Ταινίες τεκμηρίωσης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Ταινίες τεκμηρίωσης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: 96 δημιουργίες, από 28 χώρες, με 34 πανελλήνιες πρεμιέρες και 22 εκπαιδευτικές ταινίες, που με επίκεντρο την Καλαμάτα θα προβληθούν σε άλλες 8 πόλεις (Πάτρα, Αργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο). Ομως το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται από τις 17 ώς τις 27 Ιανουαρίου, διαμορφώνει και το περιεχόμενό του γύρω από ένα ειδικό αφιέρωμα, του οποίου ο τίτλος μοιάζει σαν να προέκυψε από την ημερήσια ατζέντα του πλανήτη: «Ανθρωπος και περιβάλλον».

Μια σταχυολόγηση του προγράμματος αρκεί: το ελληνογαλλικό «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου, ταινία έναρξης της διοργάνωσης, εμπνέεται από τη ζωή του Γάλλου πρωταθλητή ελεύθερης κολύμβησης Ζακ Μαγιόλ για να εκθειάσει τη σχέση ανθρώπου και φύσης. Το «Ακραία Επιβίωση-Παρθενικό Ταξίδι» των Τζέικς Τζορντάαν και Τζόνι Μπίκλερ (Ν. Αφρική) παρακολουθεί το μυστήριο της εξαφάνισης των λευκών καρχαριών, ενώ το «Soyalism» (Ιταλία) των Ενρίκο Παρέντι και Στέφανο Λιμπέρτι αποκαλύπτει τις φυσικές καταστροφές που προκαλούν οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων. Tο «Before the Flood» (ΗΠΑ) σε παραγωγή και αφήγηση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο μιλά για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στον άνθρωπο, ενώ το «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», της Μαριάννας Οικονόμου, παρακολουθεί τις προσπάθειες μιας μικρής ομάδας να καλλιεργήσει παλιούς σπόρους ντομάτας στον θεσσαλικό κάμπο.

«Ενα ντοκιμαντέρ βασισμένο σε βαθιά έρευνα, σου παρουσιάζει μια κατάσταση με λογική σειρά και σε πείθει. Το ίδιο ισχύει και για ένα ντοκιμαντέρ βιωματικό, που βασίζεται σε ζωντανά παραδείγματα από την καθημερινότητα», λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου. Κατά τη γνώμη της, ειδικά στα περιβαλλοντικά ζητήματα, η ευαισθητοποίηση των νέων γενεών είναι τόσο αναγκαία, ώστε το φεστιβάλ περιλαμβάνει στο πλήθος των συνεργατικών δράσεών του και αρκετές για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου: «το ντοκιμαντέρ έχει περάσει στα παιδιά όχι ως κάτι διασκεδαστικό, αλλά βαρετό», λέει. «Προσπαθούμε όμως να το αλλάξουμε αυτό, διδάσκοντας σε σχολεία την έρευνα και την παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης. Αλλωστε, τα παιδιά, λόγω των κινητών, είναι πια εξοικειωμένα με τη χρήση της κάμερας».

Και επειδή, όπως καταλήγει, «περιβάλλον δεν είναι μόνο το φυσικό αλλά και το κοινωνικό», το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μία θεματική ενότητα για την ισότητα, όπου ξεχωρίζει η παρουσία της Βραζιλιάνας σκηνοθέτριας Ιάρα Λι, επίσημης προσκεκλημένης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.  Τη διοργάνωσή του έχει αναλάβει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με συνδιοργανωτές τους Δήμους Καλαμάτας, Πατρέων και Τρίπολης καθώς και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Ολες οι προβολές πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερα, στο www.peloponnisosdocfestival.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή