Τέχνη αφ’ υψηλού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εμβληματικές αεροφωτογραφίες του Ελβετού Georg Gerster (1928-2019) έφεραν κάποτε τον κόσμο σε επαφή με εικόνες πρωτόγνωρες και ενίοτε αποκαλυπτικές.

ΜΑΛΙ

Labbezanga

Άλλοι βλέπουν μια σειρά από μαργαριτάρια και άλλοι από μανιτάρια! Κάπως έτσι μοιάζει από ψηλά το χωριό Labbezanga, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νίγηρα στο Μάλι και υπήρξε σημαντικό εμπορικό λιμάνι της Δυτικής Αφρικής τον 19ο αιώνα. Το Labbezanga είχε την τύχη να φωτογραφηθεί από τον Gerster το 1972 και να γίνει παγκοσμίως γνωστό μέσα από τις αφίσες και τα ημερολόγια της Swissair, με την οποία συνεργαζόταν επί σειρά ετών ο φωτογράφος. Μια δημοσιότητα που λειτούργησε και ως μοχλός υποστήριξης για τους ντόπιους ψαράδες, όταν κάποτε χρειάστηκε να ορθώσουν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.


ΠΕΡΟΥ

Chanquillo

Τέχνη αφ’ υψηλού-1

Δεν ήταν πάντοτε εύκολο για τον Gerster να εξασφαλίσει μέσο αλλά και τις απαραίτητες άδειες για τις αεροφωτογραφίσεις του. Κάθε φορά που τα κατάφερνε, όμως, χάριζε στον κόσμο άλλη μια απίθανη εικόνα, όπως αυτή από την κοιλάδα Casma στο Περού. Πρόκειται για τα ερείπια του οχυρού Chanquillo, που χρονολογούνται από το 400 έως το 100 π.Χ. και συνδέονται με τον πολιτισμό Casma/Sechin. Η εικόνα περιλαμβάνεται στη συλλογή «The Past from Above» (2005) με αεροφωτογραφίες του Gerster από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου.


ΕΛΒΕΤΙΑ

Βέρνη

Τέχνη αφ’ υψηλού-2

Με καταγωγή από το Βίντερτουρ και σταθερός συνεργάτης του εθνικού αερομεταφορέα της Ελβετίας, ο Gerster δεν θα μπορούσε να μη μας δώσει και μια άποψη της ελβετικής πρωτεύουσας από ψηλά. Φωτογραφημένη το 1975, η Βέρνη είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και παίρνει το όνομά της από τη γερμανική λέξη Bär, που σημαίνει «αρκούδα» (και είναι και το έμβλημά της). Εδώ ο Gerster αποτύπωσε με τον φακό του το μεσαιωνικό κέντρο της –άριστα διατηρημένο μέχρι και τις μέρες μας–, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.


ΚΙΝΑ

Yudu, Jiangxi

Τέχνη αφ’ υψηλού-3

Μια καλή αεροφωτογραφία θέλει και καλούς συμμάχους για να επιτευχθεί, έλεγε ο  Gerster. Και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο καιρός, για παράδειγμα, δεν ήταν πάντα με το μέρος του. Ούτε όμως και ο πύργος ελέγχου της εκάστοτε περιοχής, καθώς δεν έδινε πάντοτε το πράσινο φως τη στιγμή που το… φως ήταν ιδανικό, δηλαδή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Πόση προσπάθεια χρειάστηκε, άραγε, μέχρι να καταφέρει να αιχμαλωτίσει όλες αυτές τις διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου και του ροζ στους αγρούς κοντά στην πόλη Yudu πριν από σχεδόν 35 χρόνια;


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Aberdeen

Τέχνη αφ’ υψηλού-4

Κάποια θέματα, βέβαια, είναι από μόνα τους φωτογενή. Κάπως έτσι, στο λιμάνι του Aberdeen στο μακρινό Χονγκ Κονγκ, οι ψαρόβαρκες αγκυροβολούν δίπλα δίπλα, σχηματίζοντας ένα πλωτό χωριό, καθώς, εκτός από εργαλεία της δουλειάς των ντόπιων ψαράδων, λειτουργούν συγχρόνως ως σπίτια και εστιατόρια. Η φωτογραφία μάς πηγαίνει πίσω στο 1974, τα ίδια καΐκια ωστόσο υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας. Χιλιάδες τουρίστες καταφθάνουν στο Aberdeen για να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των κατοίκων του, που ονομάζονται Tanka, και να γευτούν τις θαλασσινές λιχουδιές που ετοιμάζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή