Το Κονκλάβιο (01/10/19)

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμήθηκε τα νιάτα του

Μια ωραία ατμόσφαιρα χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους νεοεκλεγέντες βουλευτές –περί τους 60– για… bonding, μεταξύ οίνου και finger food. Μάλιστα, θυμήθηκε μια ιστορία από το 2005, δηλαδή λίγο μετά τη δική του πρώτη εκλογή. Αυτή προκάλεσε άφθονο γέλιο…

Η ιστορία αφορούσε ελληνοτουρκικό αγώνα ποδοσφαίρου σε βαλκανικό τουρνουά που είχαν οργανώσει οι Τούρκοι στην Αττάλεια για κοινοβουλευτικές ομάδες. Για να μην σας κουράζω, ο Μητσοτάκης μετείχε στην ομάδα μαζί με τον γραμματέα της Κ.Ο. Σταύρο Καλαφάτη και τον Κώστα Τσιάρα. Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν οι Σκοπιανοί με φανέλες «Μακεδονία». Η ελληνική πλευρά το θεώρησε μεγάλη προσβολή και ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ομάδα θα ακύρωνε τη συμμετοχή της. Για να μην προσβάλει τους διοργανωτές, όμως, δέχτηκε να παίξει ένα «φιλικό» με την ομάδα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Συντριπτική ήττα

Τι το ’θελαν… Οι Τούρκοι, για να το θέσω κομψά, ήταν σαφές ότι υπερείχαν στα φυσικά προσόντα, εξ ου και αποφασίστηκε ο αγώνας να διαρκέσει μόνο 40 λεπτά. Δυστυχώς, όμως, υπήρχε και ένα θεματάκι με τον Eλληνα goalkeeper. Ο Μητσοτάκης διηγήθηκε ότι αυτός ήταν ο Πέτρος Μαντούβαλος. Κάποια στιγμή έκανε το μεγάλο σφάλμα να αφήσει την μπάλα αφύλαχτη και να δεχτεί ένα γκολ απ’ το πουθενά. Σαν να μην έφτανε αυτό, διαμαρτυρόταν κιόλας. Κατόπιν τούτων, δεν μου κάνει εντύπωση που η ελληνική ομάδα γνώρισε συντριπτική ήττα με 5-1 (και αυτό το ένα γκολ μπήκε με πέναλτι).

Κακό χωριό

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Ας πούμε, στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ έγινε ειδική συζήτηση για τα πορίσματα της ειδικής μελέτης που έκανε ειδική υποεπιτροπή για τα εκλογικά αποτελέσματα που έφερε το Κίνημα. Ακούω, για παράδειγμα, ότι έδειξαν και σχετικές διαφάνειες. Παρότι δεν συμφώνησαν πολιτικά στην απομάκρυνση του Βαγγέλη Βενιζέλου, απεφάνθησαν ότι δεν τους έβλαψε και πολύ εκλογικά. Εντάξει. Οι αριθμοί έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι τους έφυγαν προς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πήραν τους ψηφοφόρους του Ποταμιού. Οπως το έθεσε συμμετέχουσα, «ας αφήσουμε τη δημιουργική λογιστική», εννοώντας ότι πάνω κάτω πήραν περίπου τις ίδιες ψήφους.

Ας τους ξεχάσουν

Φυσικά, ο ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν το περίφημο ντιμπέιτ για την κότα και το αυγό (ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ, ιδού η απορία), η οποία ενοχλεί ιδιαίτερα όσους δεν προέρχονται απ’ το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, για παράδειγμα, είπε ότι όσοι εντάχθηκαν στο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ έχουν σεβαστεί την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και όλων όσων δεν άκουσαν τις «Σειρήνες» του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, όπως είπε, απαιτείται ο ίδιος σεβασμός και σε όσους έρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές διαδρομές και, όπως το έθεσε, «όσοι έχουν στο νου τους σχήματα όπως ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, ας τα ξεχάσουν, ή ας μας ξεχάσουν».

Η συζήτηση της εβδομάδας

Επειδή το θέμα των ημερών είναι το μεταναστευτικό, να σας πω ότι η Ελλάδα θα έχει την τιμητική της στο Στρασβούργο την ερχόμενη Πέμπτη. Αυτό επειδή το ζήτημα –με αφορμή και τα γεγονότα στη Μόρια– ψηφίστηκε στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ως το θέμα της εβδομάδας, αυτό δηλαδή για το οποίο θα γίνει ειδική συζήτηση. Μάλιστα, η Ντόρα Μπακογιάννη εκλέχτηκε διά ανατάσεως χειρός εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σημειώνω ότι από τη Ν.Δ. βρίσκονται ήδη εκεί οι Θόδωρος Ρουσόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Τάσος Χατζηβασιλείου και Δημήτρης Καιρίδης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος και Νίνα Κασιμάτη.

Κινητά εκτός

Λογικό, αναμενόμενο και προφανώς επιβεβλημένο. Εξάλλου, συνέβαινε ήδη στις συνεδριάσεις των γαλάζιων τομεαρχών στην Πειραιώς. Ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο και θα άφηναν τους υπουργούς να παίζουν με τα κινητά; Αυτά ήταν όχι μόνο κλειστά, αλλά και εκτός αίθουσας. Θυμίζω ότι τα ίδια συνέβαιναν στη Ν.Δ., καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε τα στελέχη του να χαζεύουν, πολύ περισσότερο να απαντούν σε μηνύματα και να στέλνουν διαρροές. Πάντως, δικαιολογίες πλέον ότι τους «ακούνε» δεν υπάρχουν. Να θυμίσω ότι η Ν.Δ. βρίσκεται στην εξουσία. Μιλώ για τα κινητά, διότι τέσσερις ολόκληρες ώρες ήταν αυτές. Και όσο και να σε ενδιαφέρει το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, κάποια στιγμή χρειάζεσαι τη ζεστασιά της οθόνης ενός iPhone. Ή, τέλος πάντων, όπως το έθεσε πηγή μου, «μερικά υπογλώσσια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή