Ζωγραφική με ρίζες στην ποίηση

Ζωγραφική με ρίζες στην ποίηση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σπίτι μου με τις γεμάτες βιβλιοθήκες ήταν η απαρχή της σχέσης μου με την ποίηση», είπε ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης στη χθεσινή πρώτη ξενάγηση στην έκθεσή του «Ποιητικά».

Πρόκειται για μια μεγάλη αναδρομή-παρουσίαση της δουλειάς του, που βρίσκει ιδανική φιλοξενία στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Βασικός της άξονας είναι η εικαστική συνομιλία δύο τεχνών, της ζωγραφικής και της ποίησης, με αφορμή την «Οδύσσεια» του Ομήρου, τον Παρμενίδη, τον Ηρώνδα, τον Κάλβο, τον Μπάιρον, τον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Λόρκα, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Εμπειρίκο, τον Σαχτούρη, τη Δημουλά, μέχρι και τον Κοντό, τον Φωστιέρη, τον Βλαβιανό, τον Κυπαρίσση, τον Μεταξά και τον Σιώτη.

«Η ροή της ποίησης και αυτή της ζωγραφικής είναι σαν δύο ανυπότακτα ποτάμια που τρέχουν παράλληλα. Οταν η ζωγραφική συνομιλεί με την ποίηση, δεν υποτάσσεται σ’ αυτήν. Διατρέχει μαζί μ’ αυτήν και παράλληλα μ’ αυτήν σε διαφορετικές διαδρομές έναν κοινό εκφραστικό τόπο με κοινούς στόχους, έχοντας το βλέμμα στραμμένο η μία στην άλλη», αναφέρει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης σε ένα παλιότερο κείμενό του («Συνάντηση», Εκδόσεις Ικαρος, 2007). Και χθες, περπατώντας ανάμεσα στα έργα σχολίασε: «Οι ράχες των βιβλίων από τα ράφια της βιβλιοθήκης γύρω μας αποτελούν στηρίγματα αυτής της σχέσης που λαμβάνει χώρα εδώ· της συνάντησης ζωγραφικής και ποίησης. Τα έργα προσπαθούν να διατηρήσουν την αθωότητα της πρώτης ανάγνωσης και να συντονίσουν τον διαφορετικό λόγο που παράγουν οι δύο αυτές τέχνες. Είναι μια έκθεση με βαθιές ρίζες στον γραπτό λόγο και την ποίηση», κατέληξε.

H έκθεση περιλαμβάνει έργα διαφορετικών τεχνικών, όπως χαρακτικά, ακουαρέλες και ελαιογραφίες, καθώς και μια σειρά με πορτρέτα. Εχει οργανωθεί σε 22 ενότητες –«κύκλους» τους ονομάζει ο ζωγράφος– που αναφέρονται, εμπνέονται και συνομιλούν με Ελληνες και ξένους ποιητές. Για τον επισκέπτη καθένας κύκλος αποτελεί μια ολοκληρωμένη αναγνωστική και αισθητική εμπειρία. Για τον καλλιτέχνη όλοι μαζί συνθέτουν την προσωπική του ιστορική αναδρομή στον λόγο, νοητές συνομιλίες με πρόσωπα γνωστά και ταυτόχρονα άγνωστα, πρόσωπα ιδανικά. «Σημαντική στην έκθεση του Ψυχοπαίδη είναι η σειρά έργων που εκφράζουν την προσωπική του εμπειρία με το πρόσωπο του ποιητή», σχολιάζει ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος. «Η σχέση αυτή μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα πρόσωπο που κρατάει κρυμμένο μέσα του τον λόγο. Τα έργα του περνούν από τα χειρόγραφα σε στίχους, τους οποίους δεν εικονογραφεί, αλλά αφήνει να διαγράφονται μέσα στα έργα του ως υπόνοιες, προτάσεις, πλάγιες απόψεις ή στιγμές που σε υποβάλλουν χωρίς αποχρώντα λόγο, σχόλιο ή επεξήγηση».

Η έκθεση «Ποιητικά» παρουσιάζεται στο αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με δωρεάν είσοδο, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ. Λειτουργεί καθημερινά 9 π.μ.-10 μ.μ. και θα διαρκέσει έως 12/1/20.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή