Το επιβλητικό γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά (φωτογραφίες)

Το επιβλητικό γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά (φωτογραφίες)

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φθινόπωρο τα χρώματα της Πίνδου προσφέρουν μοναδικές εικόνες στον επισκέπτη, δίνοντάς του την ευκαιρία να θαυμάσει τα «πέτρινα μουσεία» της περιοχής: αρχοντικά, εκκλησίες, καλντερίμια, γεφύρια που έχτισαν σε όλη τη Μακεδονία οι μάστορες της πέτρας.

Ενα από αυτά είναι το γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά, στην βάση ενός φαραγγιού που σχηματίζουν οι βράχοι του γραφικού χωριού Σπήλαιο και της Λυκότρυπας, το οποίο συνέδεε την καθημερινότητα των κατοίκων των δύο χωριών.

Το επιβλητικό γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά (φωτογραφίες)-1

Το γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά είναι το δημοφιλέστερο και ωραιότερο γεφύρι της περιοχής κτισμένο πάνω από τον ποταμό Βενέτικο.

Η κατασκευή του πέτρινου γεφυριού υπολογίζεται ότι έγινε το 1743 και σύμφωνα με τοπικές πηγές χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Είναι δίτοξο με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει τα 13,80 μ. και του μικρού τα 5 μέτρα.

Το επιβλητικό γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά (φωτογραφίες)-2

Το συνολικό του μήκος είναι 34 μ. και το πλάτος του 2,70 μ. , το δε συνολικό του ύψος του φτάνει τα 7,80 μέτρα.

Η διάσχιση του φαραγγιού κατά την διάρκεια του χειμώνα και της Άνοιξης γίνεται με καγιάκ ενώ κατά την περίοδο του Καλοκαιριού και του Φθινοπώρου είναι μια μοναδική εμπειρία για πεζοπόρους. 

Το επιβλητικό γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά (φωτογραφίες)-3

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή