Μίνι Σένγκεν από Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Μίνι Σένγκεν από Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ (ΣΕΡΒΙΑ). Οι ουρές φορτηγών στα σύνορα των δυτικών Βαλκανίων και η υποχρέωση επίδειξης διαβατηρίου θα αποτελέσουν σύντομα εικόνα του παρελθόντος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες οι ηγέτες της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν χθες, στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου και ελεύθερης μετακίνησης.

Η ζώνη, γνωστή και ως «μίνι Σένγκεν», προβλέπεται να λειτουργήσει από το 2021, ενώ οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι σε αυτή θα ενταχθούν σύντομα και οι τρεις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο. «Το κάνουμε για το συμφέρον των λαών μας, γιατί οι πολίτες των χωρών μας αξίζουν καλύτερο μέλλον, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και πολύ χαμηλότερους δείκτες ανεργίας», είπε ο Βούτσιτς, ενώ ο Ράμα επεσήμανε ότι η συνάντηση στο Νόβι Σαντ ήταν μία από τις λίγες που προέκυψαν με πρωτοβουλία των ίδιων των βαλκανικών χωρών, χωρίς Ευρωπαίους «μέντορες». Σε μια έμμεση αναφορά στην εκκρεμότητα του Κοσόβου, ο Ράμα προσέθεσε ότι τα ανοικτά ζητήματα «δεν πρέπει να μας αποτρέψουν από το να καταγράφουμε τις διαφωνίες μας και να συμφωνούμε σε ζητήματα που αφορούν όλους τους πολίτες μας».

«Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι πολιτικές σχέσεις στην περιοχή μας απλοποιούνται, ότι τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον πυριτιδαποθήκη, αλλά περιοχή σταθερότητας και ανάπτυξης, αποφασισμένη να ενταχθεί στην Ε.Ε. και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της», σημείωσε ο Ζάεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή