Πλησιάζει στην Τρίπολη ο Χαφτάρ

Πλησιάζει στην Τρίπολη ο Χαφτάρ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΓΓΑΖΗ. Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ απέρριψε τη ρωσοτουρκική πρόταση για εκεχειρία, η οποία διατυπώθηκε μετά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, την Τετάρτη. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ, που εδρεύουν στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης, η οποία ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, με τη βοήθεια ένοπλων πολιτοφυλακών.

Η ανακοίνωση του Χαφτάρ καλωσόρισε «την απόπειρα του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναζητήσει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη. Παρ’ όλα αυτά, η μάχη μας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων που κατέλαβαν την Τρίπολη και έλαβαν την υποστήριξη κάποιων χωρών, θα συνεχιστεί ώς το τέλος». Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική Βουλή ψήφισε υπέρ της αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση της κυβέρνησης του Φαγέζ Σαράζ στην Τρίπολη.

Η Ρωσία αναγνωρίζει την κυβέρνηση Σαράζ αλλά στηρίζει τον Χαφτάρ από κοινού με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η προσπάθεια κατάληψης της Τρίπολης έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή περίπου 1.000 ατόμων, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ο Χαφτάρ φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στον στόχο του, έχοντας καταλάβει το λιμάνι της Σύρτης, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Τρίπολης από το 2016. 

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο σύμβουλος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, Μάθιου Μπράιζα, είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Λιβύη είναι ασαφής και ότι η στάση της χώρας μπορεί να αλλάξει ριζικά με ένα μόνο τηλεφώνημα του προέδρου Τραμπ. Σύμφωνα με τον Μπράιζα, πολλοί στην Ουάσιγκτον θα προτιμούσαν να παραμείνουν οι ΗΠΑ ουδέτερες και να πιέσουν για εκεχειρία, ευνοώντας ελαφρά την κυβέρνηση της Τρίπολης. Από την άλλη πλευρά σημείωσε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ έζησε στις ΗΠΑ επί δύο δεκαετίες αφότου απέτυχε στην απόπειρα ανατροπής του τότε ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ως εκ τούτου «έχει πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή