Γενεύη: Η εκθαμβωτική ελβετίδα

Γενεύη: Η εκθαμβωτική ελβετίδα

8' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοσμοπολίτικη και εξωστρεφής, μας αποκαλύπτει τα διαφορετικά της πρόσωπα, που καθρεφτίζονται στη λίμνη Λεμάν.

Συνδεδεμένη διαχρονικά με ένα παραδοσιακό πνεύμα που προτάσσει κυρίως τη σταθερότητα και την ασφάλεια, η Γενεύη διακατέχεται ταυτόχρονα από μια εξωστρεφή διάθεση. Μοιρασμένη σε δύο όχθες στον δυτικό μυχό της λίμνης Λεμάν, ανάμεσα στο όρος Σαλέβ στα νότια και στην οροσειρά Γιούρα στον βορρά, αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα, με κορυφαίο βιοτικό επίπεδο. Και μπορεί στις ονομαστές τράπεζές της να συγκεντρώνει αμύθητο πλούτο, ωστόσο δεν είναι αυτό το κύριο στοιχείο που τη χαρακτηρίζει. Eδώ και πολλά χρόνια συνιστά την πόλη-κλειδί της παγκόσμιας διπλωματίας, έδρα πολυάριθμων διεθνών οργανισμών –μεταξύ αυτών του Ερυθρού Σταυρού και της ευρωπαϊκής έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών–, καθώς και λαμπρών επιστημονικών ινστιτούτων, όπως το CERN, το σπουδαιότερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου στη σωματιδιακή φυσική, που φέτος γιορτάζει τα 65α γενέθλιά του.

Γενεύη: Η εκθαμβωτική ελβετίδα-1

Σκέιτ και θεαματικές φιγούρες στην πλατεία Plainpalais. © TATIANA MEGEVAND

Αναντίρρητα, όμως, φημίζεται και ως η παγκόσμια πρωτεύουσα της ειρήνης, λόγω των πολυάριθμων ειρηνευτικών συνθηκών που έχουν υπογραφεί εδώ. Άλλωστε, στη Γενεύη έδρασε και ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Στο μυαλό φυσικά πολλών, και δικαίως, ορίζεται ως ο κατεξοχήν κόμβος της διεθνούς ωρολογοποιίας και σοκολατοβιομηχανίας. Παράλληλα, είναι η πόλη των συγκλίσεων και των αναπάντεχων εκπλήξεων. Πίσω από το απαστράπτον παραλίμνιο μέτωπο, ανάμεσα στη Rive Gauche και τη Rive Droite, τα νησάκια του Ροδανού, την Jonction, όπου ο ποταμός  Άρβος συναντά τον Ροδανό, και τον θεαματικό πίδακα στο σιντριβάνι Jet d’Eau, που φτάνει σε πλήρη εκτίναξη τα 140 μέτρα, εμφανίζονται τα πολυάριθμα πρόσωπα μιας μητρόπολης, προσιτής και ταυτόχρονα αποστασιοποιημένης, ατίθασης και συνάμα πειθαρχημένης, με μια διάχυτη αύρα διακριτικής φινέτσας, όπου όλα λειτουργούν υποδειγματικά, κοινώς «ρολόι»!

 

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΛΒΙΝΟΥ

Γενεύη: Η εκθαμβωτική ελβετίδα-2

Εκπαιδευτική δράση στο ανακαινισμένο Εθνογραφικό Μουσείο (MEG). © MEG, J. Watts/D. Nerfin/J. Fuchs/B. Glauser/D. Stauch

Εξάλλου, η νοοτροπία των κατοίκων της χαρακτηρίζεται από μια αδιόρατη προτεσταντική ηθική, εξ ου και το έτερο προσωνύμιό της ως η «πόλη του Καλβίνου». Το μότο «Post Tenebras Lux» («Mετά το σκοτάδι ακολουθεί το φως») είναι χαραγμένο στον Τοίχο της Μεταρρύθμισης, μέσα στο Parc des Bastions, με τις τέσσερις προεξάρχουσες φιγούρες του ομώνυμου κινήματος να στέκονται ως άλλοι θεματοφύλακες μιας ολόκληρης κοσμοθεωρίας και στάσης ζωής. Απέναντι βρίσκεται ο ναός της λυρικής τέχνης της πόλης, το Grand Théâtre de Genève, ενώ λίγο πιο κάτω ανοίγεται η τεράστια ρομβοειδής πλατεία Plainpalais, όπου κάθε Τετάρτη και Σάββατο, καθώς και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, στήνεται ένα μεγάλο υπαίθριο παζάρι με αντίκες και vintage αντικείμενα. Το Quartier des Bains είναι μια ζωντανή φοιτητική συνοικία με εκλεκτικά καφέ-μπαρ και πολυάριθμα μουσεία και γκαλερί. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το Μουσείο Ωρολογοποιίας Patek Philippe –του γνωστού κατασκευαστή ρολογιών, που έμεινε στην ιστορία ως ο δημιουργός του πρώτου ρολογιού χειρός–, το industrial Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Mamco) και το ανακαινισμένο Εθνογραφικό Μουσείο (MEG).

Γενεύη: Η εκθαμβωτική ελβετίδα-3

O καθεδρικός του Αγίου Πέτρου. Στο εσωτερικό του υπάρχει ακόμα η ξύλινη καρέκλα στην οποία καθόταν ο Καλβίνος. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Διασχίζοντας την Pont des Acacias, αναπτύσσεται το Carouge, μια πόλη μέσα στην πόλη, η ελβετική εκδοχή της μιλανέζικης Brera ή του λονδρέζικου Notting Hill: μια μποέμ συνοικία με καλλιτεχνικές ανησυχίες, που μοιάζει να ξεπήδησε από κάποια βορειο-ιταλική επαρχία, χτισμένη από Τορινέζους αρχιτέκτονες την εποχή κατά την οποία η περιοχή τελούσε υπό τη διοίκηση των δουκών του Οίκου της Σαβοΐας. Επιστρέφοντας στο ιστορικό κέντρο μέσω της καλοβαλμένης συνοικίας Champel και μετά από μια στάση στο Μουσείο Καλών Τεχνών, ανάμεσα σε κτίρια σε στενά με κρεμάμενες μεσαιωνικές σημαίες, ξεπροβάλλει ο γοτθικός, με ρομανικά και νεοκλασικά στοιχεία, καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου. Μια επίσκεψη στο υποβλητικό εσωτερικό του συνοδεύεται από ανάβαση στους δύο πύργους του, με την απαράμιλλη πανοραμική θέα σε όλη την πόλη. Δίπλα στον ναό, σ’ ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα ξεδιπλώνεται η ιστορία του προτεσταντικού δόγματος, με έμφαση στον καλβινισμό, στο πρωτότυπο Διεθνές Μουσείο Μεταρρύθμισης.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΥΣΟ ΣΤΗ ΜΕΡΙ ΣΕΛΕΪ

Πέρα όμως από τον Ιωάννη Καλβίνο, η πόλη της Γενεύης είναι συνδεδεμένη και με την προσωπικότητα του Ζαν-Ζακ Ρουσό, εκ των βασικών εκπροσώπων του κινήματος του Διαφωτισμού, ο οποίος μεγάλωσε εδώ. Το Espace Rousseau (Grand-Rue 40), στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, καταλαμβάνει το κτίριο όπου γεννήθηκε, μετασκευασμένο σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που προσφέρει μια ευσύνοπτη οπτικοακουστική περιήγηση γύρω από τη ζωή και το έργο του (σ.σ. προσωρινά κλειστό λόγω ανακαίνισης έως την άνοιξη του 2021), ενώ στο Maison Tavel (Rue du Puits-Saint-Pierre 6), την παλαιότερη ιδιωτική κατοικία της Γενεύης, στεγάζεται ένα μουσείο αφιερωμένο στην πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης, το οποίο αναδεικνύει πτυχές της καθημερινής ζωής των κατοίκων της από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα.

Γενεύη: Η εκθαμβωτική ελβετίδα-4

Η Παλιά Πόλη της Γενεύης αποπνέει μια ιδιαίτερη αρχοντιά. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Κατηφορίζοντας, θα οδηγηθείτε προς τους κομψούς δρόμους Rue du Rhône και Rue de Rive για έναν αέρα ήρεμης καταναλωτικής ευμάρειας και μέσω της Place du Molard ή της Place de Longemalle θα φτάσετε στον Jardin Anglais, με το ολάνθιστο Horloge Fleurie, που εξυμνεί τη μακρόχρονη παράδοση της Γενεύης στην ωρολογοποιία.

Όσοι αρέσκονται στο περπάτημα μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή μέσω του πάρκου La Grange προς τον Ναυτικό Όμιλο και ακόμα παραπέρα, προς το αριστοκρατικό προάστιο Cologny, με στάσεις στο Moυσείο του Ιδρύματος Bodmer διά χειρός Mario Botta (με την έκθεση «Πόλεμος και Ειρήνη» έως την 1η Μαρτίου) και στη Villa Diodati, όπου είχε καταλύσει κατά διαστήματα ο Λόρδος Βύρωνας και είχε εμπνευστεί τον «Φρανκενστάιν» η συγγραφέας Μέρι Σέλεϊ το 1816. Στην αντίπερα όχθη, τα στενά του πολύχρωμου Pâquis με τα πολλά έθνικ εστιατόρια (μη χάσετε το τραγανό φαλάφελ στο λιβανέζικο Parfums de Beyrouth, στη Rue de Berne 18) δίνουν έναν τόνο εξωτισμού, διαταράσσοντας για λίγο τη γαλήνια αρχοντιά που αποπνέει συνολικά η Γενεύη.

Γενεύη: Η εκθαμβωτική ελβετίδα-5

Το ξύλινο γλυπτό «Σπασμένη καρέκλα» στο Μέγαρο των Εθνών. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Συνεχίστε για έναν χαλαρωτικό παραλίμνιο περίπατο μέχρι τον βοτανικό κήπο ή επιβιβαστείτε στο τραμ Νο 15, που τερματίζει μπροστά από την κεντρική πύλη του Μεγάρου των Εθνών (για μεμονωμένους επισκέπτες οργανώνονται τέσσερις ξεναγήσεις την ημέρα, στην αγγλική ή στη γαλλική γλώσσα, στις εντυπωσιακές αίθουσες συνεδριάσεών του), με το μνημειακό ξύλινο γλυπτό «Σπασμένη καρέκλα» να στέκεται ως φάρος ευαισθητοποίησης για τα θύματα των ναρκών. Λίγο παραπάνω βρίσκεται το Μουσείο Ariana (με δωρεάν είσοδο), με μια πλούσια συλλογή υαλικών και κεραμικών εκθεμάτων (οργανώνονται θεματικές συνεδρίες yoga στις 23/2 και 22/3, κρατήσεις: [email protected]), και ακριβώς απέναντί του το διαδραστικό Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού.

 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

• Με απευθείας πτήσεις, τόσο της Swiss όσο και της Aegean, από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας (ενδεικτική τιμή: από 160 ευρώ για πτήσεις στις αρχές Φεβρουαρίου). Aπό τον χώρο παραλαβής αποσκευών στο αεροδρόμιο Cointrin μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε το δωρεάν εισιτήριο μετάβασής σας στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Cornavin (διάρκεια διαδρομής: 7 λεπτά). Επίσης, πριν από λίγες εβδομάδες παραδόθηκε στο επιβατικό κοινό το μεγαλύτερο διασυνοριακό σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης, αυτό του προαστιακού Léman Express, γεφυρώνοντας τα αστικά συγκροτήματα της δυτικής όχθης της λίμνης Λεμάν με αυτά της Γαλλίας. 

• Extra tip: Σε όλους τους διαμένοντες σε ξενοδοχεία της πόλης προσφέρεται δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Hotel des Bergues (Quai des Bergues 33, fourseasons.com). Ξενοδοχείο-θεσμός της Γενεύης, από το 1834, με προνομιακή θέα στη λίμνη. Το πολυτελές του στιλ παραπέμπει στη χρυσή εποχή της ελβετικής φιλοξενίας. Από 700 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

• The Hamlet (Rue Étienne Dumont 12-14, thehamlet.com). Μια ζεν όαση, δυο βήματα από τη γραφική Place du Bourg-de-Four, πάνω από το κατάστημα επίπλων Vitra. Ντιζαϊνάτα διαμερίσματα, που ενδείκνυνται για σύντομη ή εκτενέστερη παραμονή στην πόλη. Από 350 ευρώ το δίκλινο.

• Auberge Communale de Carouge (Rue Ancienne 39, Carouge, hotelcarouge.ch). Στην κεντρική Place du Marché του Carouge, σε ένα γοητευτικό κτίριο με 13 προσφάτως ανακαινισμένα δωμάτια, εσωτερική αυλή και το εστιατόριο Viccolo 39, που σερβίρει αυθεντικές ιταλικές γεύσεις. Aπό 170 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΦΑΓΗΤΟ – ΠΟΤΟ

• Bains des Pαquis (Quai du Mont-Blanc 30, τηλ. +41-227322974). Το πιο δημοφιλές all-day spot των ντόπιων, χειμώνα-καλοκαίρι, ιδανικό για χαλάρωση και τσιμπολόγημα με 360 μοίρες θέαση του κόλπου της Γενεύης.

• Café du Soleil (Place du Petit-Sacconex 6, τηλ. +41-227333417). Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε αυτό το παραδοσιακό μπιστρό, που φημίζεται για το καλύτερο fondue moitié-moitié (μισό μισό, με δύο είδη τυριών: Gruyère και Fribourg Vacher) και την πιο λαχταριστή raclette της πόλης.

• Le Verre Α Monique (Rue des Savoises 19, τηλ. +41-223202307). Σε ένα κέντρο-απόκεντρο στενό του Quartier des Bains και μέσα σε ένα ρετρό περιβάλλον, που παραπέμπει σε παραδοσιακό καθιστικό της δεκαετίας του 1920, σερβίρονται πρωτότυπα κοκτέιλ σε παλιομοδίτικα ποτήρια.

• Στην πατρίδα της σοκολάτας οι γλυκοί πειρασμοί με γερές δόσεις κακάο είναι πάμπολλοι. Ανάμεσα στις απαραίτητες στάσεις ξεχωρίζει το chocolate bar του οίκου Favarger (Quai des Bergues 19), μέσα σε ένα ρετρό-σικ περιβάλλον, όπου προσφέρονται οκτώ γευστικές θεματικές με έξι τύπους σοκολάτας και γκανάς η καθεμία. H σοκολατερί Stettler (Avenue Blanc 49) προτείνει οργανωμένες επισκέψεις στο εργαστήριό της, όπου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και να δοκιμάσετε τα περίφημα κυβοειδή σοκολατάκια pavés de Genève. Πληροφορίες – κρατήσεις στο [email protected]. Επίσης, μη χάσετε τα αφράτα moelleux (σουφλέ σοκολάτας) σε έξι γεύσεις του maître chocolatier Philippe Pascoet (Rue Saint-Joseph 12, Carouge).

ΑΤΖΕΝΤΑ

• Το φετινό Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο Palexpo, δίπλα στο αεροδρόμιο, από τις 5 έως τις 15 Μαρτίου 2020.

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

 

Γενεύη: Η εκθαμβωτική ελβετίδα-6

Εξόρμηση για σκι στην Courchevel. (Φωτογραφία: Shutterstock)

• Αν και συγκαταλέγεται στα πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας, το γραφικό Yvoire είναι εύκολα προσβάσιμο από τη Γενεύη με φεριμπότ ή λεωφορείο. Αξίζει μια περιδιάβαση στα λουλουδιαστά σοκάκια του, γεμάτα περιποιημένα πέτρινα αρχοντικά. Η Αnnecy, γνωστή με το προσωνύμιο «Βενετία των Άλπεων», με σήμα κατατεθέν το Palais de l’Ιle, χτισμένο σ’ ένα νησάκι του ποταμού Thiou, προσεγγίζεται σύντομα με λεωφορείο ή τρένο, συνιστώντας ιδανική λύση για μια ρομαντική μονοήμερη απόδραση.

• Επιπλέον, για όσους αναζητούν έντονες ορειβατικές συγκινήσεις η Γενεύη αποτελεί κλασικό σημείο εκκίνησης για χειμερινές εξορμήσεις σε ορισμένα από τα πιο ξακουστά χιονοδρομικά κέντρα της υφηλίου, όπως το Chamonix, το Courmayer και η Courchevel. Σημειώστε ότι το τελεφερίκ, που οδηγεί στο κοντινό όρος Σαλέβ για cross-country ski sessions με θέα το Μονμπλάν και όλη τη Γενεύη στο πιάτο, τίθεται πάλι σε λειτουργία στις 25/1, λόγω ετήσιων εργασιών συντήρησης.

• Εννοείται ότι μια χορταστική βόλτα με το τρένο στην Ελβετική Ριβιέρα, κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής της λίμνης Λεμάν, εμπερικλείει διαδοχικές στάσεις στη Λωζάνη για το Ολυμπιακό Μουσείο και το Aquatis, το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού στην Ευρώπη, στο Vevey, όπου εδρεύει η Nestlé, για το διατροφικό μουσείο Alimentarium (μ’ ένα υπερμέγεθες πιρούνι από ανοξείδωτο χάλυβα καρφωμένο μπροστά του, στα βράχια της λίμνης!). Στο Corsier-sur-Vevey θα επισκεφθείτε το αναδιαμορφωμένο σπίτι-μουσείο Chaplin’s World, με θέμα την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Τσάρλι Τσάπλιν. Τέλος, το Montreux είναι διάσημο τόσο για το ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ μουσικής τζαζ, όσο και για ένα από τα ιστορικότερα αξιοθέατα της Ελβετίας, το εμβληματικό κάστρο Chillon.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή