Αφιέρωμα Road Trips: Θεσσαλία

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δοκιμάζουμε το υβριδικό Tucson 48V Hybrid σε λιγότερο γνωστές διαδρομές, με παρθένα φύση, και μας επιδεικνύει τον eco χαρακτήρα του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ (118 ΧΛΜ.)

Δοκιμάζουμε speciality coffee στα νέα μαγαζιά της Λάρισας και τσίπουρο στα ιστορικά στέκια του Τυρνάβου, εξερευνούμε τις ομορφιές των Τεμπών και του Πηνειού και περιηγούμαστε στα ιστορικά Αμπελάκια, στις πλαγιές της Όσσας και στο μικρό Μεταξοχώρι.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Από την πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου, τη Λάρισα, δεν θα φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα νέας γενιάς καφέ, που σερβίρουν speciality coffee, όπως το «Las Ramblas» (Απόλλωνος 8, τηλ. 2411-110390, και σε τρία ακόμα σημεία στην πόλη), που σερβίρει φρεσκοαλεσμένο καφέ και εξαιρετικό brunch. Επίσης, στο «Wisedog» (Σκυλοσόφου 3, τηλ. 2410-258775) ο καφές συνοδεύεται από ανήσυχες καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις, στο «Κλίμαξ» (Ηφαίστου 2 και Βενιζέλου, τηλ. 2410-251108), εκτός από καλό καφέ, σερβίρουν και μια μεγάλη ποικιλία κρασιών, ενώ το «Kubrick» (Πρωτοπαπαδάκη 12, τηλ. 6977-356011) είναι ανοιχτό από το πρωί για καλοφτιαγμένο καφέ και μέχρι αργά το βράδυ για κοκτέιλ και χορό. Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (Περιφερειακή Οδός Λάρισας, Μεζούρλο, τηλ. 2413-508242, Τετάρτη-Δευτέρα 08.30-15.30, είσοδος 3 ευρώ) θα δείτε τη μόνιμη έκθεση με ευρήματα από σχεδόν όλες τις ιστορικές περιόδους και από όλη την περιοχή της Θεσσαλίας. Ενδιαφέρουσες είναι και οι περιοδικές εκθέσεις, που συνήθως εμπνέονται από κτίρια, μνημεία και καλλιτέχνες της Θεσσαλίας. Για άνετη διαμονή σε ευχάριστα και ευρύχωρα δωμάτια διαλέξτε το Olympus Terra Boutique Hotel (Αλέξανδρου Παπάγου 36, τηλ. 2410-593939, olympus-terra.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Από τη Λάρισα μέχρι τον Τύρναβο η απόσταση είναι περίπου 18 χλμ., εντελώς ευθεία και άνετα – βρίσκεστε άλλωστε στην καρδιά του μεγαλύτερου κάμπου της χώρας. Ο Τύρναβος φημίζεται για την παραγωγή τσίπουρου και τα τσιπουράδικά του. Στο ιστορικό τσιπουράδικο του «Στατήρη» (Λ. Ηρώων Πολυτεχνείου 7, τηλ. 24920-22445) θα δείτε όλη την τελετουργία της τσιπουροποσίας, θα δοκιμάσετε εκλεκτά αποστάγματα και πεντανόστιμους μεζέδες.

Από τον Τύρναβο θα πάρετε τον δρόμο για την εθνική οδό (20 χλμ.), όπου θα ευχαριστηθείτε την οδήγηση στη νέα εθνική για 10 χλμ., μέχρι να βγείτε στην έξοδο για Ευαγγελισμό. Μετά από 10 χλμ. οδήγησης στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, θα βρεθείτε στα Τέμπη, σε αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, δίπλα από το οποίο δεν περνάει πια ο καινούργιος δρόμος. Αξίζει όμως να κάνετε την παράκαμψη, για να δείτε τον ποταμό Πηνειό να κυλάει με φόντο τα απότομα βράχια και ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση. Περπατήστε την πεζογέφυρα πάνω από το ποτάμι, για να δείτε το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, χτισμένο μέσα στον βράχο.

Σε 10 χλμ. και μετά από ανηφορικές στροφές, θα βρεθείτε στα ιστορικά Αμπελάκια. Ο παραδοσιακός οικισμός είναι χτισμένος στις πλαγιές της Όσσας και είναι γνωστός για τον πρώτο συνεταιρισμό που φτιάχτηκε εδώ στα τέλη του 18ου αιώνα και συνένωσε όσους ασχολούνταν με την επεξεργασία και τη βαφή νημάτων. Κάντε μια βόλτα στο χωριό για να δείτε τα αρχοντικά και σταματήστε για φαγητό στην πλατεία, στην ταβέρνα του «Τάκη» (τηλ. 24950-93462), για κρεατικά στα κάρβουνα, σπετζοφάι και δροσερές σαλάτες.

Αν αγαπάτε την ορεινή οδήγηση, από τα Αμπελάκια θα κατεβείτε πάλι στα Τέμπη και μέσω των χωριών Ευαγγελισμός και Συκούριο θα ανηφορίσετε πάλι την Όσσα. Θα περάσετε το χωριό Σπηλιά και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και θα κατηφορίσετε από την άλλη πλευρά, στο Μεταξοχώρι (57 χλμ. από τα Αμπελάκια).

Σε αυτή τη διαδρομή θα συναντήσετε πολλές στροφές, ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά ωραίο φυσικό τοπίο και θέα στον κάμπο της Αγιάς. Εναλλακτικά, φτάνετε στο Μεταξοχώρι μέσω των χωριών Ευαγγελισμός, Συκούριο, Ελευθέριο και Αγιά (απόσταση από Αμπελάκια 51 χλμ.). Το Μεταξοχώρι είναι ένα μικρό χωριό με πλούσια βλάστηση και ένα ρεματάκι με πλατάνια. Εδώ βρίσκεται ένας φιλόξενος ξενώνας, το «Αρχοντικό Σουλιώτη» (τηλ. 24940-22040, souliotismansion.com, από 88 ευρώ το δίκλινο με πρωινό), το οποίο στεγάζεται σε πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα. Τα δωμάτια έχουν ξύλινα παραδοσιακά ταβάνια, πέτρινους τοίχους και κομψές διακοσμητικές λεπτομέρειες.

Για φαγητό, οδηγήστε 10 χλμ. μέχρι το χωριό Σωτηρίτσα και καθίστε στην ταβέρνα «Κάπιστα» (τηλ. 24940-31100) για ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα, καλοψημένο συκώτι και χειροποίητα ορεκτικά.


Ταξιδεύοντας με το Hyundai Tucson

AΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Για το ταξίδι μας από την Αθήνα στον Τύρναβο και από εκεί στην Όσσα επιλέξαμε το Hyundai Tucson, με την υβριδική «καρδιά». Η διαδρομή περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της εθνικής οδού Ε75. Διανύσαμε τα περισσότερα χιλιόμετρα, συγκεκριμένα μέχρι και τη Λάρισα, απροβλημάτιστα και ξεκούραστα, μια και η ηχομόνωση του Tucson είναι για σεμινάριο και η κύλισή του υποδειγματικά σταθερή. Ο συνολικός χρόνος μέχρι και τον προορισμό είναι κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες, ακολουθώντας πάντα τα όρια ταχύτητας. Τα τελευταία απεικονίζονται και στον πίνακα οργάνων του κορεάτικου μοντέλου, ώστε να μην ξεχαστείτε και βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Κατά την άφιξή μας στον Τύρναβο, το Tucson κέντρισε το ενδιαφέρον των κατοίκων, κυρίως λόγω των σχεδιαστικών του γραμμών. Οι 19άρες ζάντες που ολοκληρώνουν την εξωτερική εικόνα παρέχουν υψηλή αισθητική, ενώ η καλή ρύθμιση των αναρτήσεων εξασφαλίζει εξαιρετική ποιότητα κύλισης και άνεσης. Το μικρομεσαίο SUV έφτασε εύκολα μέχρι και την Όσσα, όπου το καταπράσινο περιβάλλον της περιοχής ταίριαξε με την υβριδική φιλοσοφία του αυτοκινήτου.  

             

Hyundai Tucson: Καινοτόμα τεχνολογία

AΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το νέο Tucson 48V Hybrid συνδυάζει την υψηλή απόδοση κατανάλωσης καυσίμου της 48 Volt Ηybrid τεχνολογίας με τον νέου τύπου SmartStream πετρελαιοκινητήρα CRDi ισχύος 1,6 λίτρων, 115 και 136 PS. Με την πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία η Hyundai στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων CO2, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μέγιστη οδηγική απόλαυση. Η νέα τεχνολογία περιλαμβάνει μια μπαταρία ιόντων λιθίου 48 Volt, μια υβριδική μίζα/γεννήτρια και έναν μετατροπέα LDC (χαμηλής τάσης DC / DC). Εκτός από το 48 Volt ηλεκτρικό σύστημα, το όχημα είναι εξοπλισμένο και με το συμβατικό 12V ηλεκτρικό σύστημα, που είναι συνδεδεμένο μέσω του μετατροπέα DC / DC στο 48V. Το εσωτερικό του έχει μοντέρνα αισθητική με υψηλής ποιότητας υλικά. Στην υβριδική έκδοση ο χώρος αποσκευών είναι 459 λίτρων, ενώ στις συμβατικές εκδόσεις έρχεται με 513 λίτρα. Η τιμή εκκίνησης του νέου Tucson 48V Hybrid στην ελληνική αγορά είναι 24.990 ευρώ.                           

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή