Οι 10 καλύτερες σούπες της σεζόν (και πού θα τις δοκιμάσετε)

Οι 10 καλύτερες σούπες της σεζόν (και πού θα τις δοκιμάσετε)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τονωτικές, θερμαντικές και νόστιμες, στρώνουν το στομάχι, χορταίνουν και παρηγορούν.

Mοσχαρόσουπα στο Βραστό

Μεγάλα κομμάτια κρέατος, πατάτα κομμένη κυδωνάτη, καρότα στα δύο. Ζουμί αραιό, αλλά βαρύ στη γεύση, φυλλαράκια από σέλινο επιπλέουν. Σαφής, απλή, δεδομένη. Η μοσχαρόσουπα αυτή είναι ένα φαΐ της θαλπωρής. Λιώστε με το πιρούνι τα λαχανικά, βάλτε φρέσκο πιπέρι. Μια που ήρθατε, μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα τυροπιτάκια τους. Ν.Δ.

Ρόδων 3, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.776.

Φασολάδα στην Ήπειρο, στη Βαρβάκειο

Κατσαρόλες πλασοτέ, ανοιχτές, χωρίς καπάκι: η βιτρίνα. Κάθε μέρα κάνουν καμιά δεκαπενταριά κατσαρολάτα φαγητά και τον χειμώνα η Ράνια προσθέτει και αρκετές σούπες καθ’ εκάστην. Οι οσπριόσουπες λένε πως γίνονται νοστιμότερες όταν μαγειρεύονται σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι κι αυτή εδώ η φασολάδα, καλοχυλωμένη, με καρότο, σέλινο, ντομάτα. Μπορείτε να την πάρετε για το σπίτι μαζί με μια ψωμωμένη καπνιστή ρέγκα που θα βρείτε στα παλιά μπακάλικα της Ευριπίδου, στο πλάι της Αγοράς. Ν.Δ.

Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος, Τ/210-32.40.773.

Τom Yum στο Ruan Thai

Λειτουργεί ως το τέλειο ορεκτικό. Τρώγεται λαίμαργα, είναι σούπερ αναζωογονητική ως ξεκίνημα γεύματος και πλουτίζει τον ουρανίσκο με σπαρταριστά αρώματα από λέμονγκρας, γκαλάνγκαλ και τσίλι. Υπάρχουν και επιλογές με κοτόπουλο ή γαρίδες, χορταστικές και καταπραϋντικές για ελαφρύ, κυρίως γεύμα. Ν.Μ.

Nοταρά 131, Πειραιάς, Τ/210-42.94.494.

Η κακαβιά στο ΦΙΤΑ

Το καλαμάρι και το χταπόδι ίσα ίσα καψαλίζονται στα κάρβουνα και μένουν με τη νοστιμιά του ψησίματος μέσα στον πυκνό ζωμό. Ο σκάρος και τα μύδια συμμετέχουν σε αυτό το γευστικό παιχνίδι, που αιφνιδιάζει ευχάριστα τον ουρανίσκο. Αυτή η σούπα θα σας μείνει αξέχαστη. Ν.Δ.

Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, Τ/6986-950.175.

Βελουτέ καλαμποκιού στο CTC

Δικαίως αποτελεί το signature πιάτο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη. Αρωματισμένη με αστακό και αφρό από τρούφα και περγαμόντο. Τολμηρή και ταυτόχρονα φίνα. Λ.Κ.

Ουμπλιανής 14 και Διοχάρους 27, Ιλίσια, Τ/210-72.28.812.

Μαχλούτα στη Φεϊρούζ

«Μαχλούτα να βάλω;» φωνάζει ο Αντρέας. Σε χάρτινο ποτηράκι, σχεδόν γεμάτο, για να μην καείς, αδειάζουν τις κουταλιές. Κόκκινη φακή, μαραθόριζα, καρότο, ζωμός κοτόπουλου και ελαφριά μπαχαρικά της Ανατολής. Γουλιά και ανάσα είναι αυτή η σούπα, τη σιγοπίνεις. Απομακρύνεσαι από την Αγάθωνος και έχεις τη σούπα στο χέρι, το ούτι στ’ αυτιά και την οικογένεια της Φεϊρούζ-Ελένης στην καρδιά. Ν.Δ.

Αγάθωνος 2, Μοναστηράκι, Τ/213-03.18.060.

Ρεβιθάδα στο Δίπορτο

Για πολλούς λόγους θα κατεβείτε τα σκαλιά της παλαιότερης αθηναϊκής ταβέρνας. Ο ένας είναι η νοσταλγία για κάτι ατόφιο, ο άλλος είναι ο Δημήτρης, ο ιδιοκτήτης, ο τρίτος είναι το φαγητό. Απαράλλαχτη η υπόγεια ταβέρνα της Αγοράς, απαράλλαχτη και η ρεβιθάδα της. Τα ρεβίθια δεν τα πολυβράζει, σπάνια θα τη δείτε εντελώς χυλωμένη. Ανάριο είναι το ζουμί, το ελαιόλαδο γυαλίζει στην επιφάνεια. Της πάει το λεμόνι. Ν.Δ.

Σωκράτους 9, Αθήνα, Τ/ 210-32.11.463.

Κοτόσουπα με bean noodles στο Nolan

Διάφανα, λεπτά σαν μαλλάκια νουντλς, κοτόπουλο μαριναρισμένο και περασμένο από την ψησταριά, μία χούφτα φύλλα από φρέσκο κόλιανδρο, λίγη πιπερίτσα κόκκινη, ένας κρόκος αυγού –μελάτος– επιπλέει στην επιφάνεια. Το ζουμί της κότας, με yuzu και σάκε και άλλα, συμπυκνώνει τη γεύση Δύσης και Ανατολής, η ουσία της Ευρασίας είναι το σώμα αυτής της σούπας. Άλλο ένα πιάτο που αποδεικνύει ότι ο Κοντιζάς είναι μεγάλος σεφ και έχει φοβερό χιούμορ. Οδηγία: σπάστε τον κρόκο, ανακατέψτε, φάτε τα νουντλς με τα ξυλάκια, σηκώστε το μπολ και ρουφήξτε το ζουμί. Ν.Δ.

Βουλής 31, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.43.545.

Μπορς στη Βαλεντίνα

Αν δεν ξέρουν οι Ρώσοι από θερμαντικές σούπες, τότε ποιος; Πυκνή κατακόκκινη σούπα μπορς με σάλτσα ντομάτας, καλομαγειρεμένα λαχανικά – πιπεριές, παντζάρια, λάχανο και πατάτες– και τρυφερό μοσχάρι. Πάπρικες και αλατοπίπερο κατά βούληση, δεν αντέχουμε όλοι τις τσούσκες γεύσεις. Πιάτο αυθεντικό και αλησμόνητο, όπως τα πάντα εδώ μέσα. Β.Κ.

Λυκούργου 235, Καλλιθέα, Τ/210-94.31.871.

hot and sour Χ 2

China’s Food & Fantasy: Όσο πρέπει καυτή, όσο πρέπει πυκνή, αυτή στο κινέζικο της Νέας Σμύρνης είναι απολαυστική. Με αποξηραμένα μανιτάρια (όχι κονσέρβας, όπως τη σερβίρουν σε πολλά ασιατικά της Αθήνας) και σωστή αναλογία λαχανικών και ζωμού. Ακόμα κι αν παραγγείλετε στο σπίτι, έρχεται πάντα καυτή. Λ.Κ.

Λ. Συγγρού, 207, Τ/210-93.45.137.

Αttic Moon: Μολονότι είναι εξωτική, η γεύση της είναι καθησυχαστική, οικεία. Μοσχοβολά κόλιανδρο, τα έχει όλα και σε ισορροπία. Πικάντικη, αλμυρή, ξινή, άκρως ορεκτική, τη νιώθεις δυναμωτική. Ν.Μ.

Ξενοφώντος 10-12, Σύνταγμα, Τ/210-32.27.095.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή