Ντρέικ Τζ. Μπεχράκης: Η ελληνοαμερικανική φιλία σε νέους δρόμους

Ντρέικ Τζ. Μπεχράκης: Η ελληνοαμερικανική φιλία σε νέους δρόμους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θετικές ειδήσεις και τάσεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με την κρίσιμη συμβολή της διασποράς και με επιστέγασμα την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, δημιουργούν την ελπίδα ότι αυτή η ανανεωμένη φιλία θα επεκταθεί πέρα από τη γεωπολιτική και την εξωτερική πολιτική.

Ο ρόλος της ελληνικής διασποράς και η σχέση της με το ελληνικό κράτος αποτελούν αέναο θέμα συζήτησης. Μπορεί να έχουμε όλοι ελληνικές ρίζες, αλλά ένας Ελληνας που μεγαλώνει στην Αθήνα απέχει έτη φωτός από έναν Ελληνοαμερικανό τέταρτης γενιάς που ζει στη Βοστώνη. Μπορεί να μοιραζόμαστε τον ίδιο πλούσιο πολιτισμό και την ίδια πίστη, να τραγουδάμε τους ίδιους χορούς και να απολαμβάνουμε τις ίδιες λιχουδιές, ενίοτε και να μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά εδώ και δεκαετίες δεν βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα, ούτε καν στο ίδιο κεφάλαιο (κάποιοι μιλούν ακόμα και για εντελώς διαφορετικά βιβλία).

Η κρίση όντως μας έφερε πιο κοντά. Ιδρύθηκαν νέες οργανώσεις με ορισμένες σπουδαίες πρωτοβουλίες, με σημαντικό αντίκτυπο (και αναμένονται κι άλλες). Αλλά η μακροπρόθεσμη επιτυχία της σχέσης προϋποθέτει την εξάπλωσή της σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα πεδία δραστηριότητας. Η αναζωογόνηση των προγραμμάτων ανταλλαγής και των διατλαντικών συνεργασιών έχει δημιουργήσει το αναγκαίο θεμέλιο για τις επόμενες γενιές. Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τώρα τους ηγέτες των οργανώσεων της διασποράς να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους (και τον εγωισμό τους) και να οικοδομήσουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει και για την πατρίδα, που πρέπει να επιτρέψει στη διασπορά να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας της Ελλάδας. Ο διορισμός του Αντώνη Διαματάρη ως υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι ακόμα ένα θετικό βήμα.

Η αλλαγή δεν θα επέλθει εν μια νυκτί και η εμπιστοσύνη θα πάρει πολύ για να οικοδομηθεί. Υπάρχουν όμως θετικές ενδείξεις, ειδικά στις τάξεις των νεότερων γενεών, τις οποίες πρέπει να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε.

* Ο κ. Ντρέικ Τζ. Μπεχράκης είναι Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς από τη Βοστώνη και πρόεδρος του National Hellenic Society.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή