίου, τη γαστρονομική φήμη του νησιού. Σε αυτή τη λίστα θα βρείτε μέρη που έχουν καλό φαγητό και όπου θα πηγαίνατε ακόμα κι αν δεν ήταν οικονομικά.

Oia Vineyart

Στην περιοχή του Σιδερά, με τα καπετανόσπιτα, μπείτε σε αυτή την αυλή, που μοιάζει με χασιέντα βαμμένη με κοκκινωπή ώχρα. Οι νεαροί ιδιοκτήτες έχουν βάλει πολλή προσωπική εργασία, όλα είναι ανεπιτήδευτα, η εξυπηρέτηση φιλική και στην ατμόσφαιρα υπάρχει κάτι ξέγνοιαστο. Η κουζίνα τους δεν έχει ταμπέλα: μεσογειακά μαγειρέματα, ντόπια και ελληνικά προϊόντα, εμπνεύσεις της στιγμής που δεν έχουν πατρίδα. Από τα λίγα σημεία στο νησί, αν όχι το μόνο, που μπορείς να βρεις διαθέσιμα όλα τα κρασιά που παράγουν τα τοπικά οινοποιεία. Θα φύγετε ευχαριστημένοι και θα επιστρέψετε σίγουρα.

20 €/άτομο, Οία, Τ/22860-72.046


Value for Money στη Σαντορίνη-1Στο Ψαράκι για φρέσκα ψάρια, που γίνονται καρπάτσιο, σαβόρο ή σεβίτσε

Το Ψαράκι

Εξ όψεως θα αναγνωρίσετε μια ελληνική παραδοσιακή ταβέρνα, το μενού ωστόσο διαφοροποιείται σημαντικά. Η Αγγελική και ο Θανάσης Σφουγγάρης αξιοποιούν στο έπακρο κάθε μέρος των ψαριών που φτάνουν καθημερινά στο εστιατόριό τους. Ένας μόλις αλιευμένος τόνος μπορεί να γίνει φιλέτο ή σουβλάκι, το μπαρμπούνι καρπάτσιο ή σαβόρο, ενώ ο μπακαλιάρος αχνιστός ή ψαρόσουπα. Δοκιμάστε το φιλέτο παλαμίδας σε κρούστα μπαχαρικών και οπωσδήποτε κάποιο ωμό ψάρι, σε σεβίτσε ή σασίμι.

Περίπου 35 €/άτομο Βλυχάδα, Τ/22860-82.783


Value for Money στη Σαντορίνη-2Στην ταράτσα στο Krinaki για κρέας στα κάρβουνα ή ψαράκι στο τηγάνι.

KRinaki

Θα αφήσετε το όχημά σας στο πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού και θα περπατήσετε στο στενό για περίπου 80 μέτρα μέχρι την πόρτα της ταβέρνας. Τα τραπέζια βρίσκονται πάνω σε μια ταράτσα που βλέπει το χωριό, το καμπαναριό της Αγίας Ματρώνας και τους αμπελώνες στους Μπαξέδες. Σαλάτα, χόρτα, ρεβίθια στη γάστρα και κρέας ψητό ή μικρό ψαράκι στο τηγάνι. Αν το θράψαλο σχάρας είναι διαθέσιμο, επιλέξτο το. Κρασί μόνο εμφιαλωμένο, ποτήρι χαμηλό, της ταβέρνας – εκτός κι αν ζητήσετε να σας φέρουν ψηλά, του κρασιού.

19 €/άτομο, Φοινικιά, Τ/22860-71.993


Value for Money στη Σαντορίνη-3Σεβίτσε λαβράκι με κόλιανδρο και λάιμ, αλλά κα καλαμάρι ψητό με ταραμά, μαρούλι και ponzu είναι δύο από τα πιάτα που ξεχωρίζουν στον κατάλογο του Fino.

Fino

Μικρό και γουστόζικο bar-restaurant με μια αυλίτσα, πάνω από την πλατεία όπου τερματίζει το ΚΤΕΛ της Οίας. Μια ανθισμένη φούξια βουκαμβίλια, χρωματιστά πλακάκια και χαμογελαστοί σερβιτόροι φτιάχνουν το σκηνικό της βραδιάς. Οι τελευταίοι, με χαρούμενη διάθεση, θα σας προτρέψουν να ξεκινήσετε με κοκτέιλ. Το Snappy Tea έχει βότκα, passion fruit, πέντε μπαχαρικά και ταμπάσκο, και δένει τέλεια με το ψάρι. Σεβίτσε λαβράκι με κόλιανδρο και λάιμ, αλλά και καλαμάρι ψητό με ταραμά, μαρούλι και ponzu είναι δύο από τα πιάτα που ξεχωρίζουν στον κατάλογο. Αφήστε χώρο για γλυκό.

25-30 €/άτομο, Οία, Τ/22860-72.037


Brusco

Έχει οικεία ατμόσφαιρα, σαν μαγαζί της γειτονιάς, και ας βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο-πέρασμα. Ανοίγει από νωρίς για πρωινό, σερβίρει χορταστικά σάντουιτς και σαλάτες, ποικιλίες και πλατό τυριών και αλλαντικών. Δοκιμάστε πιτάκια με ανθότυρο, ντομάτα και πέστο, μικρά παξιμάδια με φάβα και άλλα σαντορινιά «tapas», ταλαγάνι και λοιπά κρύα και ζεστά ορεκτικά. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές κρασιού σε ποτήρι, αλλά σερβίρονται οι νόστιμες τοπικές μπίρες Donkey, ανάλαφρες, όπως το φαγητό και η διάθεση σε αυτό το στέκι.

18 €/άτομο, Πύργος, Τ/22860-30.944


Value for Money στη Σαντορίνη-4Στο μεζεδοπωλείο «Τα ποστάλια του Αιγαίου»

Τα ποστάλια του Αιγαίου

Ο καπετάνιος Μιχάλης Δαμίγος έφτιαξε ένα ουζερί με ντεκόρ τόσο θαλασσινό που είναι σχεδόν έτοιμο να σαλπάρει. Δοκιμάστε ένα περιποιημένο ελληνικό απεριτίφ, ούζο ή τσίπουρο, με μεζέδες όπως μελιτζανοσαλάτα, κοπανιστή Μυκόνου, λακέρδα φιλέτο και τυροπιτάκια. Οι ίδιοι περηφανεύονται για το ψητό συκώτι και το καπνιστό βουτυρένιο σκουμπρί. Φίλοι μαζεύονται και τραγουδούν συνήθως τα Σάββατα, αλλά και εκτός προγράμματος, οπότε δεν είναι απίθανο να βρεθείτε σε κάποιο γλέντι.

15 €/άτομο, Μεσσαριά, Τ/22860-34.234


Value for Money στη Σαντορίνη-5Τυριά, παξιμάδια και ρακή από την Κρήτη στη Μεσσαριά, στο καφενείο Πεντοζάλη.

Πεντοζάλη

Δύο φίλοι από την Κρήτη έφτιαξαν αυτό το καφενείο κοντά στο σχολείο της Μεσσαριάς, σε σημείο που επιτρέπει τη θέα στο ερειπωμένο σήμερα αρχοντικό του Σαλίβερου. Τραπεζάκια έξω, κάτω από τη δροσιά των ευκαλύπτων, κρητική ρακή και πατατοσαλάτα, τυρί με θυμάρι, φέτα λαδορίγανη, κρητικά παξιμάδια, ομελέτα με σύγλινο και απάκι. Σερβίρουν και τέσσερις μπίρες – οι δύο είναι οι ετικέτες της τοπικής Donkey. Αν μπείτε από την πλαϊνή πόρτα, θα βρεθείτε στον μικρό χώρο που λειτουργεί ως παντοπωλείο, με βότανα, κρασί και παξιμάδια.

12-15 €/άτομο, Μεσσαριά, Τ/22860-37.383

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή