Μετά τη Σύρο οι Αμερικανοί βάζουν πλώρη για την Ελευσίνα

Μετά τη Σύρο οι Αμερικανοί βάζουν πλώρη για την Ελευσίνα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά ναυπηγοεπισκευαστικό έργο από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ μιλώντας χθες στη Σύρο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο αμερικανικός όμιλος ONEX, που ανέλαβε πλέον τη διαχείριση των Ναυπηγείων στη Σύρο, σύντομα θα αναλάβει και τα Nαυπηγεία Ελευσίνας. Τα σχόλια έγιναν κατά την τελετή επίσημων εγκαινίων της μονάδας στη Σύρο που, ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο, λειτουργεί υπό τη διοίκηση του Πάνου Ξενοκώστα, επικεφαλής της ONEX Shipyards.

«Η ONEX Shipyards είναι μια αμερικανική επιχείρηση που βοήθησε στην ανάσταση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δεσμεύτηκε, όπως είπε, να προωθήσει την επένδυση της ONEX και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ώστε σε μερικούς μήνες να εορταστεί και εκεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσής τους.

Τόσο ο Αμερικανός πρέσβης και ο υπουργός Ανάπτυξης, όσο και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που ήταν επίσης παρών, χαρακτήρισαν την επένδυση της ONEX στη Σύρο και ως τη συμβολική αρχή μιας νέας εποχής ελληνοαμερικανικής οικονομικής συνεργασίας.

Ο πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ στον χαιρετισμό του εξέφρασε, επίσης, το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας αλλά και αυτού στον Βόλο.

Τα εγκαίνια στη Σύρο έρχονται μετά την υλοποίηση του πρώτου μέρους των προβλεπόμενων από τη συμφωνία εξυγίανσης που υλοποιεί η ONEX επενδύσεων και την αποπληρωμή οφειλών προς εργαζομένους και προμηθευτές αθροιστικού ύψους 18 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων είχε ατύπως τεθεί ως προϋπόθεση από τα συναρμόδια υπουργεία για την εκκίνηση των διαδικασιών όσον αφορά την εξυγίανση και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, την επίτευξη δηλαδή συμφωνίας για τον διακανονισμό των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο. Με βάση αυτή τη συμφωνία θα επιδιωχθεί δικαστική έγκριση για την είσοδο της ONEX και στην Ελευσίνα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις αρχές Ιουνίου φέτος η ONEX εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον όμιλο Νίκου Ταβουλάρη που ελέγχει τη μητρική των ναυπηγείων, Νεώριον Α.Ε. Η ONEX επιχειρεί να ρυθμίσει σε δόσεις και να καλύψει υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς εργαζομένους, προμηθευτές, τράπεζες και Δημόσιο, μέσω ολοκληρωμένης συμφωνίας στο πλαίσιο άρθρου 106 β και 106 δ που θα επικυρωθεί από αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Υποχρεώσεις 261 εκατ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας ανέρχεται στα 261 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις του 2018 ήταν στα 32,8 εκατ., ενώ οι ζημίες σε επίπεδο EBITDA στα 12,26 εκατ. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από τα μέσα του 2010 αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία εντάθηκαν από το 2011 και μετά. Εξαιτίας αυτών, αναφέρει η διοίκηση στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική έκθεση (2018), δεν έχουν καταβληθεί εισφορές προς τον ΕΦΚΑ ύψους 60,91 εκατ. και παρακρατούμενοι φόροι 25,75 εκατ. συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων. Επιπλέον, η εταιρεία στα τέλη του 2018 δεν έχει καταβάλει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αποδοχών προς το προσωπικό ύψους 14,79 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή