«Νότιο Αιγαίο: 30 Χρόνια Γευστικός Πολιτισμός»

«Νότιο Αιγαίο: 30 Χρόνια Γευστικός Πολιτισμός»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το Νότιο Αιγαίο, τη θάλασσα δηλαδή που ενώνει τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα, αφού ανακηρύχθηκε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης. Βλέπετε, οι 30 αιώνες αδιάκοπης ιστορίας και πολιτισμικής συνέχειας στην περιοχή έφεραν κοντά εμπόρους, περιηγητές αλλά και κατακτητές κι έτσι η μοίρα της ήταν να ενσωματώσει, μεταξύ άλλων πολιτισμικών στοιχείων, και γεύσεις.

«Νότιο Αιγαίο: 30 Χρόνια Γευστικός Πολιτισμός»-1

Η κουζίνα του νότιου Αιγαίου είναι η κουζίνα της σοφίας, της οικονομίας, της ευρηματικότητας, της φαντασίας, του απλού και μαζί του κοσμοπολίτικου. Περισσότερα από 50 νησιά, το καθένα με τη δική του γαστρονομική παράδοση και κουλτούρα, μοιράζονται αναρίθμητα κοινά στοιχεία, διατηρώντας ωστόσο, το καθένα, την ατομική του ταυτότητα και χαρακτήρα. Έτσι σχηματίστηκε ένα σπάνιο αμάλγαμα από τοπικά, συχνά αυστηρώς ενδημικά προϊόντα, και από επιρροές από τις κουζίνες κοντινών περιοχών, όπως η Αίγυπτος, η Μικρά Ασία και η ηπειρωτική Ελλάδα, και μαζί επιρροές κάθε λογής κατακτητή, όπως Φράγκοι, Τούρκοι και Ενετοί. Το αποτέλεσμα; Περισσότερο ή λιγότερο διάσημα προϊόντα και συνταγές συνθέτουν μια κουζίνα σχεδόν μοναδική. Η ανάδειξη λοιπόν της περιοχής σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 ήταν μια πρώτης τάξεως αφορμή για την αναγνώριση της διατροφικής παράδοσης και ιδιαιτερότητας των προϊόντων και συνταγών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. 

«Νότιο Αιγαίο: 30 Χρόνια Γευστικός Πολιτισμός»-2

Η δράση

Η δράση «Νότιο Αιγαίο: 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός», ουσιαστικά αποτελεί το αποκορύφωμα όλων των δράσεων και πρωτοβουλιών στην Ελλάδα, ενώ σημαντικές ήταν και οι δράσεις στο εξωτερικό, από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη. Η διάκριση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα μίας πολύ καλά οργανωμένης προσπάθειας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανοίγοντας τις πόρτες στους επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου να διαπιστώσουν το σπάνιο γαστρονομικό πλούτο της περιοχής. Αποτέλεσε αληθινή πρόκληση για τους σεφ 5 εμβληματικών ξενοδοχείων της Ρόδου να διοργανώσουν δείπνα, με στόχο να επικοινωνήσουν τη γαστρονομική κουλτούρα του Νοτίου Αιγαίου, με πρωταγωνιστή το καλό φαγητό, από μοναδικές σε ποιότητα πρώτες ύλες. Αντλώντας λοιπόν έμπνευση από τις παραδοσιακές κουζίνες των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και αξιοποιώντας τα προϊόντα αυτά δημιούργησαν πιάτα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες γευστικές απαιτήσεις και συνοδεύτηκαν ασφαλώς από τοπικούς οίνους. Ο σεφ Ο Γαστρονόμος βρέθηκε στο «Atlantica Imperial Resort & Spa», ένα adults only resort στα Κολύμπια της Ρόδου, όπου ο επικεφαλής της κουζίνας, executive chef Ηλίας Κακούρης μάς ετοίμασε ένα dinner de gala στο εστιατόριο του resort, «Blue Bay».

«Νότιο Αιγαίο: 30 Χρόνια Γευστικός Πολιτισμός»-3

Ο Ηλίας Κακούρης, ένας νέος σεφ με ήδη μακρά εμπειρία σε ελληνικά και διεθνή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται ως executive chef στο συγκεκριμένο resort που φιλοξένησε το δείπνο μας, έχοντας στην ευθύνη του 4 διαφορετικά εστιατόρια του συγκροτήματος: το «BlueBay» για fine dining, το «Culinarium at Mylos» με μοντέρνα, ελληνική δημιουργική κουζίνα, το «Ginger» με ασιατική fusion μαγειρική και το «Agora Dining Room & Al Fresco Terrace» με διεθνή πιάτα. Το μενού Ο σεφ Ηλίας Κακούρης ετοίμασε για αρχή μια φίνα κακαβιά, εμπνευσμένη από τα παράλια χωριά της Ρόδου, έτσι όπως φτιαχνόταν από τους ψαράδες, πάνω στα καΐκια τους, με ψάρι μαγειρεμένο σε θαλασσινό νερό μαζί με πατάτες, κρεμμύδια και ελαιόλαδο. Συνεχίσαμε με ελληνική σαλάτα, τη γνωστή χωριάτικη, με καλοδιαλεγμένα υλικά, μεταξύ των οποίων ρόκα και κάππαρη από τις βραχοακτές του νησιού. Η τσιπούρα πλακί που δοκιμάσαμε στη συνέχεια είναι από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φαγητά στα Δωδεκάνησα, φαγητό καθημερινό αλλά και της γιορτής, με ό,τι ψάρι υπήρχε διαθέσιμο, μαγειρεμένο με άφθονη ντομάτα, κάππαρη και συχνά με πατάτες. Εξαιρετικής νοστιμιάς ήταν και το πολύωρου αργού μαγειρέματος αρνάκι με ρεβιθάδα, ψημένο στον ξυλόφουρνο, μέσα σε γάστρα. Ένα πιάτο ιδιαίτερα αγαπητό σε όλη τη Δωδεκάνησο -στην Κω το ετοιμάζουν με χοιρινό.

«Νότιο Αιγαίο: 30 Χρόνια Γευστικός Πολιτισμός»-4

Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε με ένα επιδόρπιο από 3 εμβληματικά προϊόντα της Δωδεκανήσου: τα αμύγδαλα, το ροδόνερο και τα εσπεριδοειδή. Στο επιδόρπιο δοκιμάσαμε πάστα αμυγδάλου με ζελέ ροδόνερου, κουλί από εσπεριδοειδή, παγωτό βανίλια και παστέλι αμυγδάλου. Κλείσαμε με μια ποικιλία από τυριά, κυρίως κυκλαδίτικα, που απολαύσαμε με μαρμελάδες και τσάτνεϊ με βάση τοπικά λαχανικά και φρούτα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υποστηρικτές της δράσης Νότιο Αιγαίο, 30 χρόνια γευστικός πολιτισμός, ήταν γνωστά οινοποιεία, φάρμες κρεάτων και τυροκομεία, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου που για κάθε ένα από τα δείπνα αυτά διέθεσαν τα προϊόντα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή