Βέλη κατά Μ. Ντράγκι για τα χαμηλά επιτόκια

Βέλη κατά Μ. Ντράγκι για τα χαμηλά επιτόκια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει της λήξης της θητείας του Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα τέλη του μήνα, έξι πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ασκούν εις βάρος του δριμεία δημόσια κριτική. Τη δισέλιδη επιστολή υπογράφουν τα πρώην μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου Γιούργκεν Σταρκ και Οτμαρ Ισινγκ, οι πρώην κεντρικοί τραπεζίτες της Αυστρίας (Κλάους Λίμπσερ), της Ολλανδίας (Νουτ Βέλικ) και της Γερμανίας (Χέλμουτ Σέλισινγκερ), αλλά και ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Ερβέ Χανούν. Στην επίμαχη επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «υπάρχει η υποψία» ότι πίσω από την πολιτική της ΕΚΤ «κρύβεται η πρόθεση να προστατευθούν οι υπερχρεωμένες χώρες από μια άνοδο των επιτοκίων, που όμως αποδεικνύεται πλήρως δικαιολογημένη».

Η επίθεση αυτή έρχεται σε μια εποχή που η ΕΚΤ επιστρέφει σε μια χαλαρή νομισματική πολιτική για να θωρακίσει την Ευρωζώνη από την πολιτική προστατευτισμού που ασκούν οι ΗΠΑ αλλά και την αβεβαιότητα του Brexit. Η μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων και η επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που αποφασίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση δεν ήταν πλήρως αποδεκτές από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Πρόσφατα υπέβαλε αιφνιδίως παραίτηση η Γερμανίδα Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ από την ΕΚΤ πάνω μια διετία πριν λήξει επίσημα η θητεία της, το 2022. Η Λαουτενσλέγκερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανήκει στην ομάδα των «γερακιών» που δεν συμφωνούν με την επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ επί προεδρίας Μάριο Ντράγκι. Κατά κοινή ομολογία, όμως, τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσε η ΕΚΤ επί προεδρίας Ντράγκι διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή