Ορος Αιγάλεω: Ενα… βουνό από μπάζα

Ορος Αιγάλεω: Ενα… βουνό από μπάζα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δεύτερο βουνό από μπάζα δημιουργείται σταδιακά στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω. Ερευνητικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα εντόπισε στην περιοχή 52 μικρές χωματερές με μπάζα, υλικά εκσκαφών και άλλα σκουπίδια, κατά κύριο λόγο γύρω από τη λεωφόρο Σχιστού. Αρκετές και οι παράνομες δραστηριότητες που παραμένουν ακόμα και στην καρδιά του βουνού, παρότι θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί προ 20ετίας.

Το πρόγραμμα «Προστατεύοντας το όρος Αιγάλεω» πραγματοποιήθηκε από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. «Στόχος μας ήταν να καταγράψουμε τις οχλούσες δραστηριότητες, τις παράνομες χωματερές αλλά και την αυτοφυή βλάστηση του βουνού», εξηγεί στην «Κ» ο Δημήτρης Μπαντούσης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου. «Το σημαντικότερο εύρημα ήταν δυστυχώς το πλήθος των μικρών χωματερών. Το μεγαλύτερο μέρος εντοπίζεται εκατέρωθεν της λεωφόρου Σχιστού, στα δυτικά του όρους.

Ορος Αιγάλεω: Ενα… βουνό από μπάζα-1

Υλικά εκσκαφών, σκουπίδια και μπάζα αποτελούν μέρος του «σκηνικού» στο όρος Αιγάλεω, το οποίο διατηρεί αξιοσημείωτη αυτοφυή βλάστηση.

Οπως φαίνεται, η περιοχή χρησιμοποιείται συστηματικά για την παράνομη απόρριψη μπάζων, η οποία “εξυπηρετείται” μέσα από παράδρομους της λεωφόρου. Απορρίψεις μπάζων εντοπίσαμε και στην “καρδιά” του βουνού, στην α΄ζώνη προστασίας, καθώς και στα ανατολικά του όρους, στις θέσεις “Σχιστό Κορυδαλλού” και “Πυροβολεία”. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε έναν βαθμό στον συνδυασμό της οικονομικής κρίσης με το ανθρωπογενές “μωσαϊκό” της περιοχής, που αποτελείται από πληθυσμιακές ομάδες με εξαιρετικά ανομοιογενή χαρακτηριστικά (ρομά, οικονομικοί μετανάστες, άτομα χαμηλής εισοδηματικής τάξης κ.λπ.) που προτάσσουν ως κυρίαρχα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση και λιγότερο την ποιότητα του περιβάλλοντος». Αντίθετα, κοντά στη λεωφόρο Αθηνών και στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, οι απορρίψεις μπάζων είναι λιγότερες, λόγω της κίνησης πεζών και οχημάτων.

Ορος Αιγάλεω: Ενα… βουνό από μπάζα-2

Ενα ακόμα σημαντικό ζήτημα στο βουνό είναι οι δραστηριότητες που εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα. «Στην καρδιά του βουνού, όπου δεν επιτρέπεται τίποτα, υπάρχει μια παράνομη κτηνοτροφική μονάδα και αρκετές άλλες εμπορικές δραστηριότητες, όπως μαρμαράδικα. Επίσης, κοντά στη λεωφόρο Σχιστού υπάρχουν πολλές μάντρες για σιδηρικά («σκραπ»), τις οποίες δεν καταφέραμε να διαπιστώσουμε αν είναι παράνομες», λέει ο κ. Μπαντούσης.

Το βουνό, πάντως, διατηρεί αξιοσημείωτη αυτοφυή βλάστηση. Η έρευνα κατέγραψε περισσότερα από 600 άγρια είδη, ορισμένα από τα οποία απειλούμενα ή σημαντικά. «Εκτιμώ ότι οι δήμοι της περιοχής πρέπει να υποστηρίξουν δραστηριότητες που να κάνουν τους κατοίκους να “αγκαλιάσουν” το βουνό. Η καλύτερη φύλαξη είναι η παρουσία του κόσμου», καταλήγει ο κ. Μπαντούσης.

Ορος Αιγάλεω: Ενα… βουνό από μπάζα-3

«Οι δήμοι της περιοχής πρέπει να υποστηρίξουν δραστηριότητες που να κάνουν τους κατοίκους να “αγκαλιάσουν” το βουνό. Η καλύτερη φύλαξη είναι η παρουσία του κόσμου», αναφέρουν οι υπεύθυνοι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Ποικίλον Ορος, τη φυσική επέκταση του όρους Αιγάλεω υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων που θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια. Αντ’ αυτού οι επιχειρήσεις όχι μόνο λαμβάνουν διαδοχικές παρατάσεις λειτουργίας, αλλά πιέζουν να τους δοθεί άδεια να επεκτείνουν τις δραστηριότητες… που θα έπρεπε να έχουν φύγει εδώ και χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή