Στα ύψη τα ενοίκια για φοιτητική στέγη

Στα ύψη τα ενοίκια για φοιτητική στέγη

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά αυξημένες τιμές ενοικίασης θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι σπουδαστές που θα εγγραφούν στο νέο ακαδημαϊκό έτος, καθώς η στροφή όλο και περισσότερων νοικοκυριών στην επιλογή της ενοικίασης, σε συνδυασμό και με τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, έχει εκτινάξει τις τιμές έως και 34,6% σε σχέση με πριν από μόλις ένα χρόνο. Ασφαλώς, δεν είναι δεδομένο ότι όλοι οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν αυτά που ζητούν, δεδομένου ότι αρκετοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να καλύψουν σε λίγους μήνες τις «ζημίες» των ετών της οικονομικής κρίσης και των υπέρογκων φορολογικών βαρών που προηγήθηκαν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη διαδικτυακή πύλη αγγελιών ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr) οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης εντοπίζονται στις περιοχές που ανέκαθεν συγκέντρωναν υψηλή ζήτηση από φοιτητές, όπως ο Βύρωνας, το Αιγάλεω, η Καισαριανή, τα Ιλίσια, του Ζωγράφου, το Παγκράτι και η Κυψέλη. Στον Βύρωνα, οι τιμές φέτος ανέρχονται σε περίπου 400 ευρώ για ένα δυάρι διαμέρισμα, αυξημένες κατά 34,5% σε σχέση με το 2018. Αντίστοιχα, στο Αιγάλεω οι τιμές διαμορφώνονται σε περίπου 345 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 31,3% σε ετήσια βάση. Σημαντική άνοδο κατά 20,7% καταγράφουν και τα διαμερίσματα πέριξ των λεωφόρων Πατησίων και Αχαρνών, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 20% τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα ένα δυάρι διαμέρισμα να στοιχίζει πλέον περί τα 375 ευρώ.

Στον αντίποδα, σε περιοχές που αποτελούν «hotspot» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και όπου οι τιμές ενοικίασης εκτινάχθηκαν την τελευταία τριετία, πλέον, φαίνεται να καταγράφονται οι πρώτες τάσεις διόρθωσης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το Κουκάκι, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για ένα δυάρι διαμέρισμα ανέρχεται πλέον σε 525 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό μεν, πλην όμως μειωμένο κατά 10,5% σε σχέση με το 2018. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, ο υψηλός ανταγωνισμός στην περιοχή έχει οδηγήσει αρκετούς ιδιοκτήτες, κυρίως τους ιδιώτες και όχι τους επαγγελματίες, στην αναθεώρηση των απαιτήσεών τους, είτε εκμισθώνουν το διαμέρισμά τους στην Airbnb και σε άλλες συναφείς πλατφόρμες είτε απευθείας σε ιδιώτες μέσω συμβατικής μίσθωσης. Αλλωστε, η μέση τιμή των 11,45 ευρώ/τ.μ. παραμένει η υψηλότερη που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή διαχρονικά.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς από τα παραπάνω στοιχεία, το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είναι ο κύριος «ένοχος» για την άνοδο των τιμών των ενοικίων. Σε μεγάλο βαθμό, οι ζητούμενες τιμές καθορίζονται από τις προσδοκίες των ιδιοκτητών, οι οποίοι έχουν κληθεί να διαχειριστούν πληθώρα προβλημάτων τα προηγούμενα χρόνια, από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ μέχρι την έλλειψη ενοικιαστών και τα ανεξόφλητα ενοίκια, με αποτέλεσμα πλέον να αναζητούν την ανάκτηση των χαμένων εσόδων τους.

Εκτός από τον παραπάνω παράγοντα, ούτως ή άλλως, η αγορά κατοικίας διάγει μια περίοδο δομικών αλλαγών, επίσης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Η στροφή της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών στην ενοικίαση και όχι στην αγορά ακινήτου γίνεται είτε λόγω επιλογής είτε λόγω ανάγκης, δεδομένου ότι η αγοραστική δύναμη υπολείπεται σημαντικά των προηγούμενων ετών και η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει δύσκολη για τους περισσότερους.

Εν ολίγοις, η ζήτηση για ενοικιάσεις είναι όλο και πιο έντονη, σε μια περίοδο που ένα μέρος της προσφοράς ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων απορροφείται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το γεγονός αυτό συνηγορεί υπέρ της αύξησης των ενοικίων, αν και όχι στο επίπεδο που ενδεχομένως κινούνται αρκετοί ιδιοκτήτες. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η αγορά θα ισορροπήσει εκ νέου, μόλις οι ιδιοκτήτες αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται να βρουν εύκολα ενοικιαστές στις τιμές που ζητούν και η επιλογή των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είναι βιώσιμη. Ειδικά ως προς το τελευταίο, έχει πλέον παρατηρηθεί ότι τα έσοδα των προηγούμενων ετών από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δύσκολα θα επαναληφθούν. Ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα μόνο αν μειώσει κανείς τις τιμές του, και προχωρήσει σε συγκεκριμένες προσφορές, θα κατορθώσει να εξασφαλίσει ικανοποιητική πληρότητα για το ακίνητό του. Μάλιστα, η τάση αυτή έχει αρχίσει να αντανακλάται και στους αριθμούς. Συγκεκριμένα, το 2018 το πραγματικό εισόδημα από κάθε ακίνητο (υπολογίζοντας δηλαδή και πόσες ημέρες είναι μισθωμένο το κάθε διαμέρισμα ή η κάθε κατοικία) κατέγραψε το 2018 πτώση κατά 28%, σε 58,2 ευρώ, έναντι 80,7 ευρώ στο τέλος του 2017, ενώ και φέτος εκτιμάται ότι παρατηρήθηκαν νέες μειώσεις, ιδίως σε περιοχές χαμηλότερου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή