Ενταση στα στενά των Εξαρχείων

Ενταση στα στενά των Εξαρχείων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος ενέδρας από κουκουλοφόρους έγιναν λίγο μετά τις 10 μ.μ. της Πέμπτης δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και άνδρες των ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Περίπου 25 – 30 άτομα με καλυμμένα πρόσωπα επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οι δράστες πλησίασαν τους αστυνομικούς μέσω της οδού Ερεσού και τους επιτέθηκαν τη στιγμή που η κλούβα ανηφόριζε την οδό Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας ως προπομπούς δύο μοτοσικλετιστές της ΔΙ.ΑΣ. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων πιο σοβαρά. Μία από τις μολότοφ τον χτύπησε στο κεφάλι, ενώ υπέστη και εγκαύματα στα πόδια. Κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και οι άλλοι δύο ελαφρά τραυματίες για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τους επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Από τη σφοδρή επίθεση υπέστησαν φθορές και οι δύο μοτοσικλέτες της ΔΙ.ΑΣ. Αμέσως μετά την ενέδρα αστυνομικοί έκαναν έρευνες στα στενά των Εξαρχείων για τον εντοπισμό των δραστών, δίχως πάντως αποτέλεσμα. Προσήχθησαν 17 άτομα, που λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα, καθώς δεν προέκυψε ανάμειξή τους στην υπόθεση. Αντίθετα, συνελήφθη μέλος του «Ρουβίκωνα» όχι για συμμετοχή στην καταδρομική επίθεση αλλά επειδή, πιθανόν, διαπληκτίστηκε με αστυνομικούς στην πλατεία Εξαρχείων, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που ακολούθησαν την ενέδρα.

Ενταση στα στενά των Εξαρχείων-1

Στο θέμα αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Facebook ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, ιδρυτικό μέλος του «Ρουβίκωνα». «Ο σύντροφός μας συνελήφθη έξω από το καφενείο που περικυκλώθηκε από τα ΜΑΤ και καμία σχέση δεν είχε με την επίθεση που είχε προηγηθεί στη Χαριλάου Τρικούπη (…)  Η σύλληψή του έγινε όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε όποιον έβλεπαν μπροστά τους έξω από το καφενείο». Πράγματι, λίγο μετά την επίθεση και ενώ αστυνομικοί έκαναν έρευνα στην περιοχή, κάποια άτομα κατέφυγαν σε καφενείο στην πλατεία Εξαρχείων προκειμένου να αποφύγουν πιθανή προσαγωγή τους. Αστυνομικοί κύκλωσαν το καφενείο και αποπειράθηκαν να μπουν μέσα, κίνηση που πολλαπλασίασε την ένταση. Στο σημείο μετέβη η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία επεδίωξε και είχε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου. Στόχος της επικοινωνίας ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση και να επιτραπεί στους θαμώνες του καφενείου να αποχωρήσουν.

Με τη σειρά του ο κ. Οικονόμου επικοινώνησε με επιχειρησιακά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που του διευκρίνισαν ότι οι αστυνομικοί δεν αναγνώριζαν στους θαμώνες του καφενείου κάποιον από τους δράστες της επίθεσης. Κατόπιν αυτού αποφασίστηκε να επιτραπεί σε όσους βρίσκονταν εντός του καφενείου να αποχωρήσουν. «Η ΕΛ.ΑΣ. δεν κάνει προσαγωγές και συλλήψεις στα τυφλά» υπογράμμισε μιλώντας χθες στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, αποσαφηνίζοντας ότι η επικοινωνία των Οικονόμου – Κούρτοβικ δεν είχε χαρακτηριστικά διαπραγμάτευσης. Την πρακτική οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. να κινούνται ως προπομποί των ΜΑΤ στα Εξάρχεια καυτηρίασαν οι συνδικαλιστές του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι χρησιμοποιεί τους δικυκλιστές ως «ναρκαλιευτές». Κριτική στις αποφάσεις της ηγεσίας άσκησαν και τα μέλη της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή