Ισχυρές βροχοπτώσεις, σοβαρά προβλήματα

Ισχυρές βροχοπτώσεις, σοβαρά προβλήματα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε το πρώτο έντονο κύμα κακοκαιρίας του φετινού φθινοπώρου, που ύστερα από παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών έφερε ραγδαίες βροχοπτώσεις, κατ’ αρχάς στα δυτικά και στη συνέχεια ανατολικά και νότια. Η στάση της «Βικτώριας», όπως ονόμασε το συγκεκριμένο χαμηλό βαρομετρικό το Αστεροσκοπείο, σε συγκεκριμένες περιοχές προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Χθες το απόγευμα, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονταν στην περιφερειακή ενότητα των Χανίων, όπου είχαν πέσει μεγάλες ποσότητες βροχής, ενώ δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οι ζημιές που είχαν συμβεί από την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου. Στο Ακρωτήρι Χανίων το ύψος βροχής μέχρι τις 18.00 χθες είχε φτάσει τα 89 χιλιοστά, τα περισσότερα στη χώρα, με τον Αλικιανό Χανίων (83 χιλ.) και το Σπήλι Ρεθύμνου (80 χιλ.) να ακολουθούν. Η έντονη βροχόπτωση παρέσυρε την πρόχειρη διάβαση που είχε τοποθετηθεί μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη τον χειμώνα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Αλικιανού να παραμείνουν για αρκετή ώρα αποκομμένοι από τις γύρω περιοχές. Προσωρινή λύση δόθηκε με την επανατοποθέτηση στρατιωτικής γέφυρας τύπου Bailey για τη διέλευση των οχημάτων. Σε πολλές περιοχές της Π.Ε. Χανίων, αλλά και Ρεθύμνου, σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε δρόμους, εγκλωβισμοί οχημάτων, διακοπές ρεύματος, ενώ μαθητές σχολείου στο Τυμπάκι χρειάστηκε να φτιάξουν μίνι «γέφυρα» με καρέκλες για να περάσουν τα νερά που είχαν πλημμυρίσει το σχολείο και να βγουν από αυτό.

Και η Αθήνα δοκιμάστηκε με δυνατές βροχοπτώσεις από το κύμα κακοκαιρίας «Βικτώρια», με αφετηρία σφοδρή καταιγίδα στις 2-2.30 τη νύχτα Τρίτη προς Τετάρτη. Η συσσώρευση υδάτων σε πολλούς δρόμους σε όλο το λεκανοπέδιο από τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά και αργότερα με αλλεπάλληλα κύματα βροχής και καταιγίδες, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και των εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας. Επειτα από αρκετές ώρες ταλαιπωρίας, το απόγευμα ξεπεράστηκαν τα σοβαρά προβλήματα από συγκεντρώσεις υδάτων λόγω της βροχής στη Λ. Ποσειδώνος και στη Λ. Μαρκοπούλου. Απεναντίας, η Λ. Βραυρώνος έκλεισε στις 18.00, με απόφαση της Τροχαίας, λόγω επικινδυνότητας οφειλομένης στα νερά. Σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου έπεσε πολλή βροχή. Στου Παπάγου μέχρι τις 18.00 χθες είχαν πέσει 70 χιλιοστά βροχής, στην Αγ. Παρασκευή και στους Αμπελοκήπους 62 χιλ., στο Παλαιό Φάληρο και στα Σπάτα 55 χιλ. (δίκτυο ΕΑΑ).

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στην Κέρκυρα, από την οποία πέρασε η «Βικτώρια» την Τρίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής υπήρξαν 35 επεμβάσεις άντλησης υδάτων από πλημμυρισμένα οικήματα, τουλάχιστον 42 κοπές δέντρων που ξεριζώθηκαν και έπεσαν σε δρόμους, ενώ ένας οδηγός εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του και χρειάστηκε επέμβαση για να βγει από το όχημα. Δέκα συνεργεία της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν προχθές καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Κέρκυρα.

Γενικότερα τα νησιά του Ιονίου είχαν την τιμητική τους. Στην Ιθάκη, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέσα σε περίπου οκτώ ώρες έπεσαν 71 χιλιοστά βροχής. Και στην Ηπειρο ήταν έντονη η βροχόπτωση: Δωδώνη 66 χιλ., Παραμυθιά Θεσπρωτίας 65 χιλ., Κόνιτσα 50 χιλ. και Ιωάννινα 49 χιλιοστά βροχής.

Καταπλακώθηκαν σπίτια

Σημαντικά προβλήματα καταγράφηκαν στην Κεφαλονιά, με πλημμυρισμένους δρόμους και καταστροφές ακόμη και σε οικίες. Περισσότερο επλήγησαν τα χωριά Νύφι και Αγία Ευθυμία. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε χειμάρρους, που «κατέβασαν» μεγάλες ποσότητες με λάσπες, πέτρες, μπάζα. Τέσσερα σπίτια στο Νύφι καταπλακώθηκαν, ενώ μία γυναίκα απεγκλωβίστηκε από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή