Ολική επανεκκίνηση για «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021»

Ολική επανεκκίνηση για «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ολική επανεκκίνηση μπαίνει το εγχείρημα «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021», προκειμένου να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος σε επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο υποδομών, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου, εκτός των άλλων, ανακοινώθηκε ότι το ΥΠΠΟ θα δρομολογήσει ενάλιες έρευνες στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας, για να εντοπιστεί η πραγματική θέση της ναυμαχίας.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του δημάρχου Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου, και του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημήτρη Λιάσκου, παρουσίασε χθες τη νέα πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Δέσποινα Γερουλάνου, και τον νέο αντιπρόεδρο Γιάννη Εριφυλλίδη, εκφράζοντας τη στήριξή της στην καινούργια ομάδα που θα διοικήσει την πολιτιστική και θα υλοποιήσει το πρόγραμμα. «Οφείλουμε να βάλουμε την Ελευσίνα σε τροχιά επιτυχίας, δεν μπορούμε να την αφήσουμε αβοήθητη», σημείωσε η υπουργός. Το νέο συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, αλλά όπως ειπώθηκε, έχει ξεκινήσει επαφές με πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες.

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ελέγχων των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις ανησυχητικές συστάσεις προς την Ελευσίνα, αλλά και στις κινήσεις που έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως η σύσταση της διυπουργικής επιτροπής που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα και έχει στόχο να αντιμετωπίσει τα επείγοντα θέματα που δημιουργήθηκαν, όπως είπε, λόγω χρόνιας ολιγωρίας. Το ΥΠΠΟ από την πλευρά του θα προχωρήσει τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελευσίνας, ενώ σκοπεύει να αναβιώσει και το έθιμο της Παναγιάς Μεσοσπορίτισσας, για το οποίο θα υποβληθεί φάκελος με αίτημα τη συμπερίληψή του στον Εθνικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι ελπίδες του δήμου για την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να «ξεκολλήσουν» οι υποδομές, εναπόκεινται τώρα στις εργασίες της διυπουργικής επιτροπής, καθώς τα σχετικά ακίνητα έχουν το καθένα διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μάλλον όμως πρέπει να αναζητηθούν και άλλες λύσεις, καθώς όπως διευκρίνισε η υπουργός, η διυπουργική επιτροπή μπορεί να θεσπίσει νέες διαδικασίες «για την υλοποίηση κάποιων υποδομών» στον χρόνο που απομένει.

Ολική επανεκκίνηση για «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021»-1

Σχετικά με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημείωσε ότι υστερεί σε μεγάλο βαθμό ο σχεδιασμός του και πολλά σημεία του παραμένουν ασαφή, ενώ σε ερώτηση της «Κ» για το αν θα προχωρήσει η πολιτιστική πρωτεύουσα σε αλλαγή προσώπων στις θέσεις της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και της διευθύνουσας συμβούλου, η κ. Γερουλάνου σημείωσε ότι αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίσημη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε επίσης ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει έπειτα από οκτώ χρόνια ξανά από την Ελευσίνα, ενόψει των Αγώνων του Τόκιο, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το πρώην εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, σημείωσε ότι η κήρυξη της έκτασης και των κτιρίων ως ιστορικού τόπου θα επανεισαχθεί για γνωμοδότηση στο ΚΣΝΜ.

Το θέμα της δημιουργίας Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτίριο του σιλό στο λιμάνι του Πειραιά συζητήθηκε, όπως είπε η κ. Μενδώνη, στο υψηλότατο επίπεδο κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου. «Το κτίριο του σιλό είναι πλέον δεδομένο ότι θα φιλοξενήσει το μουσείο», σημείωσε η υπουργός, με τη μελέτη του 2012 και μάλιστα προτάθηκε στην κινεζική πλευρά να φιλοξενηθούν και δικές τους ενάλιες αρχαιότητες.

Ενόψει των εορτασμών για τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το ΥΠΠΟ δρομολογεί την κατασκευή ενός ανοιχτού θεάτρου στο παλιό λατομείο της Κυνόσουρας και τη μετατροπή των παλαιών, πετρόχτιστων, ναυτικών οχυρών σε χώρους εκθέσεων και εκδηλώσεων. Ηδη έχει ξεκινήσει η ανέλκυση των 56 βυθισμένων σκαφών του κόλπου, ενώ θα γίνουν προσπάθειες να βελτιωθεί και η εσωτερική εικόνα του νησιού, το οποίο συγκεντρώνει πολλά αυθαίρετα κτίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή