Κινέζοι αστυνομικοί θα περιπολούν στη Σερβία

Κινέζοι αστυνομικοί θα περιπολούν στη Σερβία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Αντιδράσεις προκαλεί στη σερβική πρωτεύουσα ένα πρόγραμμα κοινής δράσης Σέρβων και Κινέζων αστυνομικών για την ασφάλεια των πολιτών, βάσει συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τη σύσταση μεικτών ομάδων που θα αποτελούνται από Σέρβους και Κινέζους αστυνομικούς και θα περιπολούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Ηδη εμφανίστηκαν μεικτές περιπολίες στο κέντρο της πόλης και σε περιοχή του νέου Βελιγραδίου, όπου λειτουργεί κινεζική αγορά.

Οι Κινέζοι αστυνομικοί φέρουν την ίδια στολή, με τα ίδια διακριτικά, που φορούν και στην Κίνα. Ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι στόχος του προγράμματος είναι να εξυπηρετηθούν οι δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από την Κίνα που επισκέπτονται την πρωτεύουσα, αλλά και να αντιμετωπιστούν ζητήματα ασφάλειας σε περιπτώσεις όπου εμπλέκονται υπήκοοι της Κίνας που ζουν στη Σερβία. Από τον περασμένο Ιούλιο άρχισε να τρέχει ακόμη ένα πρόγραμμα συνεργασίας Κίνας – Σερβίας στον τομέα της ασφάλειας. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα με την ονομασία «Ασφαλής πόλη», με βάση το οποίο προβλέπεται η τοποθέτηση, έως το τέλος του 2020, σε διάφορα σημεία του Βελιγραδίου, 1.000 καμερών υψηλής ευκρίνειας, που θα έχουν τη δυνατότητα σάρωσης και αναγνώρισης προσώπων εν κινήσει.

Ανάδοχος εταιρεία είναι η κινεζική Huawei, η οποία έχει ήδη τοποθετήσει 400 κάμερες στην πόλη. Το συμβόλαιο έχει χαρακτηριστεί από τη σερβική κυβέρνηση απόρρητο και το περιεχόμενό του παραμένει άγνωστο. Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι η αναγνώριση προσώπων είναι μία από τις βασικές δυνατότητες των καμερών που θα χρησιμοποιηθούν, ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι δεν θα γίνει κατάχρηση. «Οταν κάποιος φοράει μια κουκούλα, πρέπει να ξέρουμε από ποιο σπίτι βγήκε, ποιον είδε, τι αυτοκίνητο χρησιμοποίησε, πού πήγε και τι έκανε», δήλωσε, απαντώντας στις αιτιάσεις κοινωνικών φορέων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή