Οξύνεται ο ανταγωνισμός εγχώριων ομίλων στην αγορά φυσικού αερίου

Οξύνεται ο ανταγωνισμός εγχώριων ομίλων στην αγορά φυσικού αερίου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση του ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους να εντάσσουν στη στρατηγική τους και τις αγορές των Βαλκανίων. Προεξοφλώντας από τώρα τις δυνατότητες μετεξέλιξης της χώρας σε  hub αερίου για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ολοκλήρωση των διεθνών έργων διαμετακόμισης αερίου, TAP και ΙGB, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης και της υπόγειας αποθήκης Καβάλας, μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας παίρνουν από τώρα θέση στις γειτονικές αγορές.

Βιομηχανίες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία τροφοδοτούν ήδη η «Μυτιληναίος», η «Ηρων» και η ΔΕΠΑ αλλά και η Εlpedison, η οποία εντάσσει σε βασικό κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής της τη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Η Εlpedison έχει διασφαλίσει ήδη την τροφοδοσία μεγάλων βιομηχανικών πελατών σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ συμμετείχε και στον διαγωνισμό της ΒULGARGAZ για το διάστημα 21-30 Νοεμβρίου, τον οποίο διεκδίκησαν επίσης η «Μυτιληναίος» και η ΔΕΠΑ.

Η Εlpedison, θυγατρική των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Εdison, εμφανίζεται να διαφοροποιείται από τη στρατηγική της ΔΕΠΑ στην οποία επίσης συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ και να αναπτύσσει αυτόνομη στρατηγική ανάπτυξης στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, στρώνοντας το έδαφος και για την αυτόνομη ανάπτυξη των ΕΛΠΕ σε περίπτωση που δεν επικρατήσουν στον διαγωνισμό για την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αυτό δείχνει και η δυναμική επέκταση που επιχειρεί η Εlpedison στην αγορά του LNG,  όπου η εταιρεία έχει αποσπάσει ήδη μερίδιο 6%. Η θυγατρική των ΕΛΠΕ έχει θέσει υψηλούς στόχους για την τροφοδοσία της αγοράς LNG το 2020. Στον αρχικό ετήσιο πρόγραμμα εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα για το 2020 που ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ και το  οποίο περιλαμβάνει 65 slots, η Εlpedison έκλεισε 22 των 150.000 κυβικών, όσα έκλεισε και η «Μυτιληναίος», η οποία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά του LNG  με μερίδιο 58,8%.

Η ΔΕΠΑ έκλεισε 14 slots  από 72 έως 150.000 κυβικά, ενώ 7 slots  έκλεισε η «Ηρων». Εκτός του ετήσιου προγραμματισμού για το 2020 έμειναν η Motor Oil  και η ΔΕΗ,  αφού τα slots κλείνονται κατά προτεραιότητα με βάση τις ποσότητες που ζητούν οι συμμετέχοντες. Η τελική εικόνα για το ποιος θα τροφοδοτήσει την αγορά με LNG  το 2020 και σε τι ποσότητες θα διαμορφωθεί την Παρασκευή 22 του μηνός, με τις δεσμευτικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Ηδη, πάντως, υπάρχει εταιρεία που ακύρωσε δύο από τα slots που έκλεισε, στοιχείο που δείχνει πως κάποιοι παίκτες, λόγω της κλιμάκωσης του ανταγωνισμού «κλείνουν» ποσότητες που τελικά δεν μπορούν να διαθέσουν. Ωστόσο, η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα άλλες επιχειρήσεις να μένουν εκτός, στρέβλωση που έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί τις ρυθμιστικές αρχές.

Η αγορά του LNG καλύπτει σήμερα το 38% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στη χώρα, συμβάλλοντας καταλυτικά στον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και στην αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή