Ακραία ρητορική από Αγκυρα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη αντιμετωπίζεται η συντήρηση ακραίων ρητορικών τόνων έναντι της Ελλάδας από την πλευρά της Αγκυρας, η οποία έχει φθάσει στο σημείο να κατηγορεί την Αθήνα για «ωμότητες» σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς κατά τον 19ο αιώνα και παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Ελλάδα. Παρά τους σαφώς χαμηλούς τόνους που χρησιμοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, τονίζοντας ότι «η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος», στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός. Ο κ. Γεννηματάς αντέτεινε ότι η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί «τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας», αλλά και να εργαστεί «για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής προοπτικής της». Χθες, ο Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Γενεύη. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε αργότερα και με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Λίγο νωρίτερα, το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατηγορούσε την Ελλάδα για συμπαράταξη «με εχθρικούς κύκλους εναντίον της Τουρκίας» και στήριξη των «αβάσιμων ισχυρισμών τους», έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία.

Ο κ. Ακσόι υπήρξε εξαιρετικά επιθετικός και αρκούντως περιγραφικός στους ισχυρισμούς του. «Η Τουρκία δεν ξέχασε ποτέ τις ωμότητες που διέπραξε η Ελλάδα εναντίον Τούρκων και άλλων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από αυτή την άποψη, είναι γνωστό γεγονός ότι η Ελλάδα συστηματικά εξολόθρευσε Τούρκους και μουσουλμάνους στην περιοχή κατά τη διάρκεια μετά την περίοδο της ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα συνεχίζει τις απάνθρωπες πρακτικές της ενάντια στις τουρκικές μειονότητές της, φθάνοντας μέχρι να τιμωρήσει τους μουφτήδες με φυλάκιση με αφορμή την προσευχή της Παρασκευής», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ακσόι.

Οι Τούρκοι πάντα αντιδρούν επιθετικά σε οποιονδήποτε υπαινιγμό αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ωστόσο, η δήλωση του κ. Ακσόι δεν περιορίζεται στα συνήθη διπλωματικά όρια. Κατ’ αρχάς ο κ. Ακσόι μιλάει πλέον για «τουρκικές μειονότητες», κάνοντας σαφή υπαινιγμό όχι μόνο για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλά και για τη μικρότερη που ζει στην Κω και στη Ρόδο. Σημειώνεται, τέλος, ότι τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα οριστικοποιήσει τη θέσπιση ενός πλαισίου στοχευμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Β-52 για πρώτη φορά στη Σούδα

Πολύ ευρύτερη της εμφανούς φαίνεται ότι είναι η σχέση που επιθυμεί να αποκτήσει η Ουάσιγκτον με την Αθήνα στον στρατιωτικό τομέα. Χθες έγινε γνωστό ότι, μεταξύ 1ης και 4ης Νοεμβρίου, στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52 της αμερικανικής αεροπορίας στάθμευσε στο αεροδρόμιο της Σούδας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα τέτοιο αεροσκάφος προσγειώνεται στην αεροπορική βάση της Σούδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για το Β-52 που πέταξε βόρεια της Κύπρου συνοδεία δύο ελληνικών F-16 την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου. Τα F-16 επέστρεψαν στην Κρήτη, ενώ το Β-52 συνέχισε την αποστολή του προς τη Μέση Ανατολή. Επιστρέφοντας, αντί να συνεχίσει για το Φέρφορντ της Αγγλίας όπου εδρεύει, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σούδας όπου και παρέμεινε μέχρι την περασμένη Δευτέρα. Επισήμως, οι αμερικανικές δυνάμεις της Σούδας ανέφεραν χθες ότι το Β-52 προσγειώθηκε στην Κρήτη λόγω «δυσμενών καιρικών συνθηκών» στον τόπο προορισμού του. Η προσγείωση του Β-52 είναι, βεβαίως, ιδιαίτερα εντυπωσιακή για τα δεδομένα των ελληνικών αεροδρομίων, ωστόσο η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία φαίνεται ότι επεκτείνεται πολύ ευρύτερα. Προχθές βρέθηκε στην Αθήνα και στην Αλεξανδρούπολη ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη Κρίστοφερ Καβόλι, ενώ ήδη αναπτύσσονται στην Κεντρική Ελλάδα τα ελικόπτερα Απάτσι της 3ης ταξιαρχίας αεροπορίας στρατού των ΗΠΑ, για εκπαίδευση που θα διαρκέσει έως την άνοιξη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή