Εκλεισε το ντιλ για τις μονάδες της ΕΒΖ σε Σέρρες, Πλατύ Ημαθίας

Εκλεισε το ντιλ για τις μονάδες της ΕΒΖ σε Σέρρες, Πλατύ Ημαθίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινοπραξία της Royal Sugar και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι η εκμισθώτρια για τους επόμενους 28 μήνες των δύο ζαχαρουργείων στις Σέρρες και στο Πλατύ Ημαθίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) έναντι τιμήματος 490.000 ευρώ. Η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΒΖ, στην κοινοπραξία και στην Τράπεζα Πειραιώς υπεγράφη χθες το βράδυ στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία του υπουργού, Αδωνι Γεωργιάδη. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συμφωνία προβλέπει, βάσει πληροφοριών, αφενός ότι η φετινή παραγωγή τεύτλων θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοαερίου και όχι ζάχαρης και αφετέρου ότι δεν είναι σαφείς οι όροι πληρωμής των τευτλοπαραγωγών, οδήγησε χθες το απόγευμα τους τελευταίους σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση για την εκμίσθωση των ζαχαρουργείων στην προαναφερθείσα κοινοπραξία ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ. Βάσει της συμφωνίας, η Royal Sugar υποχρεούται να υπογράψει συμβόλαια με τους καλλιεργητές και να παραλάβει τη φετινή παραγωγή. Ο λόγος δε που προβάλλεται για τη μη επεξεργασία φέτος των τεύτλων για την παραγωγή ζάχαρης είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για τη συντήρηση του εργοστασίου στο Πλατύ. Πάντως, το 2020 και το 2021 η εταιρεία υποχρεούται να αξιοποιήσει τα τεύτλα για την παραγωγή ζάχαρης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, υποστήριξε ότι στη σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί για τη μίσθωση των εργοστασίων δεν αναφέρεται το πώς θα πάρει ο μισθωτής τα τεύτλα, ούτε υπάρχουν όροι για το πώς θα πληρωθούν οι παραγωγοί. «Χωρίς διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις από το υπουργείο, είμαστε μετέωροι και εκτεθειμένοι. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», τόνισε. Οι τευτλοπαραγωγοί φοβούνται ότι εάν τα τεύτλα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου αντί για την παραγωγή ζάχαρης, θα λάβουν λιγότερα χρήματα.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο Σάββατο παραιτήθηκαν δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, οι κ. Καραγιάννη και Πατούχα, παραιτήσεις που φέρεται να συνδέονται με την υπογραφή της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία, στην πρόσκληση που απηύθυνε η διοίκηση της ΕΒΖ για τη μίσθωση των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες είχε ανταποκριθεί και η Innovation Brain.

Η εξέλιξη για τα δύο ζαχαρουργεία ήρθε ενώ αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης υπαγωγής της ΕΒΖ στα άρθρα 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Βασικός πιστωτής της ΕΒΖ είναι η Τράπεζα Πειραιώς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή