Οι μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης

Οι μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εις βάθος συζήτηση για τις μεγάλες προκλήσεις ενώπιον της Ε.Ε. καθώς ετοιμάζεται η νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών να αναλάβει καθήκοντα, έλαβε χώρα στο 15ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο του ΕΛΙΑΜΕΠ, μεταξύ 12-14 Σεπτεμβρίου στο Ναύπλιο. Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο απερχόμενος Ευρωπαίος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν τα διδάγματα των πρόσφατων κρίσεων (ευρώ, μεταναστευτικό), οι δυνατότητες γεωπολιτικών ελιγμών της Ε.Ε., ο κίνδυνος μακροπρόθεσμης στασιμότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα μεγάλα στοιχήματα της ψηφιακής αναβάθμισης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Το γεγονός ότι η Ευρώπη θα κληθεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις αυτές σε ένα κλίμα «παγκοσμιοποίησης του εθνικισμού» υπήρξε επίσης κεντρική θεματική της συνάντησης. Η λαϊκιστική ρητορική και οι διαφωνίες σε κρίσιμα ζητήματα, από τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ώς την τραπεζική και δημοσιονομική ένωση, έχουν αποτρέψει βήματα βαθύτερης ενοποίησης, αναγκαία για να θωρακίσουν την Ε.Ε. απέναντι στην επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση ή σε μια νέα έξαρση του προσφυγικού. Ταυτόχρονα, όμως, όπως τονίστηκε, η Ε.Ε. έχει επιδείξει τη δυνατότητα να μιλάει με ενιαία φωνή σε σύνθετα ζητήματα, όπως οι κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, οι διαπραγματεύσεις για το διεθνές εμπόριο και το Brexit.

Στο μέτωπο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπου πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ και η Κίνα, αρκετοί ομιλητές ανέδειξαν τον κίνδυνο να μείνει πίσω η Ευρώπη. Οπως αναφέρθηκε, καμία από τις 15 μεγαλύτερες ψηφιακές επιχειρήσεις στον κόσμο δεν είναι ευρωπαϊκή, ενώ υπάρχει έλλειμμα προσόντων στους κρίσιμους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Εκφράστηκε προβληματισμός για το μέλλον των ευρωαμερικανικών σχέσεων, ακόμη και μετά την εποχή Τραμπ, με δεδομένο τον νέο απομονωτισμό που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ήδη από την εποχή Ομπάμα. Η κινεζική απειλή για τις ευρωπαϊκές αξίες, ωστόσο, όπως παρατήρησε ένας εκ των συνέδρων, είναι πολύ βαθύτερη: η κοινωνία ολοκληρωτικής παρακολούθησης που οικοδομεί το κινεζικό καθεστώς προσβλέπει, όπως είπε, σε ένα σύστημα που θα προνοεί σε πραγματικό χρόνο για τις ανάγκες των πολιτών, καθιστώντας τη δημοκρατία περιττή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή