Πλημμύρα τα δεινά της καθημερινότητας για τους κατοίκους της Βενετίας

Πλημμύρα τα δεινά της καθημερινότητας για τους κατοίκους της Βενετίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιτίας των πολλών δεινών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Βενετίας, σιγά σιγά λαμβάνουν την απόφαση να εγκατασταθούν σε άλλες ιταλικές πόλεις, με λιγότερα προβλήματα. Ολοι τους δηλώνουν κατάκοποι από την πλημμελή ανταπόκριση στον τεράστιο όγκο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη: διαρκείς και καταστροφικές πλημμύρες, οικολογικές απειλές, κίνδυνοι για την ασφάλεια λόγω της έντονης κυκλοφορίας υπερβολικά μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και φυσικά, όλα τα αρνητικά του μαζικού τουρισμού.

Στην πραγματικότητα, νιώθουν ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που αποτολμούν να παραμείνουν στο ιστορικό κέντρο της Γαληνοτάτης, προκειμένου να προασπίσουν το συμφέρον του και να αποτρέψουν τη μεταβολή του σε «τόπο αποκλειστικά για τουρίστες».

Η ιστορική πλημμύρα της περασμένης εβδομάδας, στην πραγματικότητα τρεις διαδοχικές πλημμυρίδες, με ύψος που υπερέβαινε το ενάμισι μέτρο και έσπασε το ρεκόρ των τελευταίων 53 ετών φθάνοντας τα 187 εκατοστά, κατέστησε επιτακτικότερη την έκκληση για σύσταση μιας διοίκησης που θα αναγνωρίζει τη μοναδικότητα της Βενετίας, τόσο λόγω της συγκέντρωσης μοναδικών πολιτιστικών θησαυρών, αλλά και λόγω της ευαλωτότητάς της.  Ηδη, οι καταστροφές από τις πλημμύρες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ αρχιτεκτονικοί θησαυροί, όπως ο ναός του Αγίου Μάρκου, πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου από εμπειρογνώμονες. «Ντρέπομαι», δηλώνει ο Φάμπιο Μορέτι, πρόεδρος της ιστορικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βενετίας. «Αυτοί οι θησαυροί βρίσκονται υπό τη φύλαξή μας. Δεν μας ανήκουν. Ανήκουν στην ανθρωπότητα. Είναι μια κληρονομιά που πρέπει να διατηρηθεί».

Φεύγουν 1.000 ανά έτος

Σήμερα, στο ιστορικό τμήμα της πόλης που οι τουρίστες αποκαλούν γενικώς Βενετία, διαμένουν 53.000 κάτοικοι, δηλαδή κατά ένα τρίτο λιγότεροι από την προηγούμενη γενιά. Κάθε χρόνο αποχωρούν περίπου 1.000 άτομα. Οι κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος της λιμνοθάλασσας, όπως το νησί Μουράνο και το Λίντο, δεν ξεπερνούν τις 30.000 και βαίνουν διαρκώς μειούμενοι. Πολλοί αναγκάζονται να μετεγκατασταθούν εξαιτίας των πολλών εξόδων και των καθημερινών δυσκολιών που έχει η ζωή σε μια πόλη με κανάλια.  Οι κάτοικοι, με δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου, θα απαιτήσουν να αποκτήσει το ιστορικό κέντρο και τα νησιά τη δική τους διοικητική αρχή, διαφορετική από αυτή που διοικεί τα χερσαία τμήματα της πόλης (Μέστρε και Μαργκέρα), τα οποία προσαρτήθηκαν σε αυτήν από τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή