Η Κηφισιά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το περιβάλλον

Η Κηφισιά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το περιβάλλον

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές πόλεις αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν κοινωνίες ελεύθερες από άνθρακα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να βρεθούν οι κατάλληλες τεχνολογίες, αλλά αυτές να είναι βιώσιμες οικονομικά και αποδεκτές κοινωνικά. Ενα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημιουργεί δίκτυο επτά πόλεων, ανάμεσα στις οποίες και η Κηφισιά, με σκοπό να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αυτή την κατεύθυνση, γεννώντας ένα νέο όραμα, με ορίζοντα το 2050.

Το πρόγραμμα SPARCs (Sustainable energy Positive & zero cARbon Communities), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκίνησε επισήμως την 1η Οκτωβρίου και θα έχει διάρκεια πέντε ετών. Συμμετέχουν δύο «πόλεις-φάροι», η Λειψία της Γερμανίας και το Εσποο της Φινλανδίας, και πέντε «συνεργαζόμενες»: η Κηφισιά, το Ρέικιαβικ, η πορτογαλική Μάια, η τσεχική Κλάντνο και η ουκρανική Λβιβ. Το πρόγραμμα θα παρέχει συστηματική υποστήριξη και καθοδήγηση, μέσα από δράσεις αστικής μετάλλαξης και κοινωνικής συμμετοχικότητας, με σημεία-κλειδιά την ψηφιοποίηση, τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της αστικής κινητικότητας. Σε πρώτο επίπεδο, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τη «διάγνωση» των προκλήσεων που η κάθε πόλη αντιμετωπίζει. Θα ακολουθήσουν δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα, στο Εσποο και στη Λειψία, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες από 100 δράσεις στις συνεργαζόμενες πόλεις.

«Επιτρέποντας, ενημερώνοντας και υποστηρίζοντας την αποτελεσματική αστική μεταμόρφωση των επτά πόλεων, προβλέπουμε ότι το SPARCs θα έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο προς τη βιώσιμη ενέργεια και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, καθώς και τη δημιουργία αποτελεσματικών λύσεων, που θα μπορέσουν να διαδοθούν στην Ευρώπη και πέραν αυτής», αναφέρει ο συντονιστής του έργου, Φραντσέσκο Ρέντα. «Είναι αδήριτη ανάγκη να  δημιουργήσουμε ένα πρότυπο δήμου και αστικού περιβάλλοντος, το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει τις ανθρώπινες ασχολίες χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον», συμπληρώνει ο δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος. «Σε κάθε δράση που έχει αυτόν τον στόχο, η Κηφισιά θα συμμετέχει. Θέλουμε η πόλη μας να αποτελέσει ένα παράδειγμα ήπιας ανάπτυξης, που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες αειφόρου ζωής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή