Ο Κάλμπιτς με ναζί στην Αθήνα

Ο Κάλμπιτς με ναζί στην Αθήνα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο επικεφαλής της AfD στο Βραδεμβούργο, Αντρέας Κάλμπιτς, παραδέχθηκε χθες ότι βρισκόταν στην Αθήνα το 2007, μαζί με τον επικεφαλής του νεοναζιστικού ΝPD και δεκατρείς άλλους, οι οποίοι είχαν κρεμάσει από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας αγκυλωτό σταυρό. Ο Κάλμπιτς ζητεί την ψήφο των Γερμανών στις αυριανές περιφερειακές εκλογές υποστηρίζοντας ότι είναι πιστός στις αξίες της δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες που έδωσε στο περιοδικό Spiegel η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρουν ότι η ομάδα έλαβε μέρος σε διαδήλωση της «Πατριωτικής Συμμαχίας», στην οποία περιλαμβανόταν η Χρυσή Αυγή. Στην αποστολή μετείχε και ο Ούντο Βόιγκτ, επικεφαλής του NPD, διαδόχου του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο αγκυλωτός σταυρός κάηκε από βόμβα μολότοφ που πέταξαν «άτομα που πιθανώς ανήκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο».

Ο Κάλμπιτς υποστήριξε ότι δεν είχε σχέση με την επίδειξη του ναζιστικού συμβόλου ούτε με τα γεγονότα της νύχτας, ενώ υποστήριξε ότι το θέμα ανακινείται για να συκοφαντηθούν οι δημοκρατικές πεποιθήσεις του. «Ο καθένας έχει κάνει μια διαδρομή», απάντησε όταν ερωτήθηκε για σειρά άλλων περιστατικών, όπως η συστηματική συμμετοχή του σε ακροδεξιές κατασκηνώσεις και εκδηλώσεις τα τελευταία 30 χρόνια.

«Διαδήλωση κάτω από τον αγκυλωτό σταυρό, μαζί με Ελληνες νεοναζί, είναι ψηφίδα στο μωσαϊκό μιας ζωής στην Ακροδεξιά», σημείωσε ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος του Βραδεμβούργου, Σεμπάστιαν Βάλτερ. «Οποιος ταξιδεύει με τέτοια παρέα, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί βαμμένος αντιδημοκράτης».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η AfD στο Βραδεμβούργο βρίσκεται οριακά δεύτερη πίσω από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Αν υλοποιηθούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, ο κυβερνών συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών και αριστερού κόμματος μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, διευρυνόμενος με τη στήριξη των ανερχόμενων Πρασίνων.

Ο Κάλμπιτς είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της ακροδεξιάς πτέρυγας της AfD, επικεφαλής της οποίας είναι ο γνωστός για τον αναθεωρητισμό του Μπιορν Χέκε. Ο Κάλμπιτς «πατάει» πολιτικά στη διάψευση των προσδοκιών των Ανατολικογερμανών μετά την κατάρρευση του Τείχους, το 1989. Ενα από τα συνθήματα της εκστρατείας του είναι το «Vollende die wende», δηλαδή «Oλοκλήρωσε τη μετάβαση» (του 1989).

Για το κόμμα της Aριστεράς, κάθε αναφορά της AfD σε κοινωνικά ζητήματα έχει στόχο να επισκιάσει τους πραγματικούς σκοπούς της. «Νοσταλγοί του γερμανικού ράιχ, άνθρωποι που οπλίζονται σχεδιάζοντας μια βίαιη ανατροπή», αναφέρει τηλεοπτικό σποτ του αριστερού κόμματος, που περιγράφει τον Κάλμπιτς ως νεοναζί.

Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, η AfD είχε αποσπάσει 12%, ενώ ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων ενόψει της αυριανής αναμέτρησης την τοποθετεί στο 21%. Πέραν του Βραδεμβούργου, στις κάλπες προσέρχονται και οι ψηφοφόροι της Σαξονίας, ενώ τον επόμενο μήνα ψηφίζει ακόμη ένα ανατολικογερμανικό κρατίδιο, η Θουριγγία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή