Μετά τα Ναυπηγεία Σύρου η ΟΝΕΧ προχωρά στην Ελευσίνα

Μετά τα Ναυπηγεία Σύρου η ΟΝΕΧ προχωρά στην Ελευσίνα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά ναυπηγοεπισκευαστικό έργο από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος, παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ONEX που ανέλαβε πλέον τη διαχείριση των ναυπηγείων στη Σύρο, σύντομα θα αναλάβει και τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Τα σχόλια αυτά του Αμερικανού διπλωμάτη έγιναν το μεσημέρι της Τέταρτης, κατά την τελετή επίσημων εγκαινίων της μονάδας στη Σύρο που, ήδη εδώ και 1,5 χρόνο, λειτουργεί υπό τη διοίκηση του Πάνου Ξενοκώστα, επικεφαλής της ONEX Shipyards.

«Η ONEX Shipyards είναι μια αμερικανική επιχείρηση που βοήθησε στην ανάταση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεσμεύτηκε, όπως είπε, να προωθήσει την επένδυση της ONEX και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ώστε σε μερικούς μήνες να εορταστεί και εκεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσής τους.

Τόσο ο Αμερικανός πρέσβης και ο Υπουργός Ανάπτυξης, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, που ήταν επίσης παρών, χαρακτήρισαν την επένδυση της ONEX στη Σύρο και ως τη συμβολική αρχή μιας νέας εποχής ελληνοαμερικανικής οικονομικής συνεργασίας.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στον χαιρετισμό του εξέφρασε, επίσης, το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας αλλά και αυτού στον Βόλο.

Τα εγκαίνια στη Σύρο έρχονται μετά την υλοποίηση του πρώτου μέρους των προβλεπομένων από τη συμφωνία επενδύσεων και την αποπληρωμή οφειλών προς εργαζομένους και προμηθευτές αθροιστικού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ. Η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων είχε ατύπως τεθεί ως προϋπόθεση από τα συναρμόδια υπουργεία για την εκκίνηση των διαδικασιών για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας,  την επίτευξη δηλαδή συμφωνίας για τον διακανονισμό των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Είναι με βάση αυτή τη συμφωνία που θα επιδιωχθεί δικαστική έγκριση για την είσοδο της ONEX και στην Ελευσίνα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις αρχές Ιουνίου φέτος ο αμερικανικός όμιλος ONEX, του οποίου επικεφαλής είναι ο επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον όμιλο Νίκου Ταβουλάρη που ελέγχει τη μητρική των ναυπηγείων, Νεώριον Α.Ε.

Η ONEX προτίθεται να ρυθμίσει σε δόσεις και να καλύψει υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς εργαζομένους, προμηθευτές, τράπεζες και Δημόσιο, μέσω ολοκληρωμένης συμφωνίας στο πλαίσιο άρθρου 106 β και 106 δ που θα επικυρωθεί από αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή