Alpha Bank: Η τράπεζα, με το σήμα που γεννήθηκε στην αρχαία Αίγινα και μεγάλωσε σε όλη την Ελλάδα

Alpha Bank: Η τράπεζα, με το σήμα που γεννήθηκε στην αρχαία Αίγινα και μεγάλωσε σε όλη την Ελλάδα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε μέρα, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε παντού γύρω μας λογότυπα ή αλλιώς… σήματα. Πόσα είδατε μέχρι να φτάσετε σε αυτή τη σελίδα; Και πόσα από αυτά αναγνωρίσατε; Λένε ότι τα πρώτα σήματα δημιουργήθηκαν για να ξεχωρίζουν την ιδιοκτησία τους σε κοπάδια οι Ισπανοί στο Μεξικό τον 16ο αιώνα, ενώ οι αγελαδοτρόφοι στο Τέξας τα υιοθέτησαν τον 19ο αιώνα!

Και κάπως έτσι, γεννήθηκαν και εξαπλώθηκαν τα σήματα… Για να μπορείς γρήγορα, με μία ματιά να αναγνωρίσεις μία ιδιοκτησία, μία εταιρία, ένα προϊόν. Σήμερα λοιπόν σήματα υπάρχουν παντού. Σε εταιρίες που ξέρουμε από παλιά, ή και σε τελείως καινούριες που γεννήθηκαν μόνον στον ψηφιακό κόσμο. Ενός brand που αγαπάμε ή ακόμα και το σήμα μίας Τράπεζας που όταν το βλέπουμε το βράδυ να φωτίζει μας δημιουργεί ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Διαφορετικά μεταξύ τους κι όμως όλα μοιράζονται κάτι κοινό. Για να ξεχωρίσουν, έπρεπε να διηγηθούν μία ενδιαφέρουσα ιστορία… Για το πώς «γεννήθηκαν», πώς εξελίχθηκαν, πού έζησαν και πόσο αγαπήθηκαν.

Η ιστορία του σημερινού σήματος της Alpha Bank ξεκινά το 1972

Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, η τότε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως αλλάζει το όνομά της σε Τράπεζα Πίστεως. Αλλά δεν σταματά εκεί. Σκοπός της είναι να αποκτήσει μία νέα εκσυγχρονισμένη ταυτότητα, που να ταιριάζει στο προφίλ της, που αλλάζει και εξελίσσεται. Έτσι, λοιπόν, η Τράπεζα αλλάζει και το σήμα της και υιοθετεί αυτό που, τελικά, έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σε όλους σήματα, διαμορφωμένο όμως σύμφωνα με τις σχεδιαστικές τάσεις της εποχής του ’70.

Τι σχέση έχει η Τράπεζα με την Αίγινα του 6ου αιώνα π.Χ.;

Το νέο εταιρικό σήμα προέρχεται από την πίσω όψη ενός από τα πρώτα νομίσματα που κυκλοφόρησαν στην αρχαία Ελλάδα! Ποιο ήταν αυτό; Ο αργυρός στατήρας της Αίγινας, της πρώτης πόλης – κράτους που «έκοψε» νόμισμα στον Ελλαδικό χώρο. Τον 6ο αιώνα π.Χ. οι Αιγινήτες δημιουργούν ένα νόμισμα με τη μία του όψη να απεικονίζει τη θαλάσσια χελώνα, σύμβολο του νησιού τους αλλά και του θαλάσσιου εμπορίου στο οποίο διέπρεπαν. Η πίσω όψη του νομίσματος είναι ένα έγκοιλο που χωρίζεται σε τεταρτημόρια. Η Τράπεζα θέλοντας να αναδείξει την ιστορία και την κληρονομιά του αρχαίου νομίσματος, αποφασίζει να υιοθετήσει την ιδιαίτερη αισθητική του και να δημιουργήσει, έτσι, το δικό της διαχρονικό σήμα. Την ίδια χρονιά, στο πλαίσιο της νέας εταιρικής ταυτότητας, η Τράπεζα εγκαινιάζει την «Υπηρεσία της Υπαίθρου». Ξεκινά έτσι η λειτουργία κινητών τραπεζικών Kαταστημάτων, που εξυπηρετούν απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και στα οποία φυσικά έχει εφαρμοστεί η νέα εταιρική ταυτότητα.

Μπορεί ένα σήμα να είναι στη μόδα;

Αν ανήκει σε μία Τράπεζα που παρακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις, φυσικά και μπορεί. Το 1973, η Τράπεζα, που πάντα παρακολουθούσε τις τάσεις, ακόμα κι εκείνες της μόδας, αναθέτει στον γνωστό σχεδιαστή Γιάννη Τσεκλένη τις επίσημες ενδυμασίες των Υπαλλήλων. Ο Τσεκλένης παίρνει τα ηνία και δημιουργεί ρούχα και αξεσουάρ για τις γυναίκες και τους άντρες, εμπνευσμένα από την εταιρική ταυτότητα, με ευδιάκριτο πάντα το νέο σήμα, που έχει ήδη αγαπηθεί.

Alpha Bank: Η τράπεζα, με το σήμα που γεννήθηκε στην αρχαία Αίγινα και μεγάλωσε σε όλη την Ελλάδα-1Σκίτσο του Γιάννη Κυριακόπουλου (ΚΥΡ) για τη νέα επωνυμία της Τράπεζας, 1994. Ιστορικό Αρχείο Alpha Bank.

Όταν ξέρεις πώς να αλλάζεις, προς το καλύτερο

Το 1994 η Τράπεζα ανανεώνεται ξανά. Τότε, ανακοινώνεται η νέα διεθνής εταιρική επωνυμία Alpha Credit Bank και λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ανακοινώνεται και η αντίστοιχη ελληνική Alpha Τράπεζα Πίστεως. Εκτός από το όνομά της, η Τράπεζα αποφασίζει να ανανεώσει για άλλη μία φορά και την εταιρική της ταυτότητα, ώστε να αντικατοπτρίζει το όραμα για τη δυναμική τράπεζα ελληνικής καταγωγής στην οποία μετασχηματιζόταν. Ο σχεδιασμός ξεκινά και έναν χρόνο μετά ολοκληρώνεται. Το νέο όνομα και το νέο χρώμα του ανανεωμένου σήματος, που αποκτά πλέον την εικόνα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, αποτελούν σύμβολα της ελληνικότητας, είναι σύγχρονα, δυναμικά και απεικονίζουν την ενέργεια, το μέγεθος και το πλήθος των υπηρεσιών της Alpha Τραπέζης Πίστεως και των Εταιριών του Ομίλου.

Το 2000 είναι μία ακόμα σημαντική χρονιά για την Τράπεζα. Είναι η χρονιά που η Alpha Τράπεζα Πίστεως «απορροφά» την Ιονική Τράπεζα και η νέα, διευρυμένη Τράπεζα λειτουργεί με τον ενιαίο διακριτικό τίτλο Alpha Bank.

Alpha Bank: Η τράπεζα, με το σήμα που γεννήθηκε στην αρχαία Αίγινα και μεγάλωσε σε όλη την Ελλάδα-2

Ένα όνομα που έχει ταυτιστεί με ένα αδιαμφισβήτητα αναγνωρίσιμο σήμα, σταθερό σημείο αναφοράς μίας Τράπεζας, που φέτος κλείνει 140 χρόνια ιστορίας, αδιάλειπτης παρουσίας και πρωτοπορίας, τόσο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όσο και στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Μίας Τράπεζας που αναγνωρίζεται από όλους, χάρη στο κλασικό πια σήμα της που έχει γράψει τη δική του σημαντική ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή