Και ο πολιτισμός έχει… Facebook

Και ο πολιτισμός έχει… Facebook

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρυμμένα αξιοθέατα, μικρά μνημεία, άγνωστες τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις μπορούν να διαδοθούν, να γίνουν σημεία πολιτιστικής αναφοράς και απολαυστικές βιωματικές εμπειρίες με ένα εύχρηστο ψηφιακό «πολυεργαλείο», το Pluggy, την πρώτη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη, που θα λειτουργεί ως το «Facebook» του πολιτισμού.

Το Pluggy, μέσω του οποίου ο καθένας θα μπορεί από απλός θεατής και παρατηρητής να γίνει δημιουργός πολιτισμικού περιεχομένου και παράγοντας επιρροής, είναι έτοιμο να παραδοθεί προς χρήση στο κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αποτελεί τον καρπό τριετούς ερευνητικού έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. και συντονίστηκε από την Ελλάδα, συγκεκριμένα από τον δρα Αγγελο Αμδίτη, διευθυντή Ερευνας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας i-Sense του ΕΠΙΣΕΥ, και τον Νίκο Φραγκάκη, ερευνητή της ομάδας i-Sense.

«Σκοπός του Pluggy είναι η ενσωμάτωση του πολιτισμού στην καθημερινή ζωή, η δημιουργία ιστοριών για την υλική πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τις άυλες παραδόσεις της γειτονιάς, της πόλης, της περιοχής όπου διαμένουν οι χρήστες και η προβολή όλων αυτών των ιστοριών σε φίλους, συνεργάτες, επαγγελματίες του χώρου, καθώς και σε ένα ευρύτερο, πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό, ακόμη και παγκόσμιο δίκτυο ατόμων και φορέων», αναφέρει ο δρ Αμδίτης.

«Ολοι μας γνωρίζουμε μικρά μνημεία κοντά μας ή λαϊκές παραδόσεις της περιοχής μας –ένα εκκλησάκι, ένα ιστορικό πηγάδι, ένα λαϊκό τραγούδι ή ένα παραμύθι–, για τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε ιστορίες μέσω της πλατφόρμας (https://www.pluggy.eu) και να διατηρήσουμε τη μνήμη τους αναλλοίωτη στον χρόνο», λέει ο κ. Φραγκάκης. «Εχουμε δημιουργήσει ένα πολύ απλό συγγραφικό εργαλείο, που δεν χρειάζεται καμία τεχνική γνώση, με το οποίο μπορεί ο καθένας να γράψει ιστορίες σε μορφή blog ή timeline και να τις αναδείξει με σχετικές φωτογραφίες. Πιο βιωματικές εμπειρίες μπορούν οι χρήστες να δημιουργήσουν με τέσσερις πιο έξυπνες εφαρμογές, που παρέχει η πλατφόρμα: επαυξημένης πραγματικότητας, που «ζωντανεύει» τις ιστορίες των χρηστών δίνοντας 3D διάσταση στις εικόνες που τραβούν με την κάμερα των κινητών τους· εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, μέσω της οποίας αναγνωρίζεται γεωγραφικά και χτίζεται η πληροφορία κάθε σημείου πολιτιστικού ενδιαφέροντος· αφήγησης ιστοριών με τρισδιάστατο ήχο (η εφαρμογή αναλαμβάνει να δώσει 3D διάσταση στους ήχους που οι χρήστες ηχογραφούν κατά τις πολιτιστικές διαδρομές τους)· συνεργατικών παιχνιδιών (π.χ. κυνήγι θησαυρού)», εξηγεί ο κ. Φραγκάκης.

Και ο πολιτισμός έχει… Facebook-1

Η σελίδα της πλατφόρμας Pluggy, στην οποία ο καθένας, κάνοντας χρήση ενός πολύ απλού συγγραφικού εργαλείου και έξυπνων εφαρμογών, μπορεί να καταθέσει τη δική του ιστορία για κρυμμένα αξιοθέατα και άγνωστες τοπικές κουλτούρες.

Πολίτες

«Τα εργαλεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες αλλά και από επαγγελματίες, ομάδες, επιχειρήσεις, μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα, τοπικούς φορείς. Κατά τη διάρκεια του έργου χρησιμοποιήθηκαν στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που εποπτεύει δέκα μουσεία. Σε τρία από αυτά, στη Στυμφαλία, στα Γιάννενα και στη Δημητσάνα, δημιουργήθηκαν με τα εργαλεία του Pluggy, ιστορίες, παιχνίδια, ηχητικές διαδρομές, τα οποία είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να απολαύσουν οι επισκέπτες τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», σημειώνει ο δρ Αμδίτης.

Πλην του ΕΠΙΣΕΥ, που είχε την κύρια ευθύνη, στη διεπιστημονική κοινοπραξία (εννέα εταίροι από πέντε χώρες της Ε.Ε.) από ελληνικής πλευράς συμμετείχε το ΠΙΟΠ και η Clio Muse, ελληνική startup, που έχει επεξεργαστεί μια εφαρμογή ακουστικών θεματικών ξεναγήσεων για έξυπνα κινητά.

Το Pluggy θα παρουσιαστεί στις 20 Νοεμβρίου, στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Innovathens, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες πολιτισμού και να αναδείξουν τη δική τους ματιά στα πολιτιστικά μας δρώμενα. Πληροφορίες για εγγραφές στο www.pluggy-project.eu.

Ενα άλλο ερευνητικό έργο που «τρέχει» το ΕΠΙΣΕΥ υπό τον συντονισμό του δρος Αγγελου Αμδίτη και με κύριο ερευνητή τον κ. Νίκο Φραγκάκη, είναι το Hyperion. «Ξεκίνησε το καλοκαίρι και στόχο έχει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας αξιολόγησης των κινδύνων που απειλούν τα μνημεία μας», σημειώνει ο δρ Αμδίτης. «Θα συγκεντρώνει δεδομένα από αισθητήρες που μετρούν θερμοκρασία, υγρασία, άνεμο, σεισμικότητα κ.ά., θα λαμβάνει φωτογραφίες από δορυφόρους και drones και θα κάνει προβλέψεις για τα προβλήματα που εκτιμάται ότι θα προκύψουν στο μέλλον. Στη συνέχεια θα ενημερώνει τις αρχές, ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που απειλούνται», συμπληρώνει ο κ. Φραγκάκης.

Και ο πολιτισμός έχει… Facebook-2

To δικό του Facebook θα έχει σύντομα ο πολιτισμός. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Pluggy, καρπός τριετούς ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου που συντονίστηκε από την Ελλάδα, είναι έτοιμη να δοθεί σε χρήση. Μέσω έξυπνων εφαρμογών, ο καθένας θα μπορεί να δημιουργήσει τη δική του ιστορία για μικρά μνημεία κοντά του και να διατηρήσει τη μνήμη τους αναλλοίωτη στον χρόνο. 

Καινοτόμα εργαλεία

Τα δεδομένα αυτά επιπλέον θα διαχέονται σε εθνικούς και παγκόσμιους πολιτιστικούς φορείς, ερευνητές, αλλά και στο ευρύ κοινό ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η φθορά του χρόνου, τα έντονα γεωλογικά φαινόμενα σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές πολιτισμικού ενδιαφέροντος και να συνδράμουν.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα αξιοποιηθούν καινοτόμα εργαλεία και τεχνολογίες (π.χ. κλιματολογικά μοντέλα, μοντέλα ακραίων φαινομένων και των επιπτώσεών τους, υπηρεσίες Copernicus, επίγειες και δορυφορικές απεικονίσεις κ.λπ.) για να αναπτυχθούν μαθηματικά μοντέλα, που θα χρησιμοποιούνται για τις προβλέψεις.

Τα αποτελέσματα του έργου θα εφαρμοστούν αρχικά σε τέσσερις εμβληματικές περιοχές, στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στο Albayzίn και στο Realejo στη Γρανάδα της Ισπανίας, στο Castrum Tunsbergis στο Τένσμπεργκ της Νορβηγίας και στη Βενετία της Ιταλίας. «Η Ρόδος και η Γρανάδα απειλούνται από κατολισθήσεις. Στη Ρόδο έχουν διαπιστωθεί διαβρώσεις από τον αέρα και την υγρασία στα παραλιακά τείχη, αλλά και σε άλλα σημεία της μεσαιωνικής πόλης. Το μοντέλο που θα δημιουργηθεί θα αφορά όλη την περιοχή», εξηγεί ο δρ Αμδίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή