Το εκλεκτό μηλόξιδο των Ντελήδων

Το εκλεκτό μηλόξιδο των Ντελήδων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Αετόλοφο Αγιάς, ανατολικά της Λάρισας, βρίσκονται οι 16.000 μηλιές της οικογένειας Ντελή. Φέτος η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίς. Τους πετύχαμε στα τελειώματα. Σκαρφαλωμένοι πάνω στην αυτοκινούμενη υδραυλική σκάλα, οι εργάτες έκοβαν πράσινα τραγανά Granny Smith. Επικεφαλής ο Αλέκος Ντελής, δεύτερης γενιάς μηλοπαραγωγός. Οι μηλεώνες καλύπτουν συνολικά 60 στρέμματα και καλλιεργούνται βιολογικά.

Οι ποικιλίες έχουν επιλεγεί με γνώμονα τα γευστικά χαρακτηριστικά τους και την περίοδο συλλογής. Έτσι, εξελίσσεται βατά η συγκομιδή από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ξεκινούν λοιπόν κατακαλόκαιρο, μαζεύοντας τραγανά Οzark Gold, συνεχίζουν με Gala, κατακόκκινα Jeromine, αρωματικά Red Chief, Jonagold με γεμάτη γεύση, Golden Delicious και φιρίκια, για να ολοκληρώσουν τη χρονιά με Granny Smith. Παράγουν επίσης εξαιρετικά κάστανα και καρύδια, χυμώδη αχλάδια και κεράσια. Τα μήλα τα φυλάσσουν σε ειδικό χώρο ψυχρής αποθήκευσης, με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, και τα διοχετεύουν στην αγορά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Οι λιγότερο εμπορεύσιμοι καρποί χρησιμοποιούνται ανάμεικτοι στην παραγωγή μυρωδάτου, γλυκόπιοτου μηλόξιδου, μη παστεριωμένου, αφιλτράριστου και χωρίς θειώδη, που οξοποιείται με τη μέθοδο της Ορλεάνης. Μάλιστα, μια ποσότητα από αυτό το μηλόξιδο το χαρμανιάζουν με πετιμέζι μήλου και κάνουν γλυκόξινο, λεπτόρρευστο βαλσαμικό με δική τους συνταγή, παλαιώνοντάς το σε δρύινα βαρέλια, χωρίς χρήση χρωστικών ή άλλων πρόσθετων.

Τηλ. παραγωγού: 24940-41.376

Τα φρέσκα προϊόντα τους τα βρίσκουμε σε βιολογικές αγορές – Δευτέρα: Κηφισιά και Περιστέρι, Τρίτη: Παλαιό Ψυχικό, Τετάρτη: Ηλιούπολη και Χαλάνδρι, Πέμπτη: Γέρακας και Φάληρο, Παρασκευή: Καισαριανή, Σάββατο: Ίλιον και Βούλα.

Τα ξίδια τους με τη φίρμα «Χρυσή Μηλιά» τα βρίσκουμε ενδεικτικά στα: Μανδραγόρας, Υγείας Χάριν, 1001 Γεύσεις, Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης, Τα μυστικά της Γης

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή