Το «Μεγάλο Καφενείο» στην Τρίπολη, η υπεραξία ενός τόπου

Το «Μεγάλο Καφενείο» στην Τρίπολη, η υπεραξία ενός τόπου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κέντρο της Τρίπολης, στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου, στέκει επί δεκαετίες το «Μεγάλο Καφενείο». Εχει όλη την αύρα ενός τόπου βιωμένου από πολλές γενιές, και αυτή η πατίνα παντρεύεται με την αρχοντιά. Βρισκόμουν σε αυτόν τον πολύ μεγάλο χώρο και γύρω μου ήταν Τριπολιτσιώτες μιας κάποιας ώριμης ηλικίας. Οι νέοι ήταν στα καφέ που μπορείς να βρεις παντού από το Παγκράτι ώς την Αλεξανδρούπολη. Τα τελευταία πολλά χρόνια (από τα μέσα της δεκαετίας του ’90), το «Μεγάλο Καφενείο» το τρέχει ο Παρασκευάς Κατσικερός, που μέσα σε βιτρίνες εκθέτει και τις συλλογές του από παλιά όπλα. Υπάρχει μία συνάντηση του χθες και του τώρα, στέρεη αν σταθείς από τη μεριά που εκτιμάει την αξία μιας παράδοσης. Το «Μεγάλο Καφενείο» με συγκίνησε, γιατί τα αντίστοιχα καφενεία της Αθήνας έχουν όλα κλείσει είτε ως επιχειρήσεις είτε γιατί τα κτίρια που τα στέγαζαν κατεδαφίστηκαν.

Στην Τρίπολη, η παλιά γωνία, ένα μονώροφο κτίσμα, κεραμοσκεπές, που στεγάζει το «Μεγάλο Καφενείο» είχε κινδυνεύσει με κατεδάφιση αλλά σώθηκε την τελευταία στιγμή με πρωτοβουλία του δήμου. Με προβλημάτισε η απουσία νεολαίας. Θα έπρεπε να το θεωρήσω αυτονόητο, αλλά δεν έπαυε να με στενοχωρεί. Η Τρίπολη έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως πόλη, και αν έπρεπε να διαλέξω λίγα σημεία για έναν επισκέπτη, το «Μεγάλο Καφενείο» θα ήταν ανάμεσα στα πρώτα. Το καλοκαίρι, στο πλαϊνό δρομάκι, στη Στοά Αθανασιάδη κάτω από δένδρα μπορεί κανείς να χαρεί τη δροσιά. Ο Δημήτρης Αθανασιάδης (1876-1965) ήταν ευεργέτης της πόλης και στις μέρες του το «Μεγάλο Καφενείο» γνώρισε δόξες. Πέρασαν θίασοι και μουσικοί. Το ανακαίνισε εκ βάθρων το 1898 παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του και εκείνος πήρε με τη σειρά του το οίκημα από τον πρωτοπόρο ιατρό Ιωάννη Πύρλα. Πολλά χέρια άλλαξε το «Καφενείο» και σήμερα, έχει όλη εκείνη την ομορφιά που αφήνει ο χρόνος. Λίγα καφενεία έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Στην Αμφισσα, στη Μυτιλήνη και αλλού βεβαίως, αλλά είναι λίγα. Η υπεραξία ενός τέτοιου τόπου έχει υποτιμηθεί. Στην Τρίπολη, απέναντι από τον μεγαλοπρεπή Αγιο Βασίλειο και κοντά σε νεοκλασικά που έχουν διασωθεί, το «Μεγάλο Καφενείο» είναι ένας χώρος που σε καλεί να επιστρέψεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή