Ο… παράδεισος έχει τον κήπο του στην Αθήνα

Ο… παράδεισος έχει τον κήπο του στην Αθήνα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας παραμυθένιος κήπος με λίμνες με νούφαρα, δεκάδες σπάνια φυτά και δέντρα, ανάμεσα στα οποία υπεραιωνόβιοι φοίνικες, βρίσκεται καλά κρυμμένος, σαν μυστικό, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκτασης επτά στρεμμάτων, στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Σπύρου Πάτση, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν προσβάσιμος αποκλειστικά στους φοιτητές, αλλά σύντομα πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του σε όλους. Αυτό ανακοίνωσαν χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αναμόρφωση του Βοτανικού Κήπου του ΕΚΠΑ, με στόχο αυτός να γίνει ένας νέος κήπος για την πόλη, μια ανάσα ζωής για τους κατοίκους της, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του κ. Μπακογιάννη. Σήμερα, στον κήπο καλλιεργούνται περισσότερα από 200 είδη φυτών, ενώ εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πολλά μεγάλα δέντρα ιστορικής σημασίας, ορισμένα ηλικίας μεγαλύτερης του αιώνα, όπως π.χ. παλαιά κυπαρίσσια, φοίνικες των Καναρίων κ.ά., και κάποια φυτά ιστορικής σημασίας, όπως η άκανθα (Acanthus mollis) και το κώνειο (Conium maculatum).

Ο Βοτανικός Κήπος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1835 σε μια έκταση 120 στρεμμάτων του κτήματος Χασεκή της Ιεράς Οδού. Αρχικά λειτούργησε ως δενδρώνας, μετατράπηκε σε βοτανικό κήπο το 1838 και αναδιοργανώθηκε μετά το 1851 με την εποπτεία του Θεόδωρου Ορφανίδη και του Theodor von Heldreich, καθηγητή και επιμελητή, αντίστοιχα, του πανεπιστημίου. Την περίοδο αυτή ο κήπος εμπλουτίστηκε με περίπου 2.500 φυτά από όλο τον κόσμο, κυρίως μέσω ανταλλαγών σπερμάτων. Δημιουργήθηκαν δύο μικρά θερμοκήπια (γνωστά ως «θερμαστήρια»), μία κεντρική δεξαμενή για την καλλιέργεια υδρόβιων φυτών και ένα σπορείο. Ο βοτανικός κήπος αναγνωρίστηκε ως επιστημονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1867. Το 1888 ιδρύθηκε στον Βοτανικό το Τριανταφυλλίδειο Γεωργικό Σχολείο. Το 1897 μετετράπη με Β.Δ. σε γεωργικό σταθμό. Το 1914, με άλλο διάταγμα, μετετράπη σε δενδροκομείο και κηπουρικό σταθμό και με Β.Δ. του 1915 σε γεωπονική σχολή. Από τότε, το μεγαλύτερο μέρος του κήπου περιήλθε στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών για τις εγκαταστάσεις της. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αρχικά παρέμειναν περίπου 25 στρέμματα και από αυτά σήμερα διατηρούνται περίπου 7, τα οποία αποτελούν τον ιστορικό Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Εγκαινιάζουμε σήμερα (σ.σ.: χθες) μια συνεργασία με το ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας, που είμαι βέβαιος ότι θα ωφελήσει σημαντικά την Αθήνα, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αλλά πιστεύω και το ίδιο το ίδρυμα, δίπλα στο οποίο θα είμαστε συνεχώς», δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης. «Το πανεπιστήμιό μας, όχι μόνο με το εκπαιδευτικό, το ερευνητικό και το κλινικό έργο του, αλλά και με το ευρύτερο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο του, βρίσκεται μέσα στην πόλη της Αθήνας και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην πόλη μας», είπε από την πλευρά του ο πρύτανης του ιστορικού ιδρύματος.

Η συνεργασία των δύο πλευρών θα περιλαμβάνει επίσης την αντιμετώπιση από την πλευρά του δήμου των προβλημάτων που υπάρχουν στους χώρους που βρίσκονται στον περίγυρο των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδιαίτερα της Νομικής Σχολής (βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της καθαριότητας και των γκράφιτι, ενίσχυση του φωτισμού, ώστε οι χώροι να γίνουν ασφαλέστεροι για φοιτητές και καθηγητές, αποκατάσταση χώρων που έχουν υποστεί βανδαλισμούς κ.ά.) και την από κοινού στήριξη προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που ζουν στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή