Λέσβος – Προσφυγικό: «Δεν θέλουμε να ζήσουμε εικόνες του 2015»

Λέσβος – Προσφυγικό: «Δεν θέλουμε να ζήσουμε εικόνες του 2015»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιος προβληματισμός επικρατεί στη Συκαμνιά Λέσβου για το τι θα γίνουν οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, το βράδυ της Τρίτης, να κλείσει η άτυπη δομή «stage 2» στη Σκάλα Συκαμνιάς. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος του νεοσύστατου δήμου είχε ανακοινώσει ότι πρέπει να μαζευτούν οι τόνοι σωσιβίων στην περιοχή αρμοδιότητάς του, καθώς και ότι θα έκλεινε αυτή τη δομή. Μέχρι πρότινος δρούσε στη δομή και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό για τους νεοαφιχθέντες με βάρκες στις ακτές της βόρειας Λέσβου, όπου αλλάζουν τα βρεγμένα τους ρούχα και στη συνέχεια με πούλμαν μεταφέρονται για καταγραφή στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια.

Ο πρόεδρος της Συκαμνιάς, Γιώργος Σαρόγλου, εξήγησε στην «Κ» ότι ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να κατασκευάσει η κοινότητα σε συνεννόηση με την Υ.Α. αυτή την άτυπη δομή το 2015 ήταν ότι «η Συκαμνιά ήταν ένα απέραντο σκουπιδαριό. Οι πρόσφυγες άναβαν φωτιές τις νύχτες γιατί κρύωναν κι εμείς γυρίζαμε με ομάδες πυρασφάλειας να τις σβήσουμε συναντώντας τα αγριεμένα βλέμματά τους. Είχαμε άσχημα κρούσματα αφού είχαν σπάσει το Δημοτικό Σχολείο για να πηγαίνουν στις τουαλέτες. Πήραμε λοιπόν την απόφαση και βάλαμε τους όρους χρήσης σε συνεννόηση με την Υ.Α.».

Ο Θέμης Καμμένος, πρόεδρος του Λεπέτυμνου, κοινότητα σε απόσταση 4 χλμ. από τη Συκαμνιά, τόνισε: «Δεν θέλουμε να ζήσουμε εικόνες του 2015. Δεν αντέχουμε άλλο. Τους είχαμε όλους τους ανθρώπους αυτούς μέσα στο χωριό μας, μέσα στο νηπιαγωγείο, μπροστά στα παιδιά μας. Ολα ήταν πορτοκαλί, δεν μπορούσαμε να καθαρίσουμε. Γι’ αυτό τον λόγο προσυπογράφουμε και με τα άλλα χωριά να μαζεύονται όλοι οι άνθρωποι σε ένα σημείο». Περίπου τέσσερις κοινότητες συμφωνούν με την άποψη της Συκαμνιάς, ενώ σε αντίθετη θέση βρίσκεται η κοινότητα της Μήθυμνας (Μόλυβος), με τον πρόεδρό της, Θανάση Ανδριώτη να κάνει λόγο για «εισβολή εποικισμού» και να τάσσεται εναντίον των ΜΚΟ και της Ε.Ε. που «έριξαν το μπαλάκι σ’ εμάς». «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ασκεί μεταναστευτική πολιτική. Υπεύθυνη για να ασκεί μεταναστευτική είναι η κυβέρνηση αλλά και το κράτος» εξηγεί ο δήμαρχος Τ. Βέρρος και συμπεραίνει: «Οποιαδήποτε παραχώρηση κάποιου δημοτικού χώρου, όπως αυτού στη Συκαμνιά, προσθέτει από μέρους μας έναν κρίκο στην αλυσίδα της άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής, την οποία επαναλαμβάνω ότι δεν ασκούμε εμείς».

Κι ενώ ο Δήμος Δυτικής Λέσβου φαίνεται –επίσημα τουλάχιστον– να «τελειώνει» με τις δομές αιτούντων άσυλο, στον Δήμο Μυτιλήνης, όπου υπάγονται το ΚΥΤ Μόριας, το ανοιχτό κέντρο του δήμου στον Καρά Τεπέ, αλλά και το νέο κέντρο που εξήγγειλε χθες ο Λέσβιος υφυπουργός, Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, αναμένεται και νέα δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Αγιάσο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Υ.Α. δεν πρόκειται να παρέχει άλλη στήριξη στην εν λόγω δομή, εφόσον υπάρχει ρητή άρνηση συνέχισης της λειτουργίας της από πλευράς δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή