Προσφυγικό: Στους δρόμους οι κάτοικοι της Λέσβου

Προσφυγικό: Στους δρόμους οι κάτοικοι της Λέσβου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες Λέσβιοι συμμετείχαν χθες στην έδρα των συγκεντρώσεων του Βορείου Αιγαίου ενάντια στις νέες δομές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, στη Μυτιλήνη, με την αστυνομία να εκτιμά τους συγκεντρωθέντες περί τις 7.000. Νέκρωσε επίσης όλη η αγορά του νησιού, με τους επιχειρηματίες και τους καταστηματάρχες εστίασης να κατεβάζουν ρολά, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που προκήρυξε το επιμελητήριο Λέσβου και ο εμπορικός σύλλογος, στην κατεύθυνση που έθεσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Με κεντρικά αιτήματα να γίνει αποσυμφόρηση και να μην δημιουργηθούν νέες δομές, να γίνει έλεγχος των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των θαλασσίων συνόρων, στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι δύο δήμοι της Λέσβου, η περιφέρεια, μεταξύ άλλων τα παραρτήματα του οικονομικού επιμελητηρίου και ΓΕΩΤΕΕ, ο δικηγορικός σύλλογος, οι συμβολαιογράφοι, οι εμπορικοί σύλλογοι Καλλονής και Πλωμαρίου, οι ενώσεις ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων Λέσβου, οι σύλλογοι ιατρών, φαρμακοποιών και φυσικοθεραπευτών, σύνδεσμοι τουριστικής ανάπτυξης Ερεσού, Μολύβου, σύλλογοι αυτοκινητιστών, ΑΔΕΔΥ Λέσβου, αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ, ενώσεις πυροσβεστών, αστυνομικών και λιμενικών υπαλλήλων, ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, σύλλογοι Μόριας, Παναγιούδας και όμορων χωριών και άλλοι.

Στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου κατευθύνθηκε μεγάλη πορεία από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, «βουλιάζοντας» την προκυμαία, όπου θυροκολλήθηκε το σχετικό ψήφισμα.

Τη μεγάλη συγκέντρωση χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του γιατί δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον πρωθυπουργό και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ζωή των νησιών έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οτι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε από τις τράπεζες. Οτι το σχολικό μας σύστημα έχει φορτιστεί υπέρμετρα».

Κλειστό ελεγχόμενο ΚΥΤ μακριά από κατοικημένη περιοχή είναι το πλαίσιο που θέτουν η Μόρια και τα γύρω χωριά, δήλωσε ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, καθώς και κλείσιμο της υπάρχουσας δομής στην περιοχή, με τους κατοίκους της Αντισσας (όπου προορίζεται η νέα δομή) να αντιδρούν.

«Στις πλατείες, στα ΑΤΜ, στα νοσοκομεία, όπου κι αν σταθεί κανείς, ακούει τις ανησυχίες. Είναι αποφασισμένοι οι κάτοικοι, δεν θα δεχθούν άλλον εμπαιγμό. Εμείς πονάμε το νησί μας, είμαστε όλοι εδώ, όπου κι αν ανήκουμε ιδεολογικά, οι σημαίες είναι ελληνικές», επισήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι δικαιολογίες, ειδικά για όσους νομοθετούν επί χάρτου, έχουν τελειώσει προ πολλού. Η Λέσβος δεν μπορεί να διασύρεται διεθνώς. Εδώ και λίγους μήνες μάς λένε απροκάλυπτα ότι τα νησιά μας σφραγίζονται. Μας λένε ότι θα κλείσουν όλα τα κέντρα, αλλά πώς; Εχουν έναν αραμπά που τον περιφέρουν σε κάθε σημείο του νησιού και μας διχάζουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή