Σπάνιες εικόνες στη Σύμη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιτέλους άσπρη μέρα!» «Το έστρωσε!» «Μα αυτό δεν είναι χιόνι, είναι χαλάζι…» «Ο,τι και να λέτε, είναι άσπρο και είναι ωραίο!» Φωτιά στο καταχείμωνο πήραν τα συμιακά διαδικτυακά φόρα, με αφορμή το βίντεο που κυκλοφόρησε από το νησί, το οποίο δείχνει τον χιονιά να έχει αφήσει εμφανώς το στίγμα του στο βουνό.

Το βίντεο διαδόθηκε αστραπιαία, καθώς η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα σπάνια για το νησί των Δωδεκανήσων – πολλοί εκ των τριών χιλιάδων μόνιμων κατοίκων της Σύμης δεν έχουν δει ποτέ χιόνι στον τόπο τους. «Χιόνισε για πρώτη φορά στη Σύμη!» έλεγαν τα σάιτ, με τους παλαιότερους να θυμίζουν στα σχόλια ότι, όχι, δεν είναι η πρώτη φορά. «Είχε χιονίσει και το ’86», έγραφε ένας. «Και το ’98», συμπλήρωνε άλλος. «Και το 2004, αλλά όχι στον Γιαλό (σ.σ. στο λιμάνι), πάνω στο βουνό», έλεγε ο τρίτος.

Το 2019 δεν θα καταγραφεί μάλλον στη λίστα με τις χρονιές που χιόνισε στη Σύμη, αφού παρότι ο χιονιάς έπληξε για τα καλά τα Δωδεκάνησα, οι εμπειρότεροι αναφέρουν ότι ήταν χαλάζι αυτό που στρώθηκε προχθές στον δρόμο που συνδέει τη Σύμη με το μοναστήρι του Πανορμίτη, σε υψόμετρο περίπου 600 μ. «Το σίγουρο είναι ότι ό,τι και να ήταν, κάλυψε την άσφαλτο, κάλυψε και την πρασινάδα γύρω», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. «Δεν ήταν η πρώτη φορά, όμως το χιόνι εδώ είναι πολύ σπάνιο, κάθε 20-30 χρόνια έχουμε χιονόστρωση. Εγώ θυμάμαι μια τέτοια φορά, αλλά από την άλλη μεριά του νησιού».

Σε κάθε περίπτωση, αρχίζουν να συνηθίζουν οι Συμιακοί τα παράξενα καιρικά φαινόμενα. Ουδείς ξεχνάει τη θεομηνία που έπληξε το νησί μόλις πριν από δύο χρόνια, όταν ένας υδροστρόβιλος σήκωσε νερό από τη θάλασσα και το πέταξε στη στεριά, ξεριζώνοντας δέντρα, γκρεμίζοντας βουνά. «Είχαμε πολλή βροχή και φέτος, αλλά είμαστε πιο προετοιμασμένοι πια. Χρειάζεται όμως πιο συντονισμένη προσπάθεια, το υπουργείο Υποδομών να διορίσει έναν μηχανικό στις περιοχές μας που θα κάνει τη σοβαρή δουλειά με τις απαραίτητες προδιαγραφές», καταλήγει ο κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή