Σοφία Νικολάου στην «Κ»: Θα βάλουμε τέλος στις αποδράσεις

Σοφία Νικολάου στην «Κ»: Θα βάλουμε τέλος στις αποδράσεις

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις φυλακές και την αυστηροποίηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών σε κρατουμένους, τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, τις μεταγωγές σκληρών κακοποιών στην Περιφέρεια αλλά και τα προγράμματα στήριξης των κρατουμένων μιλάει η κ. Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. «Bασική μας προτεραιότητα αποτελεί η αυστηροποίηση του καθεστώτος μεταγωγής των κρατουμένων στα αγροτικά καταστήματα κράτησης, προκειμένου να σταματήσουν οι αποδράσεις. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ξεπέρασαν τις 200» αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, η κ. Νικολάου.

– Η υπαγωγή των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγινε για να ελεγχθεί η δράση των συμμοριών εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις σας στον τομέα αυτό;

– Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα από τη μία να πατάξουμε την ανομία και την ασυδοσία μέσα στα καταστήματα κράτησης και από την άλλη να δώσουμε κίνητρα στους κρατουμένους, ώστε να ενταχθούν ομαλά ξανά στην κοινωνία. Δημιουργήσαμε μια νέα Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων, με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας και την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας, ενώ φτιάξαμε 24μελές σώμα επιθεώρησης και ελέγχου των καταστημάτων κράτησης, το οποίο θα πραγματοποιεί έκτακτους ελέγχους σε όλα τα καταστήματα της χώρας. Φανταστείτε ότι όταν ανέλαβα, βρήκα για όλη την επικράτεια να υπάρχουν μόλις τέσσερις ελεγκτές, οι οποίοι μάλιστα ήταν αποσπασμένοι από διάφορες θέσεις του Δημοσίου, άσχετες με τον χώρο των φυλακών.

– Με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες αιματηρές συμπλοκές στο κατάστημα νέων Αυλώνα, θα μπορούσε κάποιος να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της πολιτικής σας στον τομέα αυτό…

– Δεν θα διαφωνήσω ότι οι φυλακές Αυλώνα είναι μία πολύ δύσκολη δομή. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και η φύση των κρατουμένων, καθώς είναι νέα παιδιά ηλικίας έως 24 ετών. Θα σας θυμίσω ότι μέσα στην εβδομάδα με απόφασή μου απομακρύνθηκε η ηγεσία του συγκεκριμένου καταστήματος κράτησης, καθώς αδυνατούσε να εφαρμόσει τις προτεραιότητές μας που στοχεύουν στη διατήρηση της ασφάλειας –όχι μόνο των κρατουμένων– αλλά και των ίδιων των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Τα ακταστήματα κράτησης θα πάψουν να είναι «ιδρύματα εγκληματικής εκπαίδευσης».

– Το διάστημα πριν από τις εκλογές η Ν.Δ. είχε καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε μετατρέψει τις φυλακές σε μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Τι διαπιστώσατε μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

– Θα ξεκινήσω με το απλούστερο. Κάθε μεσημέρι στις φυλακές πρέπει να χτυπάνε τα κουδούνια, προκειμένου οι κρατούμενοι να μπουν στα κελιά τους. Οταν αναλάβαμε θεώρησα ότι αυτό το αυτονόητο –που προβλέπεται στους κανόνες λειτουργίας των φυλακών– τηρείται. Κι όμως! Στον Κορυδαλλό είχαν να χτυπήσουν κουδούνια καθ’ όλη την τετραετή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα ήταν οι κρατούμενοι να κυκλοφορούν όλη την ημέρα αλλά και τη νύχτα σε όλους τους χώρους και να κάνουν ό,τι θέλουν, αφού η επίβλεψη ήταν ελλιπής. Να σας θυμίσω, λοιπόν, ότι κάπως έτσι οι κρατούμενοι της πρώτης φυλακής της χώρας είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν ένα αυτοσχέδιο καζίνο, αλλά και τζακούζι για τη χαλάρωσή τους.

– Μπορεί κανείς να σας πιστώσει ότι επί των ημερών σας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί έλεγχοι στις φυλακές, κάτι που δεν συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα. Εξακολουθείτε, όμως, να βρίσκετε ναρκωτικά, αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά. Πώς το εξηγείτε και πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;

– Δυστυχώς, τα συστήματα ελέγχου στις εισόδους των φυλακών δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο. Ηδη σχεδιάζουμε την προμήθεια νέων μηχανημάτων για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Επίσης, πολλά από τα αυτοσχέδια μαχαίρια κατασκευάζονται μέσα στη φυλακή, άρα πρέπει να βελτιωθούν οι έλεγχοι και εντός των τειχών. Επιπλέον, μέσα στο 2020 θα έχει ανοίξει και μία πειθαρχική φυλακή, στην οποία θα μεταφέρονται όλοι οι απείθαρχοι κρατούμενοι. Φανταστείτε ότι υπάρχουν περιπτώσεις σκληρών επιθέσεων σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν πάει στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι είναι σχεδόν καθημερινοί. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω πως έπειτα από 100 ελέγχους τους τελευταίους μήνες έχουν κατασχεθεί σχεδόν ένα κιλό κάνναβης, μαχαίρια, σιδηρολοστοί, σουβλιά, 191 κινητά τηλέφωνα κ.ά.

– Υπεγράφη μνημόνιο για την παραχώρηση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της έκτασης για την ανέγερση νέων φυλακών που θα αντικαταστήσουν αυτές του Κορυδαλλού. Πώς θα γίνουν η κατασκευή και η χρηματοδότηση του έργου και ποιος ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής του;

– Οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Η χρηματοδότηση του έργου θα πραγματοποιηθεί με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ η υλοποίησή του εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρία έτη.

– Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσετε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή;

– Bασική μας προτεραιότητα αποτελεί η αυστηροποίηση του καθεστώτος μεταγωγής των κρατουμένων στα αγροτικά καταστήματα κράτησης, προκειμένου να σταματήσουν οι αποδράσεις. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ξεπέρασαν τις 200. Επίσης, προχωρούμε στην αυστηροποίηση του καθεστώτος χορήγησης αδειών στους κρατουμένους, καθώς έχουν παρατηρηθεί όλο και αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας από κρατουμένους, οι οποίοι δεν σέβονται τον θεσμό των αδειών. Τέλος, αλλάζει η διαδικασία με την οποία θα εισέρχονται οι κρατούμενοι στο ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού. Κάθε χρόνο το ψυχιατρείο δέχεται περί τους 3.000 κρατουμένους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προφασιζόμενοι αυτοκτονικό ιδεασμό καταφέρνουν να μετάγονται εκεί. Το αποτέλεσμα είναι το ψυχιατρείο να έχει μετατραπεί σε αρχηγείο ομάδων κρατουμένων, οι οποίοι σχεδιάζουν νέες εγκληματικές δραστηριότητες. Στο εξής οι ασθενείς κρατούμενοι θα εισάγονται στο ψυχιατρείο μόνο με εντολή διευθυντή ψυχιατρικής μονάδας και όχι με απλή βεβαίωση παθολόγου.

– Ενα σημείο κριτικής της αντιπολίτευσης αναφορικά με υπαγωγή φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφορούσε την υποβάθμιση των προγραμμάτων στήριξης των κρατουμένων. Τι έχει συμβεί σε αυτό το πεδίο;

– Θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι κανένα –και το τονίζω: Κανένα– εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καμία δράση επανένταξης, κανένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας δεν κλείνει ή δεν υποβαθμίζεται. Επιπλέον, σχεδιάζουμε τη δημιουργία νέων προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα την ακαδημία γονέων – κρατουμένων που έχει ως στόχο την βελτίωση της σχέσης παιδιού και κρατούμενου γονέα. Βελτιώνουμε επίσης τη σχολική και επαγγελματική εκπαίδευση στα καταστήματα κράτησης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

– Ποια είναι η εικόνα αναφορικά με το θέμα του υπερπληθυσμού των φυλακών; Τι πρωτοβουλίες σκοπεύετε να πάρετε;

– Σήμερα στις φυλακές της χώρας υπάρχουν 10.891 κρατούμενοι. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, σχεδόν το 1/4 των φυλακισμένων, είναι διακινητές παράνομων μεταναστών. Με αυτή τη ροή, στα μέσα του 2020 ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 3.000. Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι να κατανεμηθούν με ορθό τρόπο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και να εκτίσουν την ποινή τους σε φυλακές του εξωτερικού. Επιπλέον, ήδη λειτουργούν δύο επιπλέον πτέρυγες χωρητικότητας συνολικά 120 κρατουμένων στο κατάστημα κράτησης Νιγρίτας. Η μετεγκατάσταση του συγκροτήματος των φυλακών Κορυδαλλού θα συμβάλει αποφασιστικά σε αυτόν τον στόχο, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το νέο κατάστημα κράτησης στη Δράμα. 

Ο Κορυδαλλός

– Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες σας ήταν οι μεταγωγές κρατουμένων από τον Κορυδαλλό σε φυλακές της Περιφέρειας. Πόσοι έχουν μεταχθεί μέχρι σήμερα και με τι κριτήριο;

– Tο συγκρότημα του Κορυδαλλού είχε γίνει το αρχηγείο των πιο σκληρών κακοποιών. Είχαν δημιουργήσει συμμορίες και ήλεγχαν τη φυλακή. Μέχρι στιγμής, από τον Κορυδαλλό έχουν μετακινηθεί σε καταστήματα της Περιφέρειας 313 σκληροί κακοποιοί. Επιπλέον, οι φυλακές Κορυδαλλού είναι δικαστικές φυλακές, που σημαίνει ότι σε αυτές μπορούν να κρατούνται μόνο υπόδικοι και για διάστημα έως 18 μήνες. Αρα, εκ προοιμίου όσοι καταδικάζονται δεν μπορούν να μένουν σε αυτές τις φυλακές παρά μόνο για πολύ ειδικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή