Μήλα αυστηρά για ενήλικες

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την εποχή που έγινε σύμβολο ανυπακοής, με τη δαγκωματιά της Εύας στον κήπο της Εδέμ, το μήλο έχασε την αθωότητά του. Και αποφάσισε να «παίξει» με τους μεγάλους, δίνοντας στα ποτήρια μας τον πιο ιντριγκαδόρικο εαυτό του. Αλκοόλ από μήλα: Calvados, Applejack, Cider.

Μπορεί να μην έχουμε πληροφορίες για την ποικιλία των μήλων που πλάνεψαν την Εύα και τη Χιονάτη, ξέρουμε όμως ότι τα μήλα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών προέρχονται συνήθως από ποικιλίες πολύ ξινές για να είναι βρώσιμες, ποικιλίες τανικές και με υψηλή οξύτητα, στοιχεία που θα προσδώσουν αρώματα και πολυπλοκότητα στο τελικό προϊόν. Ανάλογα με την παράδοση και την τεχνική του κάθε παραγωγού, χρησιμοποιούνται από μία έως και είκοσι διαφορετικές ποικιλίες.

Μάλιστα, για την παραγωγή του calvados ξέρουμε ότι στη Γαλλία καλλιεργούνται 200 διαφορετικές ποικιλίες. Cider, cidre, μηλίτης.

Όπως και να το πούμε, το αλκοολούχο petillant ποτό από μήλα είναι δροσιστικό και ευχάριστο. Ανοιχτό χρυσαφί χρώμα, λεπτό άρωμα μήλου, χαριτωμένες φυσαλίδες. Εξαιρετική επιλογή για απεριτίφ, αλλά και για τσιμπολογήματα με κρέπες, τυρόπιτες, πίτσες χωρίς βαριά αλλαντικά, για ζαμπόν με σάλτσες φρούτων δίπλα, για spring rolls, γαλλικά λευκά τυριά με κρούστα που συνοδεύονται από μαρμελάδες και, φυσικά, για μηλόπιτες και στρούντελ. Οι χαμηλοί αλκοολικοί του βαθμοί το καθιστούν ιδανικό για μεσημεριανές συγκεντρώσεις και λιγότερο επίσημα πάρτι.

Οι προτάσεις μας

Μηλοκλέφτης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Ευχάριστος και δροσερός (330 ml, ενδεικτική τιμή 1,09 €).

Somersby apple cider.Κλασικός μηλίτης από τη Δανία, ξηρός και δυναμικός (330 ml, ενδεικτική τιμή 1,26 €).

Strongbow gold apple cider. Παράγεται στην Αγγλία από πρωτοπόρους του είδους, ξηρός και αναζωογονητικός (330 ml, ενδεικτική τιμή 1,25 €). Magners original cider με ιρλανδέζικη καταγωγή. Έχει κατακτήσει τις νεανικές –κι όχι μόνο– αγορές του κόσμου (330 ml, ενδεικτική τιμή 3,98 €).

Μεγάλη ποικιλία από cider βρήκαμε στην κάβα OAK www.oakcava.gr, στο www.beer24.gr στην κατηγορία ΜΗΛΙΤΕΣ και στο www.wineshop.gr.

Η ωριμότητα του calvados

Αν το Κονιάκ καμαρώνει για την αυστηρή ονομασία προέλευσης των αποσταγμάτων οίνων του, η Νορμανδία καμαρώνει αντίστοιχα για τα αποστάγματα μήλου της. Calvados, λοιπόν, έχουν δικαίωμα να ονομάζονται μόνο τα αποστάγματα μήλων που παράγονται σε έντεκα συγκεκριμένες περιοχές AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτή της Pays d’Auge. Για την παρασκευή του calvados ο ξηρός μηλίτης αποστάζεται δύο φορές σε χάλκινους άμβυκες και παραμένει υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστον δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Τα γνωστά calvados βέβαια είναι τουλάχιστον έξι επτά ετών. Δεν υπάρχει όριο στα χρόνια παλαίωσης, ενώ στα χαρμάνια μπορεί να συμμετέχουν παλιότερα και νεότερα αποστάγματα. Και εδώ, όμως, όπως και στα σκοτσέζικα ουίσκι, η ηλικία που αναγράφεται στο μπουκάλι είναι αυτή του νεότερου αποστάγματος που συμμετέχει στο blend.

Πώς σερβίρεται: Ένα νεαρό calvados μπορεί να σερβιριστεί ως απεριτίφ, ενώ τα ώριμα, πλούσια αποστάγματα έχουν θέση μετά το δείπνο, μαζί με έναν καλό καφέ ή δίπλα σε ροκφόρ, μπρι και μαλακά κρεμώδη τυριά, που αναδεικνύουν τα φρουτώδη αρώματά του. Ακόμα ταιριάζει με κρέπες, φρούτα, όπως αχλάδια και δαμάσκηνα, και σοκολάτα.

Οι προτάσεις μας: – G.E. Massenez Calvados vieux, στο πανέμορφο σκαλιστό με μήλα μπουκάλι, 58,30 €. – Boulard Calvados Pays d’Auge VSOP, 40,80 €. – Calvados Dauphin Pays d’Auge, 28 €. Στα ράφια της κάβας Κύλιξ στο Κολωνάκι, αλλά και στο www.kylix.gr. Applejack

Μήπως ο Τζακ του παραμυθιού δεν ανέβηκε τελικά στη φασολιά, αλλά σε μια μηλιά; Και μήπως γι’ αυτό οι Αμερικανοί έδωσαν το όνομά του στο διασημότερο απόσταγμα μήλου τους;

H παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής είναι απίστευτα πρωτόγονη. Το ποτό άρχισε να παρασκευάζεται στη Νέα Αγγλία, αλλά σήμερα μιλάμε για μια ανθούσα βιομηχανία που παράγει μια σειρά από εξαιρετικά αποστάγματα. Δυστυχώς είναι δυσεύρετα στην Ελλάδα, γι’ αυτό κι εγώ φυλάσσω σαν κόρη οφθαλμού μία φιάλη Laird’s Applejack που έχω στην κάβα μου. Φρουτώδες, δυνατό, ιδανικό για αναμείξεις, προσδίδει φανταστική οξύτητα και υπέροχη γεύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή