Προσωρινή φιλοξενία στη Σύμη

Προσωρινή φιλοξενία στη Σύμη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι συζητήσεις που διεξάγονται σε διπλωματικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πρότασης στήριξης της Ελλάδας, ωστόσο, οι μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά παραμένουν αυξημένες. Από τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας έως και χθες το μεσημέρι είχαν φτάσει στα νησιά του Αιγαίου 809 άτομα από την Τουρκία. Την προηγούμενη Δευτέρα, 700 άτομα μεταφέρθηκαν συνολικά από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης. Πρόκειται για άτομα τα οποία είχαν κριθεί ευάλωτα και  άρα είχαν δικαίωμα να φύγουν από τα νησιά.  Χθες το πρωί, εξάλλου, 389 άτομα έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά από τη Σύμη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού από το νησί.

«Οσοι μεταφέρθηκαν από τη Σύμη έχουν ήδη ενημερωθεί ότι θα καταγραφούν επισήμως και θα καταθέσουν αίτημα ασύλου από κινητή μονάδα που θα μεταβεί στα camp όπου μεταφέρθηκαν», τονίζει ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης. Συγκεκριμένα, διανεμήθηκαν σε έξι camp: στην Κόρινθο, στη Θήβα, στα Δολιανά, στη Φιλιππιάδα, στον Σκαραμαγκά και στο Κουτσόχερο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα άτομα που παρευρέθησαν στη μεταφορά, οι περισσότεροι δεν διέθεταν κανένα χαρτί αναγνώρισης στοιχείων, ισχυριζόμενοι ότι έχασαν τα πάντα στο ταξίδι τους.

Η απευθείας μεταφορά ατόμων στην ενδοχώρα από τη Σύμη που έχει πραγματοποιηθεί δύο φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα ενδεχομένως να οδηγήσει στην αύξηση των αφίξεων στο νησί, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι η Σύμη είναι ένας τρόπος να προωθούνται άνθρωποι στην ενδοχώρα πέραν όσων ορίζει η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Ο κ. Λογοθέτης τονίζει ότι ορισμένα σημεία της κοινής δήλωσης θα τεθούν ξανά υπό συζήτηση, δεδομένου ότι και η συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ε.Ε. βρίσκεται επίσης υπό συζήτηση. «Ακόμη και αν οι συγκεκριμένοι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν στη χώρα τους. Οποιος δεν επιστρέφεται στην Τουρκία δεν σημαίνει ότι απαραίτητα παραμένει στην Ελλάδα», διευκρινίζει.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον οι ροές από την Τουρκία προς τη Σύμη έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα χώρο στο νησί όπου θα στηθούν σκηνές και τουαλέτες, ώστε οι άνθρωποι που φτάνουν να μπορούν να φιλοξενούνται αξιοπρεπώς για λίγες ημέρες και να μην κοιμούνται στον δρόμο. Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο ζητάει τη συνεργασία του δημάρχου, προκειμένου να μην πληγεί η τουριστική κίνηση στο νησί, όπως ο ίδιος έχει πολλές φορές υποστηρίξει. Στο εξής, πάντως, σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, όσοι φτάνουν στη Σύμη θα μεταφέρονται εντός λίγων ημερών στα νησιά όπου υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές καταγραφής και ταυτοποίησης. Χθες  ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νεοσύστατος δήμος, ο οποίος επιπλέον το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή