Εντός του 2019 οι θέσεις νέων ΚΥΤ

Εντός του 2019 οι θέσεις νέων ΚΥΤ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν εκπνεύσει το 2019 θα γίνει σύσκεψη στην Αθήνα για την οριστικοποίηση των θέσεων των νέων δομών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά με δημάρχους και περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης. Το πρώτο 20ήμερο του Δεκεμβρίου έφτασαν στις ακτές της Λέσβου 79 βάρκες και 2.861 άτομα, ενώ 20.835 αιτούντες άσυλο βρίσκονται σε όλο το νησί, με τους 18.624 να διαμένουν στο ΚΥΤ Μόριας. Σε όλα τα νησιά βρίσκονται 41.700 αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ειδικότερα, ο κ. Λογοθέτης τόνισε (ΕΡΤ Αιγαίου) ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τις θέσεις  των νέων δομών, αλλά ότι θα συναποφασιστούν με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης. Για τη Χίο επικρατέστερη θέση για τη νέα δομή κλειστού τύπου θεωρείται αυτή στο 15ο χιλιόμετρο Χίου-Βολισσού, ενώ για τη Λέσβο στη θέση Σκαμιούδα, κοντά στην Αντισσα, στον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Κατά της δημιουργίας νέας δομής, πολίτες της Λέσβου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην κοινοτική αίθουσα της Αντισσας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του χωριού, Κυριάκος Καραμιχαήλ, τόνισε κατά τη γενική συνέλευση ότι η δομή θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην περιοχή, καθώς ολοκληρώνεται το μεγάλο έργο δημιουργίας πολυτελούς κάμπινγκ από την εταιρεία Aegean Escapes. Πρόκειται για την επένδυση που αφορά τη νέα τάση «glamping» (από το glamorous camping), και το ελληνικό κράτος επιχορηγεί σύμφωνα με ΦΕΚ της 29ης Νοεμβρίου με το ποσό του 1.088.961,74 ευρώ.

«Αφήστε τα τυχόν σχέδια για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή και βοηθήστε να προχωρήσουν παραπέρα οι προσπάθειες αυτές που θα δώσουν νέα προοπτική σε αυτήν», πρόσθεσε ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης. Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Εργων Βορείου Αιγαίου και στέλεχος της Ν.Δ., σχολίασε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της εν λόγω περιοχής ανήκει στο δίκτυο «Natura 2000», με μοναδικούς φυσικούς οικοτόπους, άγρια πανίδα και χλωρίδα, περιοχές που χρήζουν προστασίας, διατήρησης και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ήπιας ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται στη δυτική Λέσβο η κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, καθώς και ο νέος λιμένας στο Σίγρι. Επίσης, στην Αρχαία Αντισσα έχει ξεκινήσει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου το έργο της ανάδειξης του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου του Ομβριόκαστρου, με τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε μια περιοχή που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ενώ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου η προσπάθεια για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, ενός μοναδικού μνημείου της φύσης προστατευόμενου από την UNESCO που δημιουργήθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Στην ευρύτερη περιοχή, σχολιάζει ο κ. Βαλσαμίδης, βρίσκονται σημαντικά μνημεία της Ορθοδοξίας, όπως η Μονή Περιβολής, η Μονή Κρεωκόπου, η Μονή Υψηλού, η Παναγία της Λιώτας. «Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι ο μόνος που πρώτος σήκωσε το θέμα ενάντια στη νέα δομή. Μάλιστα αποφασίσαμε να κλείσουμε την προσωρινή δομή στη Συκαμνιά, συγκαλέσαμε άμεσα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, και ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση, και τον έλεγχο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και πραγματοποιήσαμε και μεγάλο συλλαλητήριο», τόνισε ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος.

Από τη Χίο, πάντως, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν ακούσουμε την τοπική κοινωνία», ερωτώμενος για το σχέδιο της κυβέρνησης και τη δημιουργία δομών κλειστού τύπου.

Δομές κλειστού τύπου

Αναφορικά με τις δομές κλειστού τύπου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Βορείου Αιγαίου, ταξίαρχος Ελευθέριος Ντουρουντούς τόνισε στην «Κ» ότι θα υπάρχει κράτηση για τους ποινικούς παραβάτες, ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος των διαμενόντων, ενώ παρότρυνε να μη

γίνεται η αυθαίρετη χρήση του όρου της «φυλακής». Ο νέος νόμος για το άσυλο που θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά, εξηγεί ο κ. Ντουρουντούς, «είναι πολύ σαφής, λαμβάνει υπόψη τις ελλείψεις που είχαν διαπιστωθεί τα προηγούμενα έτη, προχωρά άμεσα στην καταγραφή των νεοεισερχομένων, τους διαχωρίζει με βάση τις χώρες προέλευσης και τον βαθμό προσφυγικού προφίλ. Κάνει λόγο για δικαιώματα και υποχρεώσεις των αιτούντων άσυλο, καθώς η μη τήρηση διαδικασιών αλλά και η μη συμμόρφωση με αυτές προβλέπει συνέπειες».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το 2018 έγιναν περίπου 1.450 συλλήψεις αιτούντων άσυλο σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ το 2019 και μέχρι και τον μήνα Νοέμβριο έχουν γίνει 1.250 συλλήψεις, με 100 περιπτώσεις να έχουν οδηγηθεί σε προσωρινή κράτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή