Από τη Νάξο με αγάπη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όταν μυρίζουν ρακοκάζανα, έρχεται ο χειμώνας», λέγανε παλιά στα νησιά όταν ήθελαν να αναφερθούν στην παραδοσιακή απόσταξη ρακής. Καθόλου τυχαίο λοιπόν που το πρώτο προϊόν Κorres ήταν ένα αρωματικό σιρόπι για τον λαιμό με μέλι και γλυκάνισο, εμπνευσμένο από το θερμαντικό ρακόμελο που έφτιαχνε ο παππούς Γιώργος Κορρές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σκαδό της Νάξου.

Πολλές δεκαετίες μετά, σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον, στην καρδιά μιας μητρόπολης πια, το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων προσκαλεί τους βιαστικούς περαστικούς από τη συμβολή της διαρκώς ανερχόμενης οδού Κολοκοτρώνη με την οδό Βουλής σε ένα είδος «προσκυνήματος». Έτσι το οραματίστηκε ο εγγονός Γιώργος Κορρές όταν αποφάσισε να μεταφέρει εδώ το πρωτοποριακό ομοιοπαθητικό φαρμακείο από τις παρυφές του Παγκρατίου: ένα ανοιχτό εργαστήριο έρευνας, παραγωγής και διάθεσης μιας σειράς προϊόντων με σημείο αναφοράς τα βότανα της Νάξου και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. 

Εξωτερικά το νέο κατάστημα μοιάζει περισσότερο με εργαστηριακό χώρο παρά με παραδοσιακό φαρμακείο (επικεφαλής σχεδιασμού ήταν ο Μάνος Μπαμπούνης, ενώ στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου συμμετείχε ο Σταύρος Παπαγιάννης της Stage Design Office). Βοηθά η συνειδητή απουσία έντονων εμπορικών σημάτων και οι έξυπνα παλιομοδίτικες βιτρίνες που φέρνουν στον νου τα παλιά, «χειροποίητα» φαρμακεία. 

 

Από τη Νάξο με αγάπη-1

 

Όπως θα μου εξηγήσει αμέσως ο Γιώργος Κορρές, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με το ξεδίπλωμα ενός καλά προσεγμένου business plan, αλλά με την υλοποίηση ενός προσωπικού οράματος που φέρει τις υπογραφές τόσο του ίδιου όσο και του αδελφού του, Αποστόλη Κορρέ. «Με κάποιον τρόπο, το The Naxos Apothecary είναι το άθροισμα της πορείας μου έως σήμερα. Στη μία πλευρά είναι η ελληνική φύση, η Νάξος –η γενέτειρά μου και μόνιμη πηγή έμπνευσης–, στην άλλη το design και η αισθητική –οι εμμονές μου– και στη συνέχεια η ομοιοπαθητική και η φυτοθεραπεία – η επιστήμη μου. Ήθελα να τα δείξω όλα αυτά με τρόπο φανερό, ανοιχτά, με συμμετοχή. Γι’ αυτό και τα εκτεθειμένα εργαστήρια. Δείχνουμε σε όλους τον τρόπο που παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, τα εκχυλίσματα των βοτάνων, τα γαληνικά σκευάσματα, τα φυσικά καλλυντικά. Θέλουμε να μοιραστούμε την επιστήμη, τη γνώση, τις πρακτικές».

Ένα μεγάλο ξύλινο μοναστηριακό τραπέζι επιβάλλεται στον χώρο· είναι χωρίς αμφιβολία το σημείο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν, υπό την καθοδήγηση του εξειδικευμένου προσωπικού, τα αρώματα, τις κρέμες προσώπου, τα σαπούνια, τα κεριά, αλλά και τα ελληνικά βιολογικά βότανα, κατάλληλα για διαφορετικές ανάγκες.

 

Από τη Νάξο με αγάπη-2

Και φαρμακείο και εργαστήριο.

 

Αλλά σε ποιους απευθύνεται το The Naxos Apothecary; Σε ανθρώπους που έχουν ήδη μια πρώτη επαφή με το θεραπευτικό σύμπαν των βοτάνων ή όχι μόνο; «Απευθύνεται σε όλους, ειδικούς και μη», διαβεβαιώνει ο Γιώργος Κορρές. «Στόχος μας είναι το The Naxos Apothecary να γίνει σημείο συνάντησης των επιστημόνων υγείας, των ερευνητών, των βιοκαλλιεργητών, όσων αγαπούν τα βότανα και την ελληνική φύση, όσων αγαπούν την υγιεινή διατροφή, την ομοιοπαθητική, όσων αγαπούν να φροντίζουν τον εαυτό τους και τους ανθρώπους γύρω τους. Ετοιμάζουμε ένα συνεχές πρόγραμμα ομιλιών, σεμιναρίων και workshops. Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε τη γνώση και το πάθος μας για τα βότανα με όλους. Ξεκινάμε από την Αθήνα και ελπίζουμε να μεταφέρουμε τον πλούτο αυτού του τόπου και σε άλλα σημεία του χάρτη». Αυτό που δεν λέει ο κύριος Κορρές είναι ότι το κέντρο της Αθήνας δέχεται μια πολύτιμη ένεση παράδοσης και καλού γούστου σε μια εποχή που το έχει τόσο πολύ ανάγκη. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή