Αναφορά στον Χάρτη του ΟΗΕ για ειρηνική επίλυση διαφορών – Οι επιστολές Πομπέο, Κίσινγκερ

Αναφορά στον Χάρτη του ΟΗΕ για ειρηνική επίλυση διαφορών – Οι επιστολές Πομπέο, Κίσινγκερ

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς τον Κυρ. Μητσοτάκη λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση της νέας, τροποποιημένης διμερούς αμυντικής συμφωνίας, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως ένα κείμενο με αναλογίες 44 ετών. Οταν, στις 10 Απριλίου 1976, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ απευθυνόταν δι’ επιστολής στον Ελληνα ομόλογό του Δ. Μπίτσιο, προκειμένου να τον καθησυχάσει για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή που κατέληξε στην κατοχή του βόρειου μέρους του νησιού. Οι διαφορές στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν οι κ. Κίσινγκερ και Πομπέο αντικατοπτρίζουν και τα 44 χρόνια που χωρίζουν τις δύο επιστολές, τόσο σε επίπεδο διατυπώσεων, όσο και σε ουσία.

Οι διατυπώσεις Κίσινγκερ ήταν πιο προωθημένες από εκείνες του κ. Πομπέο. Ο κ. Κίσινγκερ έκανε λόγο για «ενεργό και κατηγορηματική» αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε πλευρά «αναζητήσει στρατιωτική λύση» στις διαφορές που υπάρχουν στην Ανατ. Μεσόγειο και δεσμευόταν για αμερικανική «ανάληψη» πρωτοβουλιών «ώστε να αποτραπεί» κάτι τέτοιο. Στον αντίποδα, η επιστολή Πομπέο κάνει λόγο για «στήριξη» της «ασφάλειας» της Ελλάδας, ενώ γίνεται παραπομπή και στο άρθρο 33 του Χάρτη των Ην. Εθνών για ειρηνική επίλυση των διαφορών. Οπως φαίνεται από το κείμενο που παρατίθεται παρακάτω, στην επιστολή Κίσινγκερ γίνεται εκτενής αναφορά στο Κυπριακό, μάλιστα με «δέσμευση» των ΗΠΑ για γρήγορο συμβιβασμό με τις αναγκαίες «εδαφικές διευθετήσεις». Στην επιστολή Κίσινγκερ υπάρχει παραίνεση προς τον Δ. Μπίτσιο να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον με σκοπό τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η επιστολή του Μάικ Πομπέο προς τον πρωθυπουργό

Αναφορά στον Χάρτη του ΟΗΕ για ειρηνική επίλυση διαφορών – Οι επιστολές Πομπέο, Κίσινγκερ-1

Η επιστολή του Μάικ Πομπέο με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2020.

«Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Η υπογραφή της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας είναι ένα σημείο καμπής στην ενισχυμένη συνεργασία για την ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε χώρες-σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες μας χτίζουν μια πολύ πιο στενή στρατηγική συνεργασία μέσω της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας. Οπως είπε και ο πρόεδρος Τραμπ, όταν σας συνάντησε, η συνεργασία μας είναι εξαιρετική.

Η πρόσφατη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ήταν μια ξεκάθαρη επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιβεβαίωσε, επίσης, την επάνοδο της Ελλάδας –μετά μια δεκαετή κρίση– ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης, κατά τη διάρκεια της οποίας επέδειξε εντυπωσιακή κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Μέσα από αυτή την επίπονη διαδικασία, οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να το πράττουν. Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια.

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας. Μίλησα γι’ αυτό ξεκάθαρα όταν εσείς κι εγώ βρεθήκαμε με Ελληνες από όλη την Αμερική, δηλώνοντας ότι “θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλειά σας και την δημοκρατία σας. Το μέλλον θα είναι πιο λαμπρό για τις χώρες μας και για τις μεταξύ μας σχέσεις”.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν ακράδαντα ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα που να συμβαδίζουν με το Αρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που μπορεί να είναι προκλητική. Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Σας ευχαριστώ για τη φιλία σας, που συνεχίζουμε να χτίζουμε, στην ήδη επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Ειλικρινώς,
Μάικ Πομπέο».

Χ. Κίσινγκερ προς Δ. Μπίτσιο

Η επιστολή του Χένρι Κίσινγκερ προς τον Δημήτρη Μπίτσιο με ημερομηνία 10 Απριλίου 1976.

«Αγαπητέ κ. υπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας από 7ης Απριλίου, στην οποία θέσατε κάποια ερωτήματα σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλωσορίζω αυτή την ευκαιρία, ώστε να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας σε σχέση με αυτά τα ζητήματα.

Ρωτήσατε σχετικά με τη στάση μας ως προς την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αιγαίου. Ως προς τούτο θα ήθελα να επαναλάβω την πεποίθησή μας ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικών διαδικασιών και κάθε πλευρά θα πρέπει να αποφεύγει προκλητικές ενέργειες. Εχουμε εκδηλώσει και προηγουμένως την πεποίθησή μας ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να αναζητεί στρατιωτική λύση σε αυτές τις διαφορές. Αυτή παραμένει η αμερικανική πολιτική. Επομένως, οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν ενεργά και κατηγορηματικά σε προσπάθεια οποιασδήποτε πλευράς να αναζητήσει στρατιωτική λύση και θα αναλάβει σημαντική προσπάθεια ώστε να αποτρέψει τέτοια πορεία ενεργειών.

Θα ήθελα να επιμείνω, σε σχέση με την Κύπρο, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν πλήρως δεσμευμένες σε έναν έγκαιρο και δίκαιο συμβιβασμό σε αυτό το θέμα. Οπως είπα στην ομιλία μου στον ΟΗΕ, οι σημερινές διαχωριστικές γραμμές στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι μόνιμες. Πρέπει να γίνουν δίκαιες εδαφικές διευθετήσεις.

Προτιθέμεθα να συνεισφέρουμε ενεργά στην αναζήτηση για μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα που θα διατηρήσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Ως προς την αμυντική σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο αν θα μπορούσατε να έλθετε στην Ουάσιγκτον, ώστε να συζητήσουμε το θέμα λεπτομερώς. Θα καλωσόριζα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας θέματα κοινού ενδιαφέροντος επίσης. Τότε, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο μιας νέας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, που θα ωφελούσε και τις δύο χώρες μας και θα συνεισέφερε στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θερμούς χαιρετισμούς
Χ. Κίσινγκερ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή