Αύξηση δαπανών ζητούν εργάτες και βιομήχανοι από τη Μέρκελ

Αύξηση δαπανών ζητούν εργάτες και βιομήχανοι από τη Μέρκελ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων απηύθυναν προς τη γερμανική κυβέρνηση η Ενωση Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) και η Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων της Γερμανίας (DGB). Με την ασυνήθιστη συνεργασία τους, οι DGB και BDI, που ασκούν μεγάλη επιρροή στη γερμανική πολιτική σκηνή, τόνισαν ότι η χώρα οφείλει να αλλάξει τις προτεραιότητές της και συγκεκριμένα να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς απέρριψαν άμεσα το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι το επίπεδο των επενδύσεων βρίσκεται ήδη σε ιστορικό υψηλό.

Βασίζοντας τις εκτιμήσεις τους σε σχετική έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW), οι BDI και DBG υπολογίζουν ότι απαιτούνται 450 δισ. ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών σε βάθος 10 ετών. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι χρειάζονται 20 δισ. ευρώ για τη διεύρυνση του δικτύου μαζικών μεταφορών, 20 δισ. ευρώ για αναβάθμιση των λεωφόρων και αυτοκινητοδρόμων και 20 δισ. ευρώ για το δίκτυο των τηλεπικοινωνιών, όπως δήλωσε ο Μίκαελ Χούτερ, επικεφαλής του IW. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα έπρεπε να επενδύει περίπου 7,5 δισ. ευρώ ετησίως για λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για την ανέγερση νέων σπιτιών και 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στα πανεπιστήμια και σε ακαδημαϊκές έρευνες.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία οριακά απέφυγε την ύφεση το τρίτο τρίμηνο, έχει ανάγκη από μεγάλες επενδύσεις, ώστε να ανακτήσει τη δυναμική της και να γίνει πιο ανταγωνιστική, όπως αναφέρεται στην έρευνα που εξέδωσαν DGB και BDI. «Το πρόβλημα δεν είναι η καταπολέμηση των συμπτωμάτων μιας ύφεσης, αλλά η αντιμετώπιση των παραγόντων που οδηγούν σε αναιμική ανάπτυξη», εξήγησε ο επικεφαλής του BDI, Ντίτερ Κέμπφ. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε άμεσα ότι οι δημόσιες επενδύσεις αγγίζουν τα 40 δισ. ετησίως, δηλαδή 30% περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Επεσήμανε επίσης, ότι οι συνολικές δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 8% μόνο το 2019. «Με αυτή τη δημοσιονομική πολιτική μπορούμε επίσης να έχουμε ανάπτυξη», σχολίασε η Αγκελα Μέρκελ.

Η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών διαφαίνεται στα στατιστικά της Κομισιόν, όπου η Γερμανία κατατάσσεται πέμπτη από το τέλος μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών για το επίπεδο των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών της. Ενδεικτικά, απογοητευτική είναι η απόδοση του δικτύου τέταρτης γενιάς (4G) στη χώρα, με εκατομμύρια χρήστες, κατά κύριο λόγο στην επαρχία, να μην μπορούν να συνδεθούν σχεδόν μία στις δύο φορές που προσπαθούν, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας αναλύσεων Opensignal. «Δεν έχουμε πλέον το περιθώριο να διακινδυνεύουμε την ευημερία των μελλοντικών γενεών έχοντας τόσο απαρχαιωμένες υποδομές και υποχρηματοδοτούμενο σύστημα παιδείας», τόνισε ο Ράινερ Χόφμαν, επικεφαλής του DBG.

Η έκκληση των DBG και BDI προστίθεται στις συντονισμένες πιέσεις από διεθνή ιδρύματα, που επί χρόνια προτρέπουν τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις. Ενδεικτικά, τον προηγούμενο μήνα, η Κριστίν Λαγκάρντ προτού αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι «όσες χώρες παρουσιάζουν χρόνια πλεονάσματα, όπως παραδείγματος χάριν η Ολλανδία και η Γερμανία», οφείλουν να επενδύσουν στις υποδομές, στην παιδεία και στην καινοτομία, ώστε να περιορίσουν τις ανισορροπίες στην Ευρωζώνη.

Ασθενική ανάπτυξη

Αναιμική θα παραμείνει η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο στη Γερμανία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, σύμφωνα με προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, υπάρχουν ορισμένα ενθαρρυντικά σημεία, τα οποία προμηνύουν σταθερότητα, όπως για παράδειγμα η αύξηση των παραγγελιών από γερμανικά εργοστάσια.

Η σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες αναμένει ήπια ανάκαμψη στον βιομηχανικό κλάδο, την αχίλλειο πτέρνα της γερμανικής οικονομίας στην παρούσα φάση. Επιπλέον, η εγχώρια κατανάλωση θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την οικονομία, παρότι η αγορά εργασίας παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια φθοράς. «Δεδομένου ότι η αγορά εργασίας πιθανότατα θα μείνει  ισχυρή και οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν αρκετά, οι προοπτικές για το εισόδημα των νοικοκυριών θα παραμείνουν θετικές», ανέφερε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.

«Η αδύναμη φάση της γερμανικής οικονομίας προβλέπεται πως θα επεκταθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας. «Αλλά πιθανότατα δεν θα επιδεινωθεί σε σημαντικό βαθμό. Με τα σημερινά δεδομένα, η ανάπτυξη θα μπορούσε απλώς να παραμείνει στάσιμη», συμπλήρωσε. Παρότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, αποφεύγοντας οριακά την τεχνική ύφεση και ανατρέποντας τις ομόφωνες προβλέψεις περί ύφεσης, η χώρα διατρέχει μια εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο. Οι εξαγωγικές επιδόσεις της Γερμανίας είναι εκτεθειμένες στις εμπορικές αναταραχές και αναζητούνται δίοδοι, ώστε να προσαρμοστούν στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή