Φ. Λεκλέρκ: «Η Ε.Ε. να συνδράμει με μετεγκατάσταση»

Φ. Λεκλέρκ: «Η Ε.Ε. να συνδράμει με μετεγκατάσταση»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σύστημα υποδοχής της Ελλάδας είναι στα όριά του. Η Υπατη Αρμοστεία έχει επανειλημμένως τονίσει ότι χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, χρειάζονται έμπρακτη αλληλεγγύη από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οχι μόνο μέσω χρηματοδότησης, αλλά και με ουσιαστικούς μηχανισμούς διαμοιρασμού της ευθύνης, όπως είναι η μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους». Η διαπίστωση της οριακής κατάστασης και οι παραινέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη έρχεται από τον Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το ΚΥΤ Λέσβου. Η οριακή κατάσταση είναι δεδομένη και για τον λόγο αυτό συγκαλείται σήμερα διυπουργική συντονιστική σύσκεψη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσου, και εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

Χθες, επεισόδια σημειώθηκαν στον καταυλισμό της Μόριας από ανήλικους φιλοξενουμένους, οι οποίοι διαμαρτύρονται ζητώντας τη μετακίνησή τους στην ενδοχώρα. Με την παρέμβαση της Αστυνομίας αποκαταστάθηκε η τάξη.

«Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν μεταφερθούν αρκετοί άνθρωποι στην ενδοχώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις φιλοξενίας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο μεταξύ, θα πρέπει να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και οι συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτούς τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην υγεία και στην εκπαίδευση για όσο παραμένουν στο νησί, έτσι ώστε να έχουν, όσο είναι δυνατόν, μια κανονική ζωή. Και αυτό αφορά ειδικά τα παιδιά. Ταυτόχρονα συνδράμουμε στις προσπάθειες των αρχών να μεταφερθούν άνθρωποι στην ενδοχώρα, όπως έγινε με την πρόσφατη μεταφορά 1.400 στη Βόρεια Ελλάδα», είπε στην «Κ» ο κ. Λεκλέρκ.

Φ. Λεκλέρκ: «Η Ε.Ε. να συνδράμει με μετεγκατάσταση»-1

Ο αντιπρόσωπος της Υ.Α. έφθασε την Τρίτη το απόγευμα στη Μυτιλήνη, όπου είχε δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον νέο περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και τον νέο δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Ο κ. Μουτζούρης επανέλαβε την αναγκαιότητα ισοκατανομής προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Με τον κ. Κύτελη, ο κ. Λεκλέρκ συζήτησε θέματα που αφορούν κυρίως τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ο οποίος λειτουργεί από το 2015 με τη στήριξη της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και φιλοξενεί 1.300 αιτούντες άσυλο –κυρίως οικογένειες–, αποσυμπιέζοντας το ΚΥΤ Μόριας.

Χθες το πρωί και πριν επισκεφθεί το ΚΥΤ Μόριας, ο κ. Λεκλέρκ έκανε παρέμβαση στη συνάντηση των δημάρχων του Βορείου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Λέσβος, η Σάμος και τα υπόλοιπα νησιά και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους υπόλοιπους δήμους της χώρας, αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης – από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Αναφορικά με την καταγωγή των νεοεισερχομένων αιτούντων άσυλο, επισήμανε ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι άνθρωποι που «διαφεύγουν από πόλεμο, διώξεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν δηλαδή ένα προσφυγικό προφίλ. Προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, την Παλαιστίνη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, περιοχές όπου επικρατούν η ανασφάλεια και η βία. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται διεθνή προστασία και θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην επικράτεια και στις διαδικασίες ασύλου, και να εξετάζεται το αίτημά τους για άσυλο με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή