Ένα αρχαίο… iphone ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στη Σιβηρία (φωτογραφίες)

Ένα αρχαίο… iphone ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στη Σιβηρία (φωτογραφίες)

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά σε μία απίστευτη ανακάλυψη βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι που συνεχίζουν τις ανασκαφές στη ρωσική «Ατλαντίδα» –  σε δύο νεκροπόλεις στη νότια Σιβηρία, οι οποίες ήρθαν στην επιφάνεια όταν υποχώρησε η στάθμη των υδάτων της τεράστιας λίμνης Σαγιάν.

Σε μια μεγάλη έκταση στη Δημοκρατία του Tuva, κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία, έχουν βρεθεί – εκτός των άλλων – δεκάδες ασύλητοι τάφοι πλούσιων και επιφανών αρχαίων Ούνων νομάδων, με σκελετούς, μούμιες, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.

Ένα εύρημα των αρχαιολόγων ωστόσο που φέρνουν στη δημοσιότητα τα ρωσικά μέσα, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό καθώς μοιάζει με ένα σύγχρονο … iphone!

Ένα αρχαίο… iphone ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στη Σιβηρία (φωτογραφίες)-1

Σύμφωνα με την εφημερίδα Siberian Times, το αντικείμενο βρέθηκε το 2016 μέσα σε έναν τάφο με έναν γυναικείο σκελετό, στη νεκρόπολη Ala-Tey. 

Χιουμοριστικά, οι αρχαιολόγοι ονόμασαν την αρχαία γυναίκα «Νατάσσα» και το αξεσουάρ της iphone. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πόρπη μίας ζώνης ηλικίας 2,137 ετών, με την οποία θάφτηκε η επιφανής Νατάσσα, την εποχή της αρχαίας φυλής των νομάδων Xiongnu.

Δείτε σχετικά: Η ρωσική «Ατλαντίδα» αναδύθηκε από τα νερά λίμνης στη Σιβηρία (βίντεο – φωτογραφίες)

Με διαστάσεις 18cm επί  9cm, η πόρπη είναι  κατασκευασμένη από μαύρο αεριωθούμενο λίθο (σαν λιγνίτη) με ένθετες διακοσμήσεις από τιρκουάζ, καρνεόλη και μαργαριτάρι.

Ένα αρχαίο… iphone ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στη Σιβηρία (φωτογραφίες)-2

«Η ταφή της Νατάσσα με το iPhone Xiongnu παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα σε αυτό τον τάφο» δήλωσε ενθουσιασμένος ο αρχαιολόγος  Δρ. Πάβελ Λεούς.

«Ο χώρος αυτός είναι μια επιστημονική αποκάλυψη», δήλωσε από την πλευρά της η Δρ. Marina Kilunovskaya από το Ινστιτούτο Ιστορίας και Πολιτισμού της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο ηγείται της αρχαιολογικής αποστολής στην Tuva.

 

Με πληροφορίες από Siberian Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή