«Ζεστό» χρήμα με αυξήσεις κεφαλαίου αντλούν οι ΑΕΕΑΠ

«Ζεστό» χρήμα με αυξήσεις κεφαλαίου αντλούν οι ΑΕΕΑΠ

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια συνολικού ύψους 550-600 εκατ. ευρώ, κυρίως για την υλοποίηση νέων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, δρομολογούν ή έχουν ήδη ενεργοποιήσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Μάλιστα, μέρος των κεφαλαίων δεν θα αφορά την απόκτηση έτοιμων ακινήτων, αλλά θα κατευθυνθεί και προς την ανάπτυξη νέων. Ενδεικτικό της αντιστροφής του κλίματος μεταξύ των θεσμικών επενδυτών είναι και το γεγονός ότι η πιο πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου από εταιρεία του κλάδου χρονολογείται από το 2016, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στον αμερικανικό όμιλο Varde Partners και την Πειραιώς, αναφορικά με την Trastor Properties ΑΕΕΑΠ. Συμπτωματικά, η τελευταία άνοιξε και τον φετινό «χορό» των αυξήσεων κεφαλαίων στις ΑΕΕΑΠ, καθώς άντλησε 22 εκατ. ευρώ πριν από λίγες εβδομάδες. Μάλιστα, έχει ήδη σπεύσει να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος του σχετικού ποσού, καθώς απέκτησε κατ’ αρχάς τέσσερα ακίνητα (κυρίως εμπορικά καταστήματα), τρία εκ των οποίων μέσω διαγωνισμού της Πειραιώς Real Estate. Αντίστοιχα, πριν από λίγες ημέρες προχώρησε στην απόκτηση δύο επιπλέον κτιρίων γραφείων σε Βριλήσσια και Μαρούσι αντί συνολικού ποσού 8,67 εκατ. ευρώ.

Τα σχέδια της Prodea

Πλέον, μετά την Trastor, τη σκυτάλη παίρνουν η Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ) και η Briq Properties του ομίλου Infoquest. Η Prodea θα διαθέσει το 20%-25% του μετοχικού της κεφαλαίου προκειμένου να ενισχυθεί η διασπορά των μετοχών της και να χρηματοδοτηθεί το ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο θα τη φέρει στο επόμενο στάδιο της στρατηγικής ανάπτυξής της. Αυτό προβλέπει τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου των ΑΕΕΑΠ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ (από 2 δισ. ευρώ σήμερα). Η εταιρεία αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 450-500 εκατ. ευρώ. Η κίνηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κρίθηκε απαραίτητη, ιδίως μετά και την εξαγορά από την Invel Real Estate του μεριδίου 32,7% που διέθετε η Εθνική Τράπεζα στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, καθώς έφτασε να ελέγχει ποσοστό άνω του 98%.

Εκτός από τις αγορές έτοιμων ακινήτων, η εισηγμένη αναμένεται να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στα ταμεία της για τη χρηματοδότηση του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης ακινήτων και ανακατασκευών, το κόστος του οποίου ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δρομολογεί τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, στην περιοχή των Χανίων. Αλλη μία σημαντική επενδυτική κίνηση της εταιρείας, επίσης σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, αφορά την αξιοποίηση δύο ακινήτων που αναμένεται να αποκτήσει τις επόμενες εβδομάδες από την Τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για δύο όμορα εμπορικά ακίνητα που βρίσκονται στον άξονα της λεωφόρου Συγγρού, επί των οποίων θα κατασκευαστεί νέο κτίριο γραφείων αντί ποσού 30 εκατ. ευρώ.

Με τη σειρά της, η Briq Properties δρομολογεί τον υπερδιπλασιασμό της αξίας του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου, από τα 44 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό, θα προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο της εταιρείας θα βρεθούν κτίρια γραφείων, κυρίως στην Αττική, εμπορευματικά κέντρα (logistics) και αποθηκευτικοί χώροι, σε τοποθεσίες που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες διακίνησης εμπορευμάτων, όπως π.χ. ο Ασπρόπυργος. Επίσης, η διοίκηση της εισηγμένης έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της και για μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία σε τουριστικές κυρίως περιοχές, χωρίς να αποκλείεται επένδυση σε ξενοδοχεία στις μεγάλες πόλεις ή/και σε μεγαλύτερου μεγέθους ξενοδοχειακές μονάδες, εφόσον προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις.

Οι τράπεζες τροφοδοτούν την προσφορά 

Οι κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας των ΑΕΕΑΠ γίνονται με φόντο την εντατικοποίηση των πωλήσεων ακινήτων κατ’ αρχάς από τις τράπεζες, οι οποίες αναζητούν τρόπους απαλλαγής από το δυσβάσταχτο κόστος διαχείρισης κάθε ακινήτου, θέλοντας παράλληλα να επωφεληθούν από τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα, όμως, αυτήν την περίοδο έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες πωλήσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν από τα ξένα επενδυτικά funds, τα οποία αγόρασαν κατά την προηγούμενη διετία χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η πώληση δύο σημαντικών χαρτοφυλακίων ακινήτων της Eurobank. Το πρώτο φέρει την επωνυμία Star και αποτελείται από 680 ακίνητα, μεταξύ των οποίων 410 είναι κατοικίες και 115 επαγγελματικά ακίνητα (π.χ. γραφεία και καταστήματα). Η συνολική αξία των ακινήτων εκτιμήθηκε σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αγοραστής είναι ξένο επενδυτικό fund με έδρα το Λουξεμβούργο που δεν έχει δραστηριοποιηθεί μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά. Αντιστοίχως, η Eurobank ολοκληρώνει και την πώληση του πακέτου Opus, το οποίο περιλαμβάνει 258 επαγγελματικά ακίνητα συνολικής αξίας 88 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα εμπορικά καταστήματα είναι αξίας 48,3 εκατ. ευρώ και τα κτίρια γραφείων της τάξεως των 29,4 εκατ. ευρώ.

Σε πωλήσεις επιλεγμένων ακινήτων προχωράει το τελευταίο δίμηνο και η Bain Capital. Πρόκειται για ακίνητα συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνονταν στο χαρτοφυλάκιο Amoeba, το οποίο περιείχε κόκκινα δάνεια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αποκτήθηκε πέρυσι από την Bain Capital έναντι ποσού 432 εκατ. ευρώ. Υστερα από μακρά διαδικασία προετοιμασίας, εντέλει, τα πρώτα ακίνητα, κυρίως κτίρια (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες) και οικόπεδα, έχουν πλέον ανατεθεί προς πώληση.

Εκτός από τα παραπάνω ακίνητα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να διατεθούν σταδιακά και άλλα ακίνητα, καθώς έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την πώληση τουλάχιστον πέντε μεγάλων χαρτοφυλακίων, άνω των 2.000 ακινήτων, απευθείας από τις τράπεζες. Ειδικότερα, η κάθε τράπεζα αναμένεται να αναθέσει είτε σε εξωτερικούς συνεργάτες είτε σε εσωτερικές υπηρεσίες π.χ. πακέτα αποτελούμενα από 200, 300 ή 500 ακίνητα τη φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ΑΕΕΑΠ και funds έχουν επενδύσει για την απόκτηση ακινήτων κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, δείγμα της κινητικότητας που επικρατεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή