Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Συνταγές από παλιά τεφτέρια

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Συνταγές από παλιά τεφτέρια

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα φαγητά, τις συνήθειες, τα έθιμα δεν χρειάστηκε να μας τα διηγηθούν, τα ζήσαμε και τα βιώσαμε, όταν οι γονείς μας ήρθαν εδώ και ύστερα από κάποιες δεκαετίες γεννηθήκαμε και εμείς. Στη Νίκαια όπου εγκαταστάθηκαν ζούσαν κυρίως πρόσφυγες και ανάμεσά τους πολλοί Σμυρνιοί. Για την υπόλοιπη ζωή στη Σμύρνη δεν πολυμιλούσαν, τους πλήγωναν οι αναμνήσεις, αλλά ό,τι είχε σχέση με την κουζίνα το μετέφεραν στα ελληνικά εδάφη ακέραιο».

Απόσπασμα από τις συνομιλίες της συντάκτριας του Γαστρονόμου Λίνας Καπετάνιου με 2ης και 3ης γενιάς Σμυρνιούς που μεγάλωσαν ακούγοντας ιστορίες από τη Σμύρνη και μαγειρεύοντας και τρώγοντας τα θρυλικά φαγητά της.

Καθεμία από τις συνταγές που δημοσιεύονται στον Γαστρονόμο Νοεμβρίου κρύβει και μια ιστορία. Είναι συνταγές-οικογενειακά κειμήλια, αλλά ταυτόχρονα και ιστορικά κειμήλια.

Μεταφέρουν γνώση από τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας στις προσφυγικές συνοικίες της Ελλάδας του 1922 και από εκεί επιβιώνουν στο σήμερα και μαγειρεύονται σε κουζίνες στη Νέα Σμύρνη, στη Νίκαια, στη Νέα Ιωνία. Και σε όλη την Ελλάδα.

Οι εξαίσιες, χιλιοδοκιμασμένες συνταγές στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή. 

Στον Γαστρονόμο, αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Συνταγές από παλιά τεφτέρια-1

Για αναλυτικότερη παρουσίαση του τεύχους, πατήστε εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή